MESTERPIANIST: Leif Ove Andsnes under øvelser med Det Norske Kammerorkester, der hans kjæreste spiller.  Foto: Scanpix
MESTERPIANIST: Leif Ove Andsnes under øvelser med Det Norske Kammerorkester, der hans kjæreste spiller. Foto: ScanpixVis mer

Fikk angst av å ha kjæreste

Leif Ove Andsnes våknet om morgenen og skalv.

SEHER.NO: Den norske pianisten Leif Ove Andsnes (39) karakteriseres som en av verdens beste klassiske pianister. Men for å bli så god, har han i en årrekkedyrket ensomheten og turelivet i så stor grad at det ble et problem for ham da han plutselig fikk seg kjæreste.

- Jeg møtte Ragnhild, min kjæreste, for sju år siden. Og det tok mange år før jeg innså at det var henne jeg skulle leve med. Det var nok frykten for tosomhet. Jeg dyrket jo ensomheten i den grad at jeg fikk angst - angst av forholdet. Og det hadde jeg for så vidt hatt tidligere også, sier Andsnes i et intervju i ”Viggo på lørdag” på NRK1.

- Da jeg kom virkelig opp i det og møtte et menneske jeg elsket, så fikk jeg kjempeproblemer. Jeg våknet på morgen og skalv og hadde mye angst. Så jeg måtte virkelig jobbe med meg selv, og finne ut hvordan jeg skulle klare å kombinere dette. Dette nye store som jeg opplever med mitt liv, sier pianisten i intervju med Viggo Johansen.

Men forholdet til Ragnhild, som selv spiller horn, forandret alt for Andsnes. Nå bor de sammen i Bergen.

- Jeg har klart å slippe en masse ting, jeg har klart å se på gamle mønster og sett at den frykten det var ikke noen reelle følelser, det var et mønster jeg hadde bygd opp. Et skjul, et gitter mot det farlige, mot alle de andre følelsene. Jeg hadde musikken jeg, det var sterke nok følelser for meg. Men så plutselig var de ikke det likevel. Jeg kom til et sted i livet der jeg møtte et flott menneske. Jeg ble virkelig nødt til å gå noen runder med meg selv, sier Andsnes.

Fra å selv ikke forstå hvordan andre kunne leve i familier og parforhold, har han nå selv også fått roen.

- Ja, jeg føler på mange måter at jeg har slått ro, og jeg føler jeg har et hjem. Jeg har et sted å komme hjem, og jeg har noen å komme hjem til. Det er en fantastisk følelse. For tidligere følte jeg bare når jeg kom hjem, at jeg hadde lyst til å reise igjen. Jeg var på farten mentalt med en gang. Hadde jeg fri så sørget jeg for å reise bort for å fylle tiden.

- Jeg var redd for hjemmelivet. Nå er det ikke sånn, og den frykten jeg hadde for å binde meg til et annet menneske er borte. Jeg har opplevd at det jeg trodde var ufrihet - det er frihet, sier Andsnes.  
Vi belønner gode kjendistips! Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901 (kr 1)!
LES OGSÅ: - Jeg har aldri hetset noen i hele mitt liv