Halvor Sveen:

«Farmen»-vinner i hardt vær

Kreves for 130 000 kroner.

BRÅK: Halvor Sveen la i mars ut et innlegg på Facebook der han gikk hardt ut mot et tv-program og en navngitt person. Nå vil fornærmede ha erstatning. Foto: Alex Iversen / TV 2
BRÅK: Halvor Sveen la i mars ut et innlegg på Facebook der han gikk hardt ut mot et tv-program og en navngitt person. Nå vil fornærmede ha erstatning. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I desember 2017 stakk hedmarkingen Halvor Sveen (50) av med seieren i «Farmen» på TV 2, og siden har han holdt seg i rampelyset av forskjellige grunner. Det er ikke kjendiseri som har holdt ham i spaltene, men hans kontroversielle synspunkter i blant annet rovdyrdebatten.

Han har valgt å være åpen om at han i 2010 ble dømt for å ha felt en bjørn, noe han fikk 36 dager betinget fengsel og 7000 kroner i bot for. I tillegg ble han ilagt et fem år langt forbud mot å jakte.

Sveen er også for felling av ulv, noe han har gjort tydelig i intervjuer, på tv og på røde løpere opp gjennom årene. Realityprofilens meninger er en av grunnene til at han nå står i en erstatningssak - der han kreves for 130 000 kroner.

Halvor Sveen fra 2017-utgaven av Farmen forteller om da familien ble rammet av tragedien. Video fra God Kveld Norge Vis mer

- Framsettes beskyldninger

NRK var først ute med å omtale saken, som bunner i et Facebook-innlegg Sveen skrev i våres. Sveen skriver kritisk om en episode av programmet «Insider Fem» som tok for seg rovdyrdebatten. Det var derfor naturlig for produksjonen å prate med «Farmen»-vinneren, som delte sine synspunkter med seerne.

Han var derimot kritisk til enkelte av elementene episoden viste. Det ble på skjermen påstått at det foregikk forgiftning av kuer, som ble brukt som åte i ulvesonen. Dette var Sveen kritisk til. Samtidig kom han med påstander en person opplever som ærekrenkende. Av den grunn har Sveen fått et brev i postkassen, med krav om oppreisning på 130 000 kroner.

GLAD I JAKT: Halvor Sveen har aldri lagt skjul på at han er glad i jakt, og er for felling av ulv. Her poserer han med en selvskutt fugl. Foto: Morten Eik
GLAD I JAKT: Halvor Sveen har aldri lagt skjul på at han er glad i jakt, og er for felling av ulv. Her poserer han med en selvskutt fugl. Foto: Morten Eik Vis mer

Dette brevet har han lagt ut på sin Facebook-side, der han ber følgerne sine om råd for hva han kan gjøre. Sveen ønsker ikke å kommentere saken overfor Se og Hør.

Til statskanalen sier Ole Gramstad Jensen, som representerer den fornærmede mannen, at klienten hans opplever å ha blitt beskyldt for å ha forfalsket bevis. Det ved å skape et inntrykk av at det ble lagt ut forgiftede kuer.

- Når man ser helheten i det er det ingen tvil om at det framsettes beskyldning om bevisforfalskning, sier forsvareren.

Ifølge NRK er det med hjemmel i paragraf 3 til 6a i Skadeerstatningsloven at den fornærmede nå søker oppreisning. De har ennå ikke fått noe svar fra «Farmen»-vinneren, som har en uke igjen til svarfristen. Jensen sier at de muligens vil gå videre med saken dersom de ikke får noe svar fra Sveen.

Opptatt med prosjekt

Sveen har heller ikke latt seg intervjue av NRK i forbindelse med erstatningskravet. Han snakker derimot til TV 2, men det er i forbindelse med en helt annen sak.

Kanalen kunne nemlig melde på torsdag at Sveen nå får lov til å bygge «Farmen»-hytten han vant i 2017. Det ble et langt og dyrt prosjekt for hedmarkingen, som tre år etter har fått tillatelse til å bygge hytten. Han har nemlig kjøpt nabogården i Rendal, og vil erstatte en hytte faren hans bygde på 1960-tallet med den nye.

FÅR BYGGE: Halvor Sveen vant «Farmen» i 2017. Nå får han endelig bygge hytta. Her er han fotografert med Eunike Hoksrød på finalefesten. Foto: Espen Solli / TV2 / NTB scanpix
FÅR BYGGE: Halvor Sveen vant «Farmen» i 2017. Nå får han endelig bygge hytta. Her er han fotografert med Eunike Hoksrød på finalefesten. Foto: Espen Solli / TV2 / NTB scanpix Vis mer

Etter flere runder med kommunen fikk han til slutt tillatelse til dette. Nå sier han at han muligens ønsker å leie ut hytten på sikt. Likevel er det ikke «bare bare» å snekre sammen en ferdig hytte.

I «Farmen» har det seg slik at du vinner alt du trenger, men tomt og snekring må du stå for selv.

FARMEN: Her er deltakerne for årets "Farmen kjendis". Reporter: Celina Morken. Foto: TV2 Vis mer

- Hvis jeg skulle kjøpt tomt og leid folk, så hadde vi måttet ut med 1,7 millioner til. Vi har ikke så mye kroner å rutte med, så vi må prøve å gjøre alt så billig som mulig og kommer til å basere byggingen på mye dugnad, sier han til TV 2.

LES OGSÅ: Slikker sol på yacht-ferie i Italia

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer