Jan Thomas

Feirer jul med bestekompisen

Jan Thomas la om juletradisjonene etter at mora døde brått i 2013. Slik skal kjendisene feire jul i år.

FEIRER MED KOMPISEN: Etter at Jan Thomas' (52) mor gikk bort i 2013, er det blitt tradisjon for ham å feire med bestekameraten Geir og hans mor. Foto: NTB Scanpix
FEIRER MED KOMPISEN: Etter at Jan Thomas' (52) mor gikk bort i 2013, er det blitt tradisjon for ham å feire med bestekameraten Geir og hans mor. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets største høytid er rett rundt hjørnet, og mange er nok travelt opptatt med de siste forberedelsene før julefreden omsider kan senke seg. Ribbe eller pinnekjøtt - jul på fjellet eller i Syden - folk har høyst forskjellige måter å feire jula på, og det gjelder også kjendisene.

En som i mange år har rømt landet i jula, er kjendisstylist Jan Thomas (52). Overfor Se og Hør forteller 52-åringen at han begynte å reise utenlands etter at mora døde brått i 2013. De siste åra har han riktignok fått en ny tradisjon.

- Jeg skal feire sammen med min beste venn, Geir, som kommer hjem fra USA, og mammaen hans Laila, på Ekeberg i Oslo.

Er det én ting Jan Thomas er svak for i jula, så er det pinnekjøtt. Han spiser det gjerne så ofte han kan.

- Da mamma levde var det bare lov med pinnekjøtt på julaften - ferdig snakket. Derfor tar jeg det litt igjen nå, og tvinger vennene mine til å lage det, forteller han.

EVENTYR: Jan Thomas forteller om sjekke-oppholdet sitt i Sør-Afrika og svarer på om han er forelska den dag i dag. Video: Rød Løper Vis mer

Første jul som singel

Jan Thomas' gode venninne, programleder Synnøve Skarbø (49), får en litt annerledes jul i år, etter at det i januar ble det kjent at forholdet til Per-Øyvind Skaarnes hadde tatt slutt etter ni år som kjærester.

Den første jula som singel skal hun tilbringe med barn, foreldre og søsken - og det er viktig at tradisjoner blir ivaretatt.

TV-AKTUELLE: Jan Thomas og Synnøve Skarbø er aktuelle med tv-serien «Jan Thomas søker drømmeprinsen», som har premiere til våren. Jula feirer de på ulikt vis. Foto: Morten Eik / Se og Hør
TV-AKTUELLE: Jan Thomas og Synnøve Skarbø er aktuelle med tv-serien «Jan Thomas søker drømmeprinsen», som har premiere til våren. Jula feirer de på ulikt vis. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

- Det må være pinnekjøtt, helst hjemme på Stranda med hele storfamilien, forteller hun til Se og Hør.

Familiejul blir det også på «Senkveld»-programleder Helene Olafsen (29) - som i år feirer med en liten baby i magen. Det har vært et travelt år for den tidligere snowboard-proffen - med både flytting, forlovelse og nevnte familieforøkelse med «Skal vi Danse»-kjæresten Jørgen Nilsen.

JUL I BERGEN: Kjendisparet Helene Olafsen og Jørgen Nilsen skal feire jul i Bergen i år. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
JUL I BERGEN: Kjendisparet Helene Olafsen og Jørgen Nilsen skal feire jul i Bergen i år. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

- Vi skal til Bergen å feire med svigers, broren til Jørgen, hans kjæreste og de to barna deres. Det blir veldig hyggelig. Jeg har aldri feiret i Bergen før, og pleier egentlig alltid å være hjemme på Østlandet, så det blir gøy å prøve noe nytt. Pinnekjøtt på julaften er også nytt av året, jeg pleier å spise ribbe. Men det går helt fint, jeg elsker pinnekjøtt, sier Olafsen til Se og Hør, og fortsetter;

- Jeg får ikke akkurat drukket noe akevitt, men det overlever jeg nok.

Også programleder Nicolay Ramm (30) har sin første svigersjul i vente.

TIL SVIGERS: Nicolay Ramm skal til fjells i jula sammen med kjæresten Josephine Leine Granlie og familien hennes. Foto: NTB Scanpix
TIL SVIGERS: Nicolay Ramm skal til fjells i jula sammen med kjæresten Josephine Leine Granlie og familien hennes. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Foreldrene mine faktisk har flyttet til Rio de Janeiro for et år. Så det blir nytt - og min svigerfamilie er helt nydelig. Jeg gleder meg. Vi skal til Beitostølen, der de har hytte, sier Ramm.

Å finne veien til hytta for julefeiringen er ikke unikt. Tv-profilene Einar Tørnquist (37) og Ida Fladen (33) er blant dem som valfarter ut av storbyene.

- Jeg skal på hytta i Valdres med pappa, bonusmammaen min og den ene lillesøstera mi. Så det blir forhåpentligvis masse snø, skigåing, peiskos og lite by, sier Fladen.

Einar Tørnquist deler hyttekosen med samboer, barn og svigers.

- Det har vi gjort før, og det blir veldig hyggelig, sier han.

TÅREVÅTT: Det blir følsomt for den populære duoen Jan Thomas og Einar Tørnquist når de drar på fotballkamp i England. Video: Rød Løper/Dplay Vis mer

Jul i nytt hus

Blant dem som skal feire hjemme, finner vi rapper og musiker Pål Tøien (35) - også kjent under artistnavnet OnklP - som skal feire i nytt hus for første gang.

- Det er veldig stas. Jeg har planer om å opprette noen nye, gode juletradisjoner for dattera mi, forteller Tøien til Se og Hør.

«Beat for Beat-programleder» og artist Atle Pettersen (30) skal tilbringe julaften med kona Cathrine Eide i førstnevntes hjemby, Skien.

TIL SKIEN: Atle Pettersen og kona Cathrine Eide skal feire jula i Pettersens hjemby, Skien. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
TIL SKIEN: Atle Pettersen og kona Cathrine Eide skal feire jula i Pettersens hjemby, Skien. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Vi har jo vært sammen i noen år selv om dette er første jula som ektepar, og allerede etablert tradisjonen om å feire annenhver jul hos familiene våre. I romjula tror jeg kanskje at vi reiser bort, sier 30-åringen.

Pettersen har for øvrig en helt spesiell tradisjon han ikke klarer å gi slipp på.

- Når vi er ferdig med familie, gaver og middag på julaften, pleier kompisgjengen å møtes. Da sitter vi og raller i loftstua hos en kompis, helt til vi spiser frokost 1. juledag, sier programlederen.

LEI AV JULA: Melina Johnsen gleder seg til jul , men innrømmer at det var mer stas da hun var barn. Foto: NTB Scanpix
LEI AV JULA: Melina Johnsen gleder seg til jul , men innrømmer at det var mer stas da hun var barn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den frittalende influenseren og tidligere «Ex on the Beach»-deltakeren Melina Johnsen (23) er på sin side litt lei av hele juleopplegget.

- Jeg var mer glad i jula da jeg var mindre. Nå gleder jeg meg mer til å stifte en familie og glede et lite barn. «Mini-me», spøker hun.

SHOW: «71 grader nord kjendis»-aktuelle Melina Johnsen sjekker hva hennes kolleger i TV Norge har av forventninger til hennes innsats i programmet. Video: Rød Løper Vis mer

Bundet av tradisjoner

For «Parterapi»-profilen Kevin Vågenes (33) blir det julefeiring hjemme hos mor og far, med pinnekjøtt på menyen.

- Jeg er tradisjonsbunden. Det blir ikke jul uten at jeg ser «Hjemme alene» på lille julaften. Og så har jeg noen andre filmer jeg må se opp mot jul, sier komikeren.

Tradisjoner er også viktig for tidligere «Idol»-vinner Jorun Stiansen (35) - som hevder hun er «det mest julete mennesket man kan tenke seg». I år må hun likevel gi slipp på noen av juletradisjonene.

- Jeg og kjæresten skal forhåpentligvis feire jul i leiligheten vår, som vi akkurat har totalrenovert. Jeg har feiret jul hjemme i Vennesla i 35 år, og nå skal jeg plutselig være et annet sted? Egentlig vil jeg bare at alt skal være som før, humrer hun.

Også «EXIT»-skuespilleren Jon Øigarden (48) holder fast på juletradisjonene - og gjennom jula må han ha reinsdyrstek, ribbe og rype. På julegavefronten har han imidlertid lagt noen begrensninger.

- Selv om jeg hadde hatt penger til det, så ville jeg ikke kjøpt for eksempel en ny iPhone til barna i julepresang. At de liksom skulle blitt så mye lykkeligere av det? Det er som å pisse i buksa for å holde varmen, sier han.

FINANSDRAMA: Dramaserien Exit er en ny storsatsning på NRK, basert på historiene til fire menn fra det norske finansmiljøet.Trailer: NRK Vis mer

- I år må jeg være kokken

Blogger Kristin Gjelsvik (33) er stor tilhenger av jula, og synes det er ekstra hyggelig å feire nå som hun er blitt mor. Spesielt fordi det betyr at hun kan videreføre sine tradisjoner til lille Falk, som kom til verden i april.

Middagsbordet blir imidlertid utradisjonelt, ettersom Gjelsvik og kjæresten Dennis Poppe (28) ikke spiser kjøtt.

JUL UTEN KJØTT: Det blir kjøttfri jul på Dennis Poppe og Kristin Gjelsvik. I år feirer de med blant andre sønnen Falk, som kom til verden i april. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
JUL UTEN KJØTT: Det blir kjøttfri jul på Dennis Poppe og Kristin Gjelsvik. I år feirer de med blant andre sønnen Falk, som kom til verden i april. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg spiser nøttesteik og vegisterkaker. Det første året uten pinnekjøtt var litt rart, for det var jo tradisjonen. Nå har jeg funnet noe som likevel smaker jul, for det er krydderet som gjør det. Vegisterkaker smaker medisterkaker, mener Gjelsvik.

KOKK: Programleder Jon Almaas skal være kokk på julaften i år. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
KOKK: Programleder Jon Almaas skal være kokk på julaften i år. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

Vegetarjul blir det imidlertid ikke på programleder Jon Almaas (52). De kjører full pakke med pølser, medisterkaker og ribbe, og inviterer huset fullt av gjester. I år er det Almaas selv som skal stå bak grytene.

- Vi har åpent hus og slipper inn de som har lyst til å komme. Vi blir tolv til bords. Kona mi har operert skuldra, så jeg må nok bidra i år, men det er egentlig hun som er hovedkokken. Men jeg er god på sprø svor på ribba, forsikrer Almaas.

LES OGSÅ: Disney-stjernen: - Porno betaler bedre

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer