VANSKELIG: «Dirty Dancing» (1987) regnes i dag som en av de store, romantiske Hollywood-filmene, men opprinnelig var filmen en lavbudsjettsproduksjon preget av mange utfordringer for blant andre Patrick Swayze og Jennifer Grey. Foto: Stella Pictures
VANSKELIG: «Dirty Dancing» (1987) regnes i dag som en av de store, romantiske Hollywood-filmene, men opprinnelig var filmen en lavbudsjettsproduksjon preget av mange utfordringer for blant andre Patrick Swayze og Jennifer Grey. Foto: Stella PicturesVis mer

Fem ting du ikke visste om «Dirty Dancing»

Her er listen over filmfavorittens hemmeligheter.

SEOGHØR.NO: Denne uken er det 27 år siden «Dirty Dancing» hadde premiere på amerikanske kinoer, og i den anledning har Huffington Post samlet noen fun facts om det ultimate romantiske musikaldramaet.

Angivelig hatet filmens hovedrolleinnehavere, avdøde Patrick Swayze og skuespiller Jennifer Grey (54), hverandre etter samarbeidet i actiondramaet «Red Dawn» tre år tidligere.

Men det var altså langt fra det eneste som ikke var på stell da «Dirty Dancing» ble spilt inn:

1. Publikum hatet den

DÅRLIG TONE: Jennifer og Patrick hadde et anstrengt forhold da de ble castet som elskende til «Dirty Dancing». Her i en scene med Cynthia Rhodes (t.v).  Foto: Stella Pictures
DÅRLIG TONE: Jennifer og Patrick hadde et anstrengt forhold da de ble castet som elskende til «Dirty Dancing». Her i en scene med Cynthia Rhodes (t.v). Foto: Stella Pictures Vis mer

Filmens første test-publikum skal ha avskydd filmen, og det ble vurdert om den bare skulle bli sluppet rett på video.

- Da vi lagde den, føltes det ut som om filmen var så langt under radaren at ingen noensinne kom til å se den, og at vi bare pinte oss selv for ingenting, har Grey uttalt til Self.

2. Tittelen ble til før historien

Manusforfatter Eleanor Bergstein opprinnelige filmidé ble forkastet av MGM Studios-produsenten Linda Gottlieb, som over en lunsj på 1980-tallet prøvde å få en god historie ut av Bergstein:

- Hun sa: «Jeg har egentlig ikke noen historie, men den burde inneholde latinodansing...». Så jeg skiftet tema og sa: «Fortell meg om deg selv». Og da sa hun: «Jeg vokste opp i Brooklyn, faren min var lege, jeg var en av de ungene som pleide å snike meg over togsporene for å drive med dirty dancing». Jeg sa: «Det er en tittel verdt en million dollar! Nå må vi finne ut av historien». Vi fant opp Johnny Castle (Swayzes rollefigur, journ.anm.) over lunsjen, minnes Linda Gottlieb.

3. Jukset med naturen

Handlingen i filmen er lagt til sommeren, men den ble faktisk spilt inn i midten av oktober.

Dermed måtte dekoratørene på filmsettet på Mountain Lake Resort male bladene grønne for utendørsscenene, for å skjule at en ny årstid var i emning.

- Det er rhododendron-busker overalt der. De har veldig mørkegrønne blader og på høsten blir de brune og faller av. De kom og spraymalte dem grønne igjen, har sjefskokken på resorten, Mike Porterfield, fortalt.

FARLIG KALDT: Innsjøen Patrick Swayze og Jennifer Grey utfoldet seg i skal ha holdt en temperatur på knappe fire grader, noe som gjorde at paret risikerte hypotermi - sterk nedkjøling. Foto: Insight Media/All Over Press
FARLIG KALDT: Innsjøen Patrick Swayze og Jennifer Grey utfoldet seg i skal ha holdt en temperatur på knappe fire grader, noe som gjorde at paret risikerte hypotermi - sterk nedkjøling. Foto: Insight Media/All Over Press Vis mer

4. Innsjøen var iskald

Den sexy scenen der Johnny Castle og Baby Houseman bakser elegant sammen i innsjøen, var alt annet enn dampende å spille inn.

- Det var grusomt, hypotermisk kaldt i den innsjøen, og vi filmen den scenen igjen og igjen. Og selv om Jennifer var veldig lett, når man løfter noen i vann, igjen og igjen og igjen, føles selv den slankeste jente som hun veier over 200 kilo. Da vi var ferdige med å spille inn den sekvensen, var armene mine som gummi og kroppstemperaturen min hadde stupt, har Patrick Swayze sagt om innspillingen.

Ifølge Huffington Post var det bare omtrent 4 grader i innsjøen, og den lave temperaturen sørget også for at man måtte unngå nærbilder av paret i vannet - siden leppene deres ble blå.

5. Ville kutte ut kult-replikken

- Jeg hatet den replikken, «Nobody puts Baby in a corner», har Swayze innrømmet - selv om han i ettertid innså at replikken funket da han fikk se filmen i sin helhet.

Det legendariske løftet i filmen var det derimot Jennifer Grey som hatet. Hun skal ha vært så redd for dansestuntet at hun nektet å øve på løftet under innspillingen og dermed utsatte det i det aller lengste.

- Når du ser at jeg gjør det i filmen, så er det faktisk den første gangen, avslører hun. 

Patrick Swayze døde av kreft i bukspyttkjertene høsten 2009, 57 år gammel.

SKREKK: Jennifer Grey skal ha nektet å øve på en av filmens mest kjente scener fordi hun var for redd. Løftet i «Dirty Dancing» var dermed hennes første under innspillingen, forteller hun. Foto: Stella Pictures
SKREKK: Jennifer Grey skal ha nektet å øve på en av filmens mest kjente scener fordi hun var for redd. Løftet i «Dirty Dancing» var dermed hennes første under innspillingen, forteller hun. Foto: Stella Pictures Vis mer

LES OGSÅ: Nå returnerer «Baby» til dansegulvet

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.