Harry Potter 20 år:

Fem ting du kanskje ikke visste om «Harry Potter»

Forfatter J.K. Rowling hentet mye inspirasjon fra virkeligheten da hun skapte sitt magiske univers.

20-ÅRING: Den første boka om Harry Potter ble utgitt for 20 år siden. Det tok ikke mange år før Warner Bros. begynte å lage filmer om det magiske universet. Her er Ronny (Rupert Grint) og Harry (Daniel Radcliffe) i en scene fra den aller første Harry Potter-filmen. Foto: Peter Mountain / NTB Scanpix
20-ÅRING: Den første boka om Harry Potter ble utgitt for 20 år siden. Det tok ikke mange år før Warner Bros. begynte å lage filmer om det magiske universet. Her er Ronny (Rupert Grint) og Harry (Daniel Radcliffe) i en scene fra den aller første Harry Potter-filmen. Foto: Peter Mountain / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mandag var det nøyaktig 20 år siden den aller første boka om Harry Potter ble delt med offentligheten.

26. juni 1997 ble «Harry Potter and the Philosopher's Stone» satt fram i bokhandler over hele Storbritannia, og etter hvert i resten av verden. Den norske oversettelsen kom ut i 1999.

Suksesshistorien om alenemora fra England som «fant» den bebrillede trollmannen på et tog fra Manchester til London, og ble milliardær på sitt magiske bokunivers, er behørig omtalt.

Bokserien om Harry Potter har gjort forfatter J.K. Rowling til en litterær verdensstjerne, og roses for å ha bidratt til leselyst hos en hel generasjon unge lesere.

Men selv om du er blant dem som har lest bøkene sju ganger, er det sannsynligvis flere ting ved bokserien du ikke har fått med deg.

Visste du for eksempel at...

Saken fortsetter under bildet.

1. Professor Slur er basert på Rowlings egen kjemilærer?

Ifølge BBC er den skumle Galtvort-professoren i stor grad basert på John Nettleship, som var Harry Potter-forfatterens kjemilærer da hun var ung.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer