KATASTROFAL GAVE: Magne Furuholmen var ni år gammel da han mistet sin far. Det kan ha åpnet dørene til multikunstnerens kreativitet.  Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
KATASTROFAL GAVE: Magne Furuholmen var ni år gammel da han mistet sin far. Det kan ha åpnet dørene til multikunstnerens kreativitet. Foto: Tor Richardsen / SCANPIXVis mer

- Fars død ble en gave

Magne Furuholmen var ni år da faren døde.

SEHER.NO: 1. mai 1969 våkner ni år gamle Magne Furuholmen av at bestefaren ligger i sengen og gråter. Magnes far Kåre Furuholmen har omkommet i en flystyrt sammen med fem andre musikere.

- Han var helt knust, og jeg måtte trøste ham. Det å få høre at én farsfigur var borte mens en annen var i oppløsning, husker jeg som det mest traumatiske. Ansvaret ble overlatt til meg der og da, sier Magne Furuholmen (45) til Aftenpostens A-magasinet.

Alle dødeKåre Furuholmen var trompetist i Ben Sølves Orkester og bandet skulle til spillejobb i Göteborg, men på grunn av dårlig vær ble flyet kalt tilbake. Utenfor Drammen styrtet flyet og alle de seks musikerne og piloten omkom.

Skjebnen ville ha det til at Magnes senere bandkamerat og a-has vokalist Morten Harket faktisk så flystyrten. Han og familien var i bil på vei hjem fra Sørlandet. Utenfor Drammen ser de hvordan flyet går i spinn og så i bakken med for lite flybensin i tanken og svikt i én motor.

Begynte med musikk
Like etter farens død begynner også Magne med musikk. I sitt liv har han utfoldet seg kreativt som både keyboardist, komponist, teksforfatter og billedkunstner. Han har tenkt mye på om det er en sammenheng mellom farens død og sin egen kreativitet.

- Noen av de aller flotteste gavene man får i livet, er de som ved første øyekast ser ut som katastrofer. Gaver i katastrofe-innpakning. [...] Gaven min far ga meg, var frihet til ikke å leve i hans skygge, sier Magne.

Historien viser at mange kreative sjeler har mistet en eller begge foreldrene sine tidlig i livet og kreativitetsforskere tror det er en sammenheng mellom tapet og kreativiteten.

A-magasinet nevner blant andre Turboneger-vokalisten Hank Von Helvete, forfatteren Anne Karin Elstad, Beatles-hjernene Paul McCartney og John Lennon, pop-artisten Madonna og Ringenes Herre-forfatteren J.R.R. Tolkien, som alle har mistet en forelder tidlig. 

- Litt bipolar
I 1999 kollapset Magne mentalt og fysisk etter konflikter i a-ha, mye alkohol og en nærmest selvmorderisk virketrang. Han forteller til magasinet at han henter kreativitet i nedturene.

- Jeg har jo med glimt i øyet selvdiagnostisert meg med et lite utslag av bipolar lidelse. Det med at jeg går veldig høyt opp i stemningsleie og så langt ned. For mange ender det i tragedie. For meg er nedturene der kreativiteten klikker inn, sier Magne til A-magasinet.

Magne Furuholmen er aktuell med sitt nye musikk- og kunstprosjekt "A dot of black in the blue of your bliss".

LES OGSÅ: Morten Harket lever i synd