Oslo-skytingen:

Feiret Pride: - Skummelt

Kjendisene tar til sosiale medier for å markere Pride og støtte ofrene.

OSLO-SKYTINGEN: Kristin Gjelsvik er blant kjendisene som tar til sosiale medier for å snakke om masseskytinga natt til lørdag. Foto: Andreas Fadum
OSLO-SKYTINGEN: Kristin Gjelsvik er blant kjendisene som tar til sosiale medier for å snakke om masseskytinga natt til lørdag. Foto: Andreas Fadum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter masseskytingen ved London pub i Oslo sentrum natt til lørdag, er det nå blitt kjent at det er Zaniar Matapour (42) som er siktet for drap, drapsforsøk og terror. Vedkommende skal ha en lang historie med ulike psykiske lidelser.

Som følge av den tragiske hendelsen er to personer drept. 21 er skadet, men utenfor livsfare. Etter planen skulle Pride-paraden finne sted lørdag formiddag, men den er nå utsatt.

Til tross for utsettelsen samlet et hav av mennesker seg for å hylle kjærligheten, og flere har vist sin støtte på sosiale medier.

MASSESKYTING: VGTV-profil Morten Hegseth om hendelsen utenfor utesteder i Oslo natt til lørdag 25. juni. Vis mer

Til ære for ofrene

Flere tok turen ned til Oslo sentrum for å delta i en spontan parade lørdag formiddag. Blant disse var journalist Morten Hegseth.

Morten Hegseth. Foto: Skjermdump / Morten Hegseth Instagram
Morten Hegseth. Foto: Skjermdump / Morten Hegseth Instagram Vis mer

«Det ble en liten parade likevel!!! Til ære for dem som ikke er her mer», skriver Morten Hegseth på en video delt på Instagram-historie.

Jan Thomas har også filmet folkehavet i Oslos gater lørdag formiddag. På en av videoene publisert på Instagram-story skriver stylisten:

«Mye kjærlighet og sterke følelser i gatene i dag», og legger ved to knust hjerte-emojier.

Jan Thomas. Foto: Skjermdumt / Jan Thomas Instagram
Jan Thomas. Foto: Skjermdumt / Jan Thomas Instagram Vis mer

Komiker Lisa Tønne publiserte et bilde av en kvinne som sitter foran minnemarkeringen for å hedre ofrene.

Lisa Tønne. Foto: Skjermdump / Lisa Tønne Instagram
Lisa Tønne. Foto: Skjermdump / Lisa Tønne Instagram Vis mer

Oppfordrer til markering

- Vi oppfordrer hele Norge til å vise solidaritet og markere Pride hjemme, i nabolagene og grendene sine, sier leder i Oslo Pride Inger Kristin Haugsevje. Det publiserte Oslo Pride på Instagram lørdag formiddag.

Flere kjente og innflytelsesrike personer har valgt å dele sine tanker og følelser rundt den tragiske hendelsen i sosiale medier.

Tidlig lørdag tok influenser og TV-personlighet Kristin Gjelsvik til sosiale medier for å dele tankene sine om skytetragedien.

Kristin Gjelsvik. Foto: Skjermdump / Instagam Kristin Gjeldsvik.
Kristin Gjelsvik. Foto: Skjermdump / Instagam Kristin Gjeldsvik. Vis mer

- Det er så grotesk og jævlig at jeg har ikke ord. At vi, i lille trygge Norge, skal oppleve noe sånt er så forferdelig. Jeg er så rystet, det er så utenkelig og tragisk. Det er allerede så mange som synes det er vanskelig å være seg selv, også skjer dette. Nå gjelder det å stå sammen, sier Gjelsvik i Instagram-historie.

Se og Hør har forsøkt å komme i kontakt med Gjelsvik, foreløpig uten hell.

TÅRER: Kronprinsesse Mette-Marit klart ikke å holde tårene tilbake under nedleggelse av blomster ved åstedet for masseskytingen i Oslo sentrum. Video: Dagbladet TV/NRK Vis mer

Artist Tomine Harket postet et bilde av seg selv med teksten:

Tomine Harket. Foto: Skjermdumt / Instagram Tomine Harket
Tomine Harket. Foto: Skjermdumt / Instagram Tomine Harket Vis mer

«Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg hadde det så utrolig fint på Pride i går og alt var bare kjærlighet. Også skal man våkne opp til dette. Det knuser hjertet mitt at så mye hat finnes. Dette skulle være den store dagen. Jeg sender all min kjærlighet til de pårørende».

Harket har tidligere vært åpen om at hun dater både gutter og jenter.

Komiker Sigrid Bonde Tusvik postet et bilde av seg selv sammen med forfatter Tinashe Williamson. De sitter på en fargerik benk med Pride-flagg høyt hevet, men det er ingen smil å se.

«Dagen som skulle koke av glede og kjærleik i gatene», skriver Tusvik og tagger #loveislove #åelskeerenmenneskerett og #oslopride2022.

Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg delte også et lengre innlegg på Instagram, sammen med bilder av at hun legger ned blomster på minnemarkeringen og flagger med Pride-flagg.

«Selv om Pride-paraden ble avlyst, og festdagen i Oslos gater ble byttet ut med sorg og sinne, er det godt å se at Oslo fortsatt er den fargerike byen som den var i går. Regnbueflagget vaier fra busser, trikker og bygninger. Og vi står kanskje enda litt sterkere sammen i kampen for et samfunn med plass til alle. Et samfunn hvor vi står opp mot hat og vold. Et samfunn hvor alle har frihet til å være seg selv, leve som man vil, og elske hvem man vil sammen med Unge Høyres leder Ola Svenneby og åpne Høyres leder Helge Ytterøy L'orange la jeg ned blomster ved åstedet».

Journalist og redaktør Ingeborg Heldal postet et bilde av seg selv sammen med Sindre Helgesen med et Pride-flagg viftene foran kameraet.

En annen som er tydelig berørt av hendelsen er artist Kim Wigaard. På Instagram deler han et bilde av seg selv og kjæresten Marius Hagen.

«Jeg har ingen ord. All vår kjærlighet går ut til alle rammede og pårørende. Vi er helt knust. Dette var verdens verste start på det som skulle være den beste dagen i verden», skriver Wigaard under innlegget.

LES OGSÅ: Jan Thomas: Etter Pride-bråket: - Lo og gråt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer