Ellie Goulding:

Faster i 40 timer - får slakt

Stjernens diett-prat kan sies å ikke ha gått upåaktet hen.

RØPER DIETT: Sangstjernen Ellie Goulding delte i helgen sin diett, som blant annet innebærer å faste i 40 timer. Det har skapt reaksjoner. Foto: NTB Scanpix
RØPER DIETT: Sangstjernen Ellie Goulding delte i helgen sin diett, som blant annet innebærer å faste i 40 timer. Det har skapt reaksjoner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De siste åra har flere av verdens største stjerner gått ut og fortalt om diettene sine. En av dem er den britiske supermodellen Naomi Campbell (49) som i fjor brettet ut om hvordan hun opprettholdt sin slanke figur.

I tv-programmet fortalte supermodellen at hun enkelte dager kunne finne på å droppe maten til fordel for leskedrikk. Til dette svarte klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo universitetssykehus, Tine Sundfør, at det er usunt å være en stjerne og anbefale dette.

Nå er det imidlertid den britiske sangstjernen Ellie Goulding (33) som får all oppmerksomhet for sin strenge og noe spesielle diett.

GALLA: Da Kim Kardashian møtte opp på årets MET-gala, var det flere som sperret opp øynene. I etterkant har også leger kritisert antrekket hennes. I denne ukens episode av «Keeping up with the Kardashians», får vi se alt strevet som krevdes for å få på kjolen. Video: TV 2/Rød Løper Vis mer

Lever på drikke i 40 timer

I et nylig intervju med The Mirror forteller nemlig «Love Me Like You Do»-sangeren at hun kan faste i opptil 40 timer.

- Jeg gjør det på en trygg måte ved å ha målbevisste næringsrike måltider dagen før og dagen etter. På dagen jeg faster, drikker jeg elektrolytter (mikronæringsstoffer som natrium, kalium, magnesium, kalsium journ.anm.) av høy kvalitet, og mye vann, pluss te og kaffe, sier 33-åringen, og fortsetter:

- Jeg bygde meg opp til 40-timers faste over tid, jeg startet med tolv.

Den britiske sangstjernen hevder også at faste er en fin måte å gi fordøyelsessystemet en pause på.

I dagene som fulgte etter intervjuet har flere av sangstjernens fans uttrykt sin bekymring over matvanene hennes, og det tok ikke lang tid før kritikken haglet mot Gouldings diett.

FÅR GJENNOMGÅ: Ellie Goulding får hard medfart etter et intervju der hun blant annet fortalte at hun faster opp mot 40 timer av gangen. Foto: NTB Scanpix
FÅR GJENNOMGÅ: Ellie Goulding får hard medfart etter et intervju der hun blant annet fortalte at hun faster opp mot 40 timer av gangen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spesielt på Twitter har flere rast mot stjernen for å tilsynelatende fremme farlige spisevaner. En Twitter-bruker mener blant annet at det hele bunner i at Goulding har en spiseforstyrrelse.

«Fuck Snapchat og fuck Ellie Goulding for å bare dele dette generelt, men hva med barna som allerede tenker at de trenger å sulte seg selv?», spør Twitter-brukeren.

Raser mot stjernen

Til dette fikk vedkommende svar fra sangstjernen som forsvarer utsagnene sine.

«Jeg spiser enormt mye og trener regelmessig. Jeg er supersunn, jeg drikker noen ganger, spiser hva enn jeg vil og så faster jeg en dag i uka. Jeg sulter meg ikke, svarer Goulding, og legger til at hun anser seg selv om et godt forbilde.

En annen Twitter-bruker stiller spørsmål ved om Goulding har tenkt over om dette er et godt råd å gi til den yngre generasjonen.

«I en verden der alle streber etter å være perfekt. Jeg hadde selv anoreksi da jeg var yngre, og å se dette får meg faktisk til å føle meg syk. Dette er ikke normalt», fortsetter Twitter-brukeren.

På dette svarer Goulding følgende:

«Jeg ga det ikke som et råd. Jeg ble spurt om helsa mi og trening under et intervju, og ser på fasting i én dag (pluss natta, når jeg sover) som en del av det. Jeg gjør det på en trygg måte og jeg er ekstremt trent og sunn. Jeg vil si at jeg er en ordentlig rollemodell».

Kritikken får også støtte fra den norske ernæringsfysiologen Tine Sundfør, som sier at slik fasting ikke er anbefalt for friske, slanke mennesker - i hvert fall ikke for unge mennesker i vekst.

- Å gå til slike ekstremvarianter som dette, kan trigge overdrevent fokus på mat, kropp, sunnhet og trening, og det kan gå utover mental helse og livsglede, og verste i fall føre til alvorlig sykdom, sier hun.

KRITISK: Ernæringsfysiolog Tine Sundfør etterlyser mer positiv påvirkning fra kjendisene, og sier at uttalelser som Goulding kommer med, kan være triggere for mennesker som allerede har et problematisk forhold til kropp og mat. Foto: Anita Sælø
KRITISK: Ernæringsfysiolog Tine Sundfør etterlyser mer positiv påvirkning fra kjendisene, og sier at uttalelser som Goulding kommer med, kan være triggere for mennesker som allerede har et problematisk forhold til kropp og mat. Foto: Anita Sælø Vis mer

Den kjente ernæringsfysiologen sier at det ikke er direkte farlig å droppe mat en dag, men at det kan være farlig for sårbare mennesker som allerede har et usunt forhold til kropp og ernæring.

- Man kan oppleve å bli svimmel og få et illebefinnende, og det påvirker konsentrasjonen, og er veldig lite gunstig, særlig for ungdom som sitter på skolebenken, sier Sundfør.

Hun etterlyser også mer positiv påvirkning, og sier at det er utrolig synd at stjernene ikke er sitt ansvar bevisst når de nettopp er i en situasjon hvor de kan påvirke til det bedre.

- Det vi ser, er at denne typen uttalelser er triggere for dem som allerede har en spiseforstyrrelse eller er sårbare i utgangspunktet.

Sundfør drømmer om at flere stjerner ikke skal sette så mye søkelys på kropp og utseende, men snarere bruke sin enorme påvirkningskraft til å oppfordre til ikke å drikke brus, men heller spise frukt og grønt.

- Unge jenter hører mer på kjendiser enn foreldre og leger. Dette er en ansvarsfraskrivelse, og jeg ønsker meg mer positiv påvirkning, slår Sundfør fast.

Lite forskning

Det er gjort lite forskning på hvilke helsefordeler fasting kan ha, men i 2018 oppsummerte fire forskere det man hittil vet om de mulige helseeffektene i en artikkel i forskningstidsskriftet Science, ifølge Forskning.no. Forskningsresultatene viser at fasting i korte perioder kan ha gunstige helsefordeler som beskytter mot diabetes type to, høyt blodtrykk, kreft, hjerte- og karsykdommer - og aldring.

Det skal likevel nevnes at mye av kunnskapen om fasting kommer fra forsøk med dyr, og sier ikke nødvendigvis noe om virkningen på mennesker. Studiene er dessuten små og kortvarige.

Tine Sundfør sier at det finnes for lite forskning til å si noe om fasting har positive helseeffekter, men at noen studier tyder på at jevnlig faste kan være livsforlengende.

RAAD: En åpenhjertig Isabel Raad har byttet side i debatten om plastisk kirurgi. Video: Celina Morken Vis mer

- Men dette er vanskelig å studere, for resultatene kan være påvirket av at det egentlig bare bekrefter at det er gunstig for helsa å være slank. Vi vet at et balansert kosthold og regelmessig fysisk aktivitet er gunstig for helsa, sier hun.

Ellie Goulding og Naomi Campbell er ikke de eneste verdenskjente stjernene som har brettet ut om dietten sin. I fjor reklamerte også popstjernen Beyoncé Knowles (38) for en av sine dietter, som hun blant annet gikk på etter å ha født tvillingene Sir og Rumi Carter (2) i 2017.

BILDEFUSK: Samtidig som debatten går rundt barn og unges mentale helse og påvirkning fra sosiale medier, driver mangfoldige Instagram-stjerner med retusjering av egne bilder. Kine og Jonas avslører tre av de verst retusjerte bildene til en av de aller største på Instagram - Kim Kardashian. Vis mer

- Selger en løgn

I en video startet artisten med å gå på en vekt, noe hun beskrev som «enhver kvinnes største mareritt». Hun kunne så melde om at hun, altså før hun hadde begynt på dietten, veide 79,3 kilo.

- Jeg har en lang vei å gå. Nå kjører vi, sa hun etter å ha sett tallet.

Videoen, som hadde som formål å selge veganske måltider, som dietten var basert på, til artistens fans og andre slankelystne, fulgte så reisen hennes videre fra første dag fram til Coachella.

Spaltist i The Guardian, Laura Snapes, var hard i sin kritikk av diettvideoen.

- Beyoncé selger en løgn, mente hun, og begrunnet det hele med flere punkter.

- Fysisk perfeksjon er en del av jobben hennes, og hun har et stort team av trenere, kokker og barnepiker rundt henne som ikke er inkludert om du bestiller denne dietten. Såpass vet vi. Vi vet også at slike dietter sjelden ender med at vekta holder seg nede lenge, og at samfunnets besettelse med at nye mødre skal gå ned i vekt er nonsens.

Også «Venner for livet»-stjernen Jennifer Aniston (51) kunne i fjor høst avsløre at hun sverger til periodisk fasting - hvor hun har et spisevindu på åtte timer - og faster de resterende 16 timene av døgnet.

Skuespilleren fortalte om den overraskende dietten i et intervju med Radio Times, hvor hun også avslørte at bare holder seg til juice og kaffe om morgenen.

LES OGSÅ: Overrasker med privat avsløring

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer