Marcia Cross:

Fikk analkreft: - Mye skam knyttet til det

«Frustrerte fruer»-skuespilleren håper på å hjelpe andre med åpenheten.

ÆRLIG: Skuespiller Marcia Cross har hatt analkreft, og mener det er et stigma knyttet til diagnosen. Det vil hun gjerne endre folks oppfatning av. Foto: NTB scanpix
ÆRLIG: Skuespiller Marcia Cross har hatt analkreft, og mener det er et stigma knyttet til diagnosen. Det vil hun gjerne endre folks oppfatning av. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I høst valgte Marcia Cross (57), kjent som den alltid perfekte og tidvis nevrotiske Bree Van de Kamp i suksesserien «Frustrerte fruer», å åpne seg om at hun hadde fått analkreft.

Stjernen, som var å se i serien fra 2004 til 2012, valgte lenge å holde diagnosen hemmelig, men da hun endelig åpnet seg overfor fansen, opplevde hun å få en strøm av fine tilbakemeldinger. Ikke bare fra mennesker som hyller åpenheten hennes, men også fra mennesker i samme sko.

Nå ønsker skuespilleren å jobbe for å fjerne stigmaet rundt kreftdiagnosen, som er en av de mest sjeldne der ute.

- Skam

Det er i et større intervju med People Magazine at Cross nå, for første gang siden hun offentliggjorde diagnosen i høst, prater om livet som kreftsyk. Ifølge Norsk Helseinformatikk skyldes analkreft en infeksjon med HPV-viruset.

En dansk studie viser at 1,03 menn og 1,51 kvinner per 100 000 får sykdommen, og at tallene øker. Behandling sørger derimot for at de aller fleste overlever, men mange kan måtte regne med å leve med ubehagelige plager resten av livet.

Ifølge Cross er det også mye skam knyttet til diagnosen, noe hun nå ønsker å få bukt med hos folket.

OVERLEVDE KREFT: Marcia Cross fra «Frustrerte fruer» kom seg gjennom sykdommen. Foto: NTB Scanpix
OVERLEVDE KREFT: Marcia Cross fra «Frustrerte fruer» kom seg gjennom sykdommen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg vil gjerne lage en bulk i stigmaet rundt dette. Jeg har lest historiene til mange kreftoverlevende, og veldig mange mennesker, spesielt kvinner, har vært for flaue til å fortelle hva slags kreft de har hatt. Det er mye skam knyttet til det. Det ønsker jeg å få en slutt på, sier hun til People.

Slapp operasjon

Det var i november 2017 hun først fikk den knusende beskjeden hos gynekologen. For å behandle dette, iverksatte legene et program på seks uker med stråling og cellegift. Hun måtte ikke operere.

- Det var ikke anbefalt å operere, og det var en lettelse. Man vil bevare så mye av lukkemuskelen som man kan. Nå som jeg har lært meg dens viktighet, er jeg en stor fan av anusen, sier hun til magasinet.

Siden den gang har humor blitt et viktig virkemiddel i hverdagen hennes. People skriver videre at skuespilleren er på bedringens vei, og at det er lite trolig at sykdommen dukker opp igjen. Det er hun, ikke overraskende, veldig glad for.

- Hver gang jeg går på do nå tenker jeg: «Det er kult. Tusen takk, kroppen», forklarer hun.

OVERLEVDE KREFT: Marcia Cross fra «Frustrerte fruer» kom seg gjennom sykdommen. Foto: NTB Scanpix
OVERLEVDE KREFT: Marcia Cross fra «Frustrerte fruer» kom seg gjennom sykdommen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mistet håret

Det var på Instagram at TV-stjernen valgte å fortelle fansen om nyheten i høst. Allerede den 15. september delte hun et bilde av seg selv med sitt karakteristiske røde hår, som viste at hun allerede var godt i gang med cellegiftbehandling.

«Jeg er takknemlig og lykkelig for at jeg lever, men lei meg for at jeg mistet håret mitt og at det bare er 2,5 cm langt nå. Noen andre som har mistet håret på grunn av kreft? Si det til meg. Jeg føler med dere», skrev hun.

Etter den store strømmen av tilbakemeldinger bestemte hun seg for å være litt tydeligere med blodfansen. Dagen etter la stjernen ut en oppklaring:

«Beklager for at forrige innlegg ikke var tydelig. Jeg har HATT kreft. Alt går bra nå. Det var en vanskelig reise, men jeg er sunn, lykkelig, mer tilstedeværende og mer takknemlig enn noensinne. Fra bunnen av mitt ekspanderende hjerte vil jeg takke for all kjærligheten», skrev hun.

KONTROLLFREAK: Karakteren Marcia Cross spilte ble godt kjent for sitt kontrollbehov og sin pertentlige personlighet. Likevel var det ikke alltid at ting gikk som planlagt. Dette bildet er fra sesong sju, der hun ble fanget i akten. Foto: American Broadcasting Companies Inc. / TV 2
KONTROLLFREAK: Karakteren Marcia Cross spilte ble godt kjent for sitt kontrollbehov og sin pertentlige personlighet. Likevel var det ikke alltid at ting gikk som planlagt. Dette bildet er fra sesong sju, der hun ble fanget i akten. Foto: American Broadcasting Companies Inc. / TV 2 Vis mer

Mistet kjæresten

Cross vil trolig ikke få tilbakefall, men har ikke alltid vært like heldig med sine møter med kreft.

Ektemannen Tom Mahoney (60) visste akkurat hvordan han skulle være en trygg klippe gjennom den vanskelige tiden for henne. Han fikk nemlig selv kreft i 2009, og gjennomgikk et forferdelig år med stråling og cellegift før han våget å se fremover igjen.

PRØVELSER: Marcia Cross' ektemann Tom Mahoney har vært gjennom kreft selv, og støtter nå sin kone gjennom det samme. Foto: NTB Scanpix
PRØVELSER: Marcia Cross' ektemann Tom Mahoney har vært gjennom kreft selv, og støtter nå sin kone gjennom det samme. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men det var ikke første gangen Marcia opplevde sykdomsmarerittet blant sine nærmeste. I 1993 døde kjæresten hennes gjennom fem år, skuespilleren Richard Jordan, etter å ha fått kreft i hjernen.

- Det tok meg nærmere ti år å bearbeide sorgen etter ham, fortalte hun i et intervju med KirstyTV.

Cross giftet seg med Tom i 2006, men kreft var ikke den eneste prøvelsen de to skulle gjennomgå. Kort tid etter bryllupet fikk de hjelp av fertilitetsleger til å bli foreldre. Tvillingdøtrene Eden og Savannah (12) kom til verden i 2007.

Graviditeten var imidlertid preget av dramatikk, og høyt blodtrykk førte til at hun var sengeliggende den siste delen av svangerskapet.

- Jeg er så heldig som fikk disse jentene. Jeg hadde ikke tid til å være redd, for alt skjedde så fort. Alt gikk heldigvis fint og jeg elsker å være en mor, sa hun til bladet Easy Living i 2015, ifølge Daily Mail.

LES OGSÅ: - Jeg var på et mørkt sted

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer