<strong>20-ÅRING:</strong> Den første boka om Harry Potter ble utgitt for 20 år siden. Det tok ikke mange år før Warner Bros. begynte å lage filmer om det magiske universet. Her er Ronny (Rupert Grint) og Harry (Daniel Radcliffe) i en scene fra den aller første Harry Potter-filmen. Foto: Peter Mountain / NTB Scanpix
20-ÅRING: Den første boka om Harry Potter ble utgitt for 20 år siden. Det tok ikke mange år før Warner Bros. begynte å lage filmer om det magiske universet. Her er Ronny (Rupert Grint) og Harry (Daniel Radcliffe) i en scene fra den aller første Harry Potter-filmen. Foto: Peter Mountain / NTB Scanpix Vis mer

Harry Potter 20 år:

Fem ting du kanskje ikke visste om «Harry Potter»

Forfatter J.K. Rowling hentet mye inspirasjon fra virkeligheten da hun skapte sitt magiske univers.

Publisert

Mandag var det nøyaktig 20 år siden den aller første boka om Harry Potter ble delt med offentligheten.

26. juni 1997 ble «Harry Potter and the Philosopher's Stone» satt fram i bokhandler over hele Storbritannia, og etter hvert i resten av verden. Den norske oversettelsen kom ut i 1999.

Suksesshistorien om alenemora fra England som «fant» den bebrillede trollmannen på et tog fra Manchester til London, og ble milliardær på sitt magiske bokunivers, er behørig omtalt.

Bokserien om Harry Potter har gjort forfatter J.K. Rowling til en litterær verdensstjerne, og roses for å ha bidratt til leselyst hos en hel generasjon unge lesere.

Men selv om du er blant dem som har lest bøkene sju ganger, er det sannsynligvis flere ting ved bokserien du ikke har fått med deg.

Visste du for eksempel at...

Saken fortsetter under bildet.

<strong>ELSKET OG HATET:</strong> Professor Slur er en sadistisk og mildt sagt streng lærer på trollmannsskolen Galtvort. Karakteren er angivelig inspirert av forfatter J.K. Rowlings egen kjemilærer fra barndommen. Slur ble i filmene spilt av Alan Rickman (bildet). Foto: NTB Scanpix
ELSKET OG HATET: Professor Slur er en sadistisk og mildt sagt streng lærer på trollmannsskolen Galtvort. Karakteren er angivelig inspirert av forfatter J.K. Rowlings egen kjemilærer fra barndommen. Slur ble i filmene spilt av Alan Rickman (bildet). Foto: NTB Scanpix Vis mer

1. Professor Slur er basert på Rowlings egen kjemilærer?

Ifølge BBC er den skumle Galtvort-professoren i stor grad basert på John Nettleship, som var Harry Potter-forfatterens kjemilærer da hun var ung.

Da Nettleship var Rowlings lærer på 70-tallet hadde han ifølge Wales Online glatt, sort hår som var delt i en tydelig midtskill, akkurat som professor Slur i bøkene om Harry Potter.

MAGISK: Huset hvor Harry Potter bodde i under Harry Potter og de vises stein er til salgs for i overkant av fem millioner kroner. Slik ser det ut i virkeligheten. Foto: Chancellors Estate Agents Vis mer

Avisen skriver videre at kjemilæreren hadde rykte på seg for å være både krevende og streng mot sine elever.

Da bøkene om Harry Potter kom ut, la både venner og familie merke til likhetene mellom Nettleship og Slur. Briten selv sa i et intervju med BBC i 2001 at kona hans først ikke turte å si noe til ham, selv om også hun erkjente at ektemannen delte flere likhetstrekk med Galtvort-læreren.

I et intervju gitt til Wales Online kort tid før sin død i 2011, sa Nettleship at han først syntes det var kjipt å bli sammenliknet med Slur, men at han ble stoltere av koblinga etter hvert - særlig etter at skuespiller Alan Rickman tok på seg rollen i filmene om den unge trollmannen.

2. Harry Potter og J.K. Rowling har bursdag samme dag?

Både Rowling og Potter er født 31. juli. Mens forfatteren fyller 52 år om en drøy måned, blir Potter 37 år (!) i sommer, ifølge Harry Potter Wikia.

3. Flere Harry Potter-navn er hentet fra ekte gravsteiner i Edinburgh?

Screenrant skriver at Rowling hentet inspirasjon til karakterenes navn på gravlunder i Edinburgh, der hun bodde da hun skapte Harry Potter-universet.

<strong>POTTER-MAMMA:</strong> Joanne Kathleen Rowling har fortalt at ideen om Harry Potter ble «unnfanget» på et tog mellom Manchester og London. Bøkene om den bebrillede trollmannen har gjort briten til milliardær. Foto: NTB Scanpix
POTTER-MAMMA: Joanne Kathleen Rowling har fortalt at ideen om Harry Potter ble «unnfanget» på et tog mellom Manchester og London. Bøkene om den bebrillede trollmannen har gjort briten til milliardær. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Blant annet er Voldemorts fødenavn, Tom Riddle, nesten ordrett hentet fra en gravstein på Greyfriars Kirkyard, der en «Thomas Riddell» - som døde i 1806 - er stedt til hvile.

På samme kirkegård finner vi en «William McGonagall» som døde i 1902, som ifølge Screenrant kan ha gitt navn til Galtvort-professor Minerva McGonagall (McSnurp i norsk oversettelse).

4. Nicholas Flamel er en historisk person fra virkeligheten?

Nicholas Flamel dukker opp i den aller første boka om Harry Potter, og er trollmannen og alkymisten som oppdaget De vises sten. Han dukker aldri opp på skjermen, men nevnes flere ganger i boka som steinens eier.

Det mange ikke vet er at Flamel faktisk har eksistert i virkeligheten.

Ifølge Business Insider var han en lærd fransk bokhandler som ble født på 1300-tallet. Etter hans død startet ryktene om at Flamel egentlig var en alkymist som hadde oppdaget De vises sten og i all hemmelighet oppnådd evig liv.

J.K. Rowling har skrevet på nettstedet Pottermore at hun leste om Flamel da hun var i 20-åra, og at hun hadde en svært levende drøm om franskmannen da hun holdt på å skrive første bok om Harry Potter, noe som førte til at hun inkorporerte deler av hans historie i sitt magiske univers.

Flamel er forøvrig nevnt i flere bøker og filmer, deriblant Dan Browns «DaVinci-koden», skriver Screenrant.

Saken fortsetter under videoen.

DØDELIGE: Ved slottet hvor Harry Potter-filmene ble filmet i Storbritannia, finnes det en dødelig hage. Hagen tiltrekker seg mange turister. Video: AP Vis mer

5. I Frankrike er Voldemorts mellomnavn Elvis?

Du forbinder kanskje Elvis med hvite slengbukser, «Love Me Tender» og fyldige lepper?

<strong>SLEMMING:</strong> Über-slemmingen Voldemort har et noe uventet mellomnavn i Frankrike. I filmene spilles den onde trollmannen av Ralph Fiennes (bildet). Foto: NTB Scanpix
SLEMMING: Über-slemmingen Voldemort har et noe uventet mellomnavn i Frankrike. I filmene spilles den onde trollmannen av Ralph Fiennes (bildet). Foto: NTB Scanpix Vis mer

Harry Potter-lesende franskmenn har et noe annet forhold til navnet, ettersom Voldemorts mellomnavn i den franske oversettelsen er Elvis.

Årsaken er rett og slett at bokstavene i den onde trollmannens fulle navn - Tom Elvis Jedusor - måtte kunne stokkes om til å forme setninga «je suis Voldemort» («jeg er Voldemort», journ. anm.), skriver Daily Mail.

I Norge lyder forøvrig trollmannens fulle navn Tom Dredolo Venster, som er et anagram av «Voldemort den store».

LES OGSÅ: Brad Pitt kysset henne i skjul

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer