Bianca Ingrosso:

Felt for sexistisk reklame

Bianca Ingrossos sminkemerke falt ikke i god jord hos Reklamombudsmannen i Sverige.

FELT: Bianca Ingrosso har mange jern i ilden. Ett av dem er kosmetikkmerket Caia, som hun reklamerer heftig for i alt hun gjør. Nå er en av merkets kampanjer felt for sexisme. Foto: Henriette Eilertsen
FELT: Bianca Ingrosso har mange jern i ilden. Ett av dem er kosmetikkmerket Caia, som hun reklamerer heftig for i alt hun gjør. Nå er en av merkets kampanjer felt for sexisme. Foto: Henriette Eilertsen Vis mer
Publisert

Bianca Ingrosso (24) er en av Sveriges desidert største influensere. I tillegg til å ha en million følgere på Instagram, hundretusener av visninger på Youtube og en av landets mest populære podkaster, driver hun kosmetikkmerket Caia.

De siste åra har det blitt en trend at påvirkere starter sine egne skjønnhetsmerker. Sophie Elise skal for eksempel lansere en selvbruningsserie, mens amerikanske kjendiser som Jeffree Star og Kylie Jenner allerede har tjent milliarder på sin kosmetikk.

Ingrosso hoppet på toget, som har båret store økonomiske frukter for hennes del. Det er derimot ikke alltid at ting går helt som planlagt.

Felt for reklame

Aftonbladet skriver at Ingrosso nå er felt av Reklamombudsmannen for en sexistisk reklame sminkemerket utga.

- Kvinnen framstilles som et sexobjekt, heter det i fellelsen.

View this post on Instagram

SÄLJA SEXISM MED FEMINISM! Vi avrundar veckan med att uppmärksamma @caiacosmetics senaste reklam som släpptes i samband med lanseringen av företagets nya läppstift. Förra året släpptes lanseringsvideon för Caia cosmetics. I videon presenteras företagets inspiration: starka kvinnor och den systerskap och lojalitet som finns dem emellan. I lanseringsvideon hyllas femininitet, skönhet och systerskapet. Caias smink ska förbättra och stärka kvinnor. Men var är lojaliteten och systerskapet i Caias reklam? Företaget bidrar inte till feminism och stärkandet av kvinnor med sin sexualiserande och objektifierande reklam. Tvärtom. Kvinnor kan inte hyllas eller stärkas när de framställs som sexobjekt. Det bidrar till patriarkatets rådande strukturer. Caia, gör om, gör rätt! Vi har kontakt Caia Cosmetics och anmält företagets reklam till RO. Motiveringen till den första bilden från vänster lyder följande: Reklambilden har framtagits för att marknadsföra ett läppstift. Trots det ligger fokus inte på det sminkade ansiktet, allra minst på läppstiftet. Sättet bilden är tagen på, kvinnans pose och sittande position ger intrycket av att hon är undergiven och passiv. Uppmärksamheten dras till att hon sitter halvnaken med särade ben medan hon svankar lätt och trycker en hand hårt mot golvet. Den onaturliga posen i kombination med att hon stirrar förföriskt in i kameran medan hon äter en godisrem är sexualiserande. Att sälja smink med en ung kvinnas kropp som objektifieras och sexualiseras kan endast beskrivas med att vara könsdiskriminerande och sexistiskt. Produkten som marknadsförs sätts inte i fokus och har ingen koppling till hur den halvnaken kvinnan framställs, det främsta fokuset ligger istället på kvinnan som ett sexobjekt. Reklamen är nedvärderande, sexuellt objektifierande och kränkande för kvinnor i allmänhet. Tack till alla som är med i kampen mot sexistisk reklam, fortsätt tipsa och fortsätt engagera er! Trevlig helg! #reklamera

A post shared by @ reklamera on

Reklamombudsmannen er næringslivets selvregulerte organ for etisk reklame. Det vanker derfor ingen bøter eller reelle konsekvenser etter kjennelsen, annet enn offentlig pryl.

De fikk i september tips om Ingrossos reklame, som inneholder Lovisa Worge - influenserens gode venninne.

Hun poserer i høye hæler og hvitt undertøy, ikledd en skinnblazer. Bildene viser ingen sminkeprodukter, men ble lagt ut for å vise hvordan det ferdige resultatet ved bruk av merket kunne se ut. Det er imidlertid langt mer fokus på kropp enn på ansiktet på bildene.

Bildene ble lagt ut på Facebook i august, og det tok altså ikke lang tid før enkelte begynte å reagere. Personen som varslet kontrollorganet skrev følgende i sin klage:

- Det å selge sminke med en ung kvinnes kropp som objektviseres og seksualiseres kan bare beskrives som kjønnsdiskriminerende og sexistisk. Det er krenkende for kvinner i offentligheten, het det i klagen.

Dommen falt tidligere i dag, og har fått stor oppmerksomhet i flere svenske medier.

FORHOLD: Gjennom serien «Wahlgrens verden» har man fått innblikk i livet til datter Bianca Ingrosso og mamma Pernilla Wahlgren. Men forholdet deres har ikke alltid vært så bra som det er i dag. Nå forteller de hva som endret det. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Thea Hope/Dplay/Rød Løper Vis mer

Nekter å beklage

Bianca Ingrosso vil ikke uttale seg om saken selv. Hun har i stedet henvist til selskapet Beauty Icons, som hun eier Caia gjennom, sin uttalelse. De legger seg ikke flate.

- Annonsørens formål har vært å vise sine produkter, resultatet fra anvendelse, samt å skape en kampanje som uttrykker det annonsøren står for - nemlig sterke, selvstendige kvinner som løfter opp andre kvinner, som bryr seg om hverandre og som er inkluderende, heter det i en uttalelse.

WAHLGRENS VERDEN: Bianca Ingrossos største ønske, er å finne en fyr som moren, Pernilla Wahlgren, kan ligge med. Da vi møtte dem i Sverige, var det stor begeistring for spesielt én av de norske kjendisfyrene vi viste frem. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Thea Hope / Rød Løper Vis mer

Selv om de ikke beklager, er de aktuelle kampanjebildene fjernet fra Caia Cosmetics' Facebook-side.

Her i Norge har vi både Forbrukerombudet og Forbrukertilsynet som regulerer reklame. I tillegg har vi Press, Redd Barnas ungdomsorganisasjon, som hvert år deler ut prisen Gullbarbie til aktøren som er «best på å få ungdom til å føle seg verst». Brun og Blid har vært nominert i en årrekke. Dagbladet har også fått «prisen», for øvrig.

Hva gjelder influensere i sosiale medier, ble det nylig opprettet et utvalg som skal forvalte de nye retningslinjene for influensermarkedsføring. Målet med retningslinjene er å motvirke kroppspress blant unge. Dersom noen bryter med retningslinjene, vil det få liknende konsekvenser som det Reklamombudsmannen opererer med.

Altså ingen reelle sanksjoner, men offentlig gapestokk i form av uttalelser og pressemeldinger, slik at man muligens forebygger gjentakelse.

Video: Thea Hope / Reporter: Henriette Eilertsen. Programledere: Kine Falch og Jonas Hammer. Vis mer

LES OGSÅ: Åpner seg om utroskapsskandalen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer