Jan  Thomas:

Feirer 17. mai etter å ha trosset angsten

 - Nå er jeg lei av å være engstelig, sier kjendisstylisten Jan Thomas til Se og Hør.

FEIENDE FLOTT:
&nbsp;<span style="background-color: initial;">Jan Thomas gleder seg til &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">nasjonaldagen for første &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">gang siden han var barn, og </span><span style="background-color: initial;">blir staselig i sin bunad fra </span><span style="background-color: initial;">Øst-Telemark. Foto: Privat</span>
FEIENDE FLOTT:  Jan Thomas gleder seg til  nasjonaldagen for første  gang siden han var barn, og blir staselig i sin bunad fra Øst-Telemark. Foto: Privat Vis mer

(Se og Hør): Sist Jan Thomas (50) var ute i gatene for å feire 17. mai var da han var barn. I år skal han ta på seg bunaden og feire dagen ute blant folk – for første gang i voksen alder.

I SALG NÅ: I nyeste nummer av Se og Hør kan du lese mer om Jan Thomas. Faksimile: Se og Hør
I SALG NÅ: I nyeste nummer av Se og Hør kan du lese mer om Jan Thomas. Faksimile: Se og Hør Vis mer

– Jeg snakket om min sosiale angst i november i fjor, men nå er jeg lei av å være engstelig, betror han Se og Hør.

– I år skal jeg feire dagen sammen med folk jeg er glad i. Og jeg gleder meg, sier han.

Fikk bunad

For noen dager siden sto han på hodet i kjelleren for å finne frem sin flotte Øst-Telemark-bunad. Den fikk Jan Thomas i gave av den anerkjente bunadsyersken «Bunad Wenche» fra Tønsberg for 10 år siden.

– Det var et rørende øyeblikk for meg. Jeg fikk både sko, strømper og sølv, forteller han.

I programmet «God Morgen Norge» fortalte Jan Thomas i november om utfordringene han hadde kjent på siden barndommen.

Om 49-åringen har en middagsavtale en fredag, gruer han seg allerede fra tirsdagen av.

- Rar og annerledes

Ifølge Norsk Helseinformatikk opplever så godt som rundt 10-15 prosent av alle mennesker sosial angst periodevis i livet. Årsaken er ifølge informasjonsnettstedet betinget innenfor både arv og miljø,

Jan Thomas tror det hele bunner i at han som liten aldri hadde et spesielt stort nettverk i umiddelbar nærhet.

Han påpekte i intervjuet at han hadde en stor familie, men at de sjeldent kom på besøk. Det var han, moren og broren som bodde sammen, og stylisten var ofte alene.

- Jeg kjente meg rar og annerledes, og det gjorde jeg jo kanskje fra før, men spesielt med dette. Også skammer man seg litt, og synes det er flaut å snakke om, innrømmet han åpenhjertig.

Til Dagbladets magasin Inne & Ute i 2012 fortalte han at han ikke lenger er like glad i det urbane bylivet.

- Jeg har fått sosial angst. Jeg må jobbe litt med det, kjenner jeg. Jeg må finne noen verktøy, for nå har jeg bare menneskene rundt meg som beskytter meg. I sommer fikk jeg øvd meg på å være sosial, fortalte han.

Han ga skryt til sin daværende ektemann, Christopher Mørch Husby, for at han og svigerfamilien gjorde det den sommeren enklere.

Mange sliter

ÅPEN OM SOSIAL ANGST: Bjarte Tjøstheim har tidligere vært åpen om at 17. mai er en av de mest krevende dagene i løpet av året for ham. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;
ÅPEN OM SOSIAL ANGST: Bjarte Tjøstheim har tidligere vært åpen om at 17. mai er en av de mest krevende dagene i løpet av året for ham. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør           Vis mer

Jan Thomas er ikke den eneste som har åpnet seg om sosial angst. «Radioresepsjonen»-stjernen Bjarte Tjøstheim har tidligere vært åpen om problematikken, spesielt om hvordan han hadde det på 17. mai.

Artikkelen fortsetter under videoen.

NRK-profilen skulle på Norges nasjonaldag i 2013 dele scene med blant annet Else Kåss Furuseth og Lars Lillo-Stenberg på Nationaltheateret.

Der skulle det celebre selskapet holde en høytidlig fest i en uhøytidelig ramme. Matineen er utsolgt, noe som bekymret Tjøstheim.

- Vanligvis er 17.mai mer en sånn «tre champagne før lunsj»-aktig i mitt tilfelle. For dette med utrolig mye folk.. for en fyr med litt sånn sosial angst er 17.mai en av de mest krevende dagene i løpet av året. Nå blir det veldig spennende for meg å prøve dette i en så stor forsamling, sa Bjarte til TV 2-programmet «Ettermiddagen».

Til Henne i 2010 fortalte Lise Karlsnes at hun også har slitt med sosial angst.

Den plutselige suksessen med Briskeby var ikke alltid lett å takle, avslørte den kjente artisten i intervjuet.

- Jeg fikk sosial angst. Ble skikkelig paranoid og trodde at alle snakket om meg. Det kom til det punktet der alt som ble sagt rundt meg som inneholdt «s», hørtes ut som «Li-SSSSSe» eller «BriSSSkeby». Og det tror jeg gjelder mange i denne bransjen som får den oppmerksomheten, sa Lise til Henne.

Artist Mari Boine fortalte at hun har lidd av sosial angst, i en biografi som ble utgitt i høsten 2012.

LES OGSÅ: Jan Thomas: - Jeg skjemmes