Gunhild Stordalen:

Faster: - Litt slitsomt

Gunhild Stordalen skal for andre gang faste i en måned.

RAMADAN: Gunhild Stordalen har for andre gang bestemt seg for å faste under ramadan. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør
RAMADAN: Gunhild Stordalen har for andre gang bestemt seg for å faste under ramadan. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets ramadan er i full gang og startet allerede forrige uke, nærmere bestemt fredag 1. april og varer i en måned.

Ramadan er den niende måneden i den islamske kalender og islams fastemåned. Hele måneden blir faste praktisert fra soloppgang til solnedgang av troende muslimer.

En som ikke er fremmed for å gjennomføre fasten, er klimaforkjemper, lege og EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen (43). Hun skal nemlig gjøre det for andre gang, sist var i 2020.

ÅPENHJERTIG: I et av sine siste intervjuer før nyheten om bruddet ble kjent, forteller Gunhild Stordalen åpenhjertig om støtten hun har fått av Petter Stordalen gjennom sykdommen. Video: TV Norge. Vis mer

- Bryter dårlige vaner

Det er i et innlegg på Instagram at 43-åringen deler med følgerne sine at hun er i gang med fasten.

«Første daddel … etter en dag med FASTE smaker det SÅ godt at det nesten er verdt det alene», skriver hun innledningsvis til et bilde hvor hun sitter med en matbit i hånden.

Når Se og Hør kontakter Stordalen forteller hun at flere av hennes nærmeste venner og kollegaer er muslimer, og det er blant annet grunnen til at hun faster for andre gang.

- Jeg har fått lære mer om deres tradisjoner, og hva som ligger bak. Jeg gjør min versjon av ramadan i år igjen, ikke fordi jeg tror på noen gud, men fordi jeg tror på det ramadan handler om, sier hun, og fortsetter:

- Det er en vårrengjøring for kropp og sjel; å bryte dårlige vaner, leve sunnere, bli en bedre utgave av seg selv, være rausere med andre og gi mer. Istedenfor å be, mediterer jeg mer, forklarer hun.

- Hva var det som fikk deg til å prøve fasting i utgangspunktet?

- Nysgjerrighet, solidaritet med mine venner og Pakistanske reserve-familie kombinert med ny spennende forskning på helsegevinstene av fasting, inkludert gunstige effekter på immunsystemet og bremsing av aldringsprosessene i kroppen, svarer hun.

- Litt slitsomt

Videre følger hun opp med hvordan fasten foregår. Hun forklarer at hun spiser ett til to måltider på kveldstid og faster i rundt 20 timer. Selv mener hun at det er lettere enn man skulle tro, og sier at det meste annet sitter mellom ørene.

AVOKADOSKADER: Å fjerne stenen fra avokadoen kan føre til kutt i hånda og en tur til legevakta om man ikke er forsiktig, men om du gjør det på denne måten vil du unngå dette! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem Vis mer

- Men i motsetning til det man kunne forvente - at man ble sliten og slapp, opplever jeg mer energi og fokus. Jeg jukser litt fordi jeg drikker vann og svart kaffe gjennom dagen, og venter ikke alltid helt til solnedgang før jeg bryter fasten, innrømmer hun.

På spørsmål om 43-åringen synes det kan være utfordrende å faste, legger hun ikke skjul på hva hun tenker.

- Ja, sulten går i bølger. Og innimellom, spesielt de første dagene, er det litt slitsomt. Men det hjelper å holde seg i aktivitet, forklarer hun overfor Se og Hør.

FORLOVET: Emilie Stordalen forlovet seg! Det tok hele familien del i. Video: TV 2 Vis mer

Noe Stordalen derimot er påpasselig med å fortelle, er at fasting ikke er anbefalt for alle grupper. Hun forklarer at det også kan være en risiko hvis man velger å gjøre det.

- For friske voksne, ja. Men det er ikke anbefalt for alle grupper, inkludert barn og unge under 18, gravide eller ammende, diabetikere eller de som har eller har hatt spiseforstyrrelser. Det kan være lurt å ta en prat med fastlegen før man setter i gang, understreker hun.

LES OGSÅ: - Vi ble enige, det var over

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer