Slik gikk det med «Farmen»-premiene:

«Farmen»-vinnernes premiedom: «Plankehaug», «bløff», «gavekort»

Bare én av tolv «Farmen»-vinnere har beholdt hytta og bilen.

VANT HYTTE OG BIL: Laila Lochert (41), Morten Heggdal (48) og Ingvild Skare Thygesen (24) har alle gått seirende ut av realityprogrammet «Farmen». Ingen av dem har beholdt hele premien. Foto: Hege Abrahamsen / Dagbladet, Rolf-Ørjan Høgset, Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VANT HYTTE OG BIL: Laila Lochert (41), Morten Heggdal (48) og Ingvild Skare Thygesen (24) har alle gått seirende ut av realityprogrammet «Farmen». Ingen av dem har beholdt hele premien. Foto: Hege Abrahamsen / Dagbladet, Rolf-Ørjan Høgset, Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

(Se og Hør): - At det er en bra premie? Ja, bevares. Men hytta som blinker mot deg på reklamen er misvisende, forteller Laila Lochert (41) til Se og Hør.

Et snaut år er gått siden læreren fra Sortland gikk seirende ut av realitymagneten «Farmen». Etter elleve ukers blodslit og isolasjon fra omverdenen kunne nordlendingen endelig slippe jubelen løs, vel viten om at en innbringende premie ventet på utsiden.

Belønningen for å ha holdt ut lengst i TV 2s populære univers er ikke småtterier, sammenlignet med realityprogrammer som «Paradise Hotel» og «71 grader nord».

STOLT: Endelig kunne Laila Lochert slippe jubelen løs som vinner av «Farmen 2016». - Det så kult at jeg endelig kan fortelle det til alle som har hatt troa på meg. Video: Sveinung Ystad Vis mer

- Vinner ikke en hytte

Vinneren blir tildelt en flunkende ny bil, samt en hytte til en verdi av 800 000 kroner. I år er premien verdt over 1,1 millioner kroner - sponset, som alltid, av en bilforhandler og en hytteprodusent.

HELT TIL TOPPS: Laila Lochert (41) vant fjorårets versjon av «Farmen». Foto: Hege Abrahamsen / Dagbladet
HELT TIL TOPPS: Laila Lochert (41) vant fjorårets versjon av «Farmen». Foto: Hege Abrahamsen / Dagbladet Vis mer

Det er hytteleverandøren Saltdalshytta som står for den største «Farmen»-gevinsten. Firmaet har samarbeidet med TV 2 i en årrekke, og blar opp for sin åttende reality-hytte når Amalie Snøløs (21), Halvor Sveen (47) eller Eunike Hoksrød (39) skal avbildes med en skrikende gavesjekk i morgen kveld.

Med verdien tatt i betraktning, er det ingen godt bevart hemmelighet at hytta ikke er innflytningsklar. Fjorårets vinner setter likevel spørsmålstegn ved måten premien presenteres.

- Vi vinner ikke en hytte, vi vinner en plankehaug til 800 000. Det er ikke engang en sokkel, sier Laila, og fortsetter:

- Jeg var selvfølgelig klar over dette på forhånd, men tenkte nok ikke over hvor mye arbeid og utgifter som måtte regnes med før jeg faktisk kunne kalle meg hytteeier. Da premien ble overlevert skjønte jeg at det kostet mer enn det smakte. Jeg hadde ikke råd, og var klar for å selge byggesettet, sier Laila.

- Helt vanvittig

Dit kom «Farmen»-vinneren riktignok aldri. For i løpet av 2017 skjedde det noe som tv-profilen overhodet ikke trodde var mulig:

- Det begynte med at folk i nærmiljøet skrev på Facebook at de måtte hjelpe meg å få opp hytta hjemme i Vesterålen. På tampen av fjoråret fikk jeg en telefon fra et lokalt murerfirma som ønsket å bidra, og deretter begynte snøballen å rulle, forteller 41-åringen.

Laila ble kontaktet av entreprenører, byggmakkere, rørleggere, malere og flisleggere. Alle ønsket plutselig å gi Laila en hjelpende hånd. Men hvorfor?

- Alt som handlet om «Farmen» ble teppedekket i lokalmediene, så aktørene skjønte at dette var en gylden mulighet til å få reklame. I tillegg fikk jeg høre at jeg hadde gjort en god figur på tv, og framsnakket Vesterålen og regionen på en positiv måte. Det er fantastisk å vite at du blir satt pris på - helt vanvittig!

Uendelig mange arbeidstimer senere - og det Laila beskriver som en «sinnssyk dugnadsånd» fra lokale bidragsytere - står vinnerhytta klar til jul.

Saken fortsetter under:

ENDELIG: Laila Lochert viser fram sin splitter nye «Farmen»-hytte til Dagbladet. Foto: Privat
ENDELIG: Laila Lochert viser fram sin splitter nye «Farmen»-hytte til Dagbladet. Foto: Privat Vis mer

Solgte bilen

- Det gjenstår fortsatt noen småting, men jeg hadde akkurat min første overnatting. Det er virkelig et paradis, jeg gnir meg i øynene hele tiden, sier Laila, og legger til:

- Jeg planlegger å invitere alle som har bidratt til en fest. Uten dem hadde ikke hytta eksistert.

- Kan du anslå hvor mye penger som er lagt i hytteprosjektet, hvis vi regner med de opprinnelige 800 000?

- Opp mot to millioner. Jeg solgte vinnerbilen for å bidra med finansiering, og har totalt spyttet inn cirka 700 000. Resten kan jeg takke lokalsamfunnet for, sier hun.

Etter det Se og Hør kjenner til er det bare én tidligere «Farmen»-vinner, Mikkel Isak Eira (62), som har beholdt hele vinnerpremien (se faktaboks nederst i saken for full oversikt).

- Rar premie

Lier-mannen Snorre Rotbæk (46), som vant den tredje sesongen av «Farmen» i 2004, er blant dem som kvittet seg med reality-premien like etter tv-seieren.

Saken fortsetter under:

SOLGTE ALT: Snorre Rotbæk, her avbildet på «Farmen»-gården i 2004, kvittet seg med både hytta og bilen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
SOLGTE ALT: Snorre Rotbæk, her avbildet på «Farmen»-gården i 2004, kvittet seg med både hytta og bilen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

- Hyttepremien er jo bare et gavekort. Jeg trengte verken hyttedeler eller bil etter «Farmen», og solgte alt til foreldrene mine. I dag er hytta blitt til hus, som står like nedenfor familiens småbruk. Søsteren min bor der nå, forteller Snorre, og legger til:

- Jeg skal ikke klage, men må innrømme at jeg synes det er en litt rar premie. Det kan fort bli vanskelig å finne ut hva man skal gjøre med den.

Morten Heggdal (48), som gikk helt til topps for fire år siden, satt lenge i tenkeboksen før han omsider valgte å kvitte seg med «Farmen»-hytta.

FAMILIEKJÆR: Morten Heggdal vant «Farmen» i 2013. Her er han hjemme igjen med sønnen like etter oppholdet. Vis mer

- Jeg ville i utgangspunktet sette den opp, men fant etter hvert ut at det ikke var lønnsomt. Premien er et skall, og jeg ville heller sitte igjen med overskudd framfor å punge ut mangfoldige hundretusen for hyttetomt, innredning, arbeid og alt som kreves for å bygge en hytte. «Farmen»-premien er helt super, men på én måte er den også en bløff, sier Morten.

Måtte få hjelp av foreldrene

Magnhild Vik (45) sikret «Farmen»-seieren året etter Morten. Til tross for at heller ikke hun hadde råd til å sette opp hytta, understreker 45-åringen at premien har kommet godt med på alle måter.

- Jeg brukte pengene på å pusse opp kjøkkenet, og satte resten inn i butikken som mannen min driver. Hvis man virkelig drømmer å eie en hytte etter «Farmen», må man ta høyde for å bruke egne penger. Folk tror man vinner en ferdig hytte, men det gjør man ikke. Man må ha råd til det, og det er det ikke alle som har, sier Magnhild.

Blant «Farmen»-vinnerne som er blitt hytteeiere etter tv-deltakelsen, er Eilev Bjerkerud (29), Leif Birger Mækinen (62) og Ingvild Skare Thygesen (24).

Sistnevnte, som vant tv-programmet i 2012, fikk hjelp av foreldrene til å finansiere hyttedrømmen.

- Jeg har fått enormt mye hjelp, og hadde aldri satt opp hytta uten dem. Byggesettet er en liten sum, arbeidet koster vel så mye. Totalt, med de 800 000, har vi lagt 3,5 millioner i hytteprosjektet. Det er en kjempegod investering for meg, men jeg har vært heldig. Selve premien var et gavekort, forteller 24-åringen.

Tok opp lån

Eilev Bjerkerud gikk innom banken før han valgte å gå løs på hyttebyggingen. I dag står hytta klar på Norefjell, like ved barndomshjemmet.

Saken fortsetter under:

HAR HYTTA: Eilev Bjerkerud gikk helt til topps i 2015. Her med programleder Gaute Grøtta Grav og meddeltaker Marte Søreide, som kom på andreplass. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HAR HYTTA: Eilev Bjerkerud gikk helt til topps i 2015. Her med programleder Gaute Grøtta Grav og meddeltaker Marte Søreide, som kom på andreplass. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg dro på meg et solid lån for å få opp hytta, men det har jeg valgt selv, forteller 29-åringen, som stakk av med «Farmen»-premien i 2015.

Leif Birger Mækinen, som bygget hytte i Altafjorden etter at han vant i 2010, har også måttet spytte inn en god slant med egne penger. Han mener likevel at hver og en i Norges befolkning blir godt nok opplyst om hva premien innebærer.

- Alle skjønner at du ikke får en ferdig hytte, når verdien av premien er på 800 000 kroner. Det hadde blitt litt for dumt om Saltdalshytta viste fram bilder av planker og materialer i reklamen som dukker opp etter hver «Farmen»-episode, så jeg skjønner at de heller vil vise en ferdig hytte. Jeg er storfornøyd med premien, sier han.

- Informerer deltakerne

Prosjektleder i TV 2, Erik Beckman, forklarer at kanalen alltid strekker seg langt for å finne løsninger etter «Farmen»-vinneres ønsker og behov.

- Hytta og bilen har en veldig høy verdi, og representerer en av de største premiene på norsk tv. Dette er fantastiske premier som vi er veldig stolte av. Deltakerne kommer fra forskjellige deler av landet, og tanken er at de skal få mulighet til å sette opp en flott hytte etter ønske, behov og bosted. Vi har vært i dialog med flere tidligere vinnere om dette, forteller Erik Beckman, som også snakker på vegne av Saltdalshytta.

- Burde det understrekes enda tydeligere at man faktisk ikke vinner en ferdig hytte?

- Vi informerer deltakere og den aktuelle vinneren om at hytta er et byggesett, både i forbindelse med, og i etterkant av innspillingsprosessen, sier han.

Norges trettende «Farmen»-vinner står klar sent i morgen kveld.

LES OGSÅ: Dette fikk du ikke se på «Farmen»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer