Runar Søgaard:

«Farmen»-profilen dømmes til fengsel

Dømt til ett år og åtte måneders fengsel.

DØMT: Torsdag ettermiddag ble det kjent at Runar Søgaard er dømt til ett år og åtte måneders fengsel. Foto: Morten Eik / Se og Hør
DØMT: Torsdag ettermiddag ble det kjent at Runar Søgaard er dømt til ett år og åtte måneders fengsel. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere predikant og «Farmen kjendis»-aktuelle Runar Søgaard (51) er dømt til ett år og åtte måneders fengsel for grovt brudd på skatte- og bokføringsloven. 51-åringen er i tillegg idømt fem års næringsforbud.

Det melder den svenske avisen Expressen.

Søgaard måtte forrige måned møte i retten hjemme i Sverige. Ifølge Expressen var årsaken at Søgaard var tiltalt for grov økonomisk kriminalitet, og risikerte lang fengselsstraff.

Ifølge tiltalen hadde Søgaard og en slektning unnlatt å bokføre flere millioner svenske kroner i regnskapsårene 2013 - 2016 - samt inntekter på cirka 390 000 kroner.

I en uttalelse til Se og Hør har Søgaard tidligere uttalt at han føler seg urettferdig behandlet.

- Dette stemmer overhodet ikke. I denne saken har jeg gått god for andres gjeld. Det er en stor forskjell på Sverige og Norge dersom man leverer regnskapet for sent. I Sverige får man fengselsstraff, mens man i Norge får bøter på 18 000 kroner. Hele saken er tragisk, sa Søgaard til ukebladet i januar.

Se og Hør har vært i kontakt med Runar Søgaard, som henviser til sin forsvarer, Leif Gustavson. Til Se og Hør informerer forsvareren at dommen kommer til å ankes, da Runar bestemt benekter at han har gjort noe straffbart.

Vil anke dommen

Gustavson hevder at Søgaard i dommen er blitt holdt ansvarlig for et selskap som han ikke har sittet i styret for, men har vært aktiv i. Videre mener forsvarer at Søgaard på den måten ikke hatt ansvar for regnskapet i bedriften.

REGELBRUDD: Runar Søgaard sto i bresjen for en storslått pizza-fest på Farmen Kjendis-gården under innspillingen. Det ville ikke Ronald Pulk være med på. Vis mer

Overfor VG har 51-åringen uttalt at han sikker på at dommen blir omgjort i neste rettsinstans.

- Dommen kommer aldri til å bli gyldig, sier Søgaard til VG, noe han også utdyper i et lengre innlegg på sin Facebook-profil torsdag kveld.

Pressekontakt for «Farmen» i TV 2, Alex Iversen, sier til Se og Hør at dommen ikke vil påvirke Søgaards deltakelse i realityprogrammet.

- Dette får ingen konsekvenser for Søgaards deltagelse i Farmen kjendis. Innspillingen ble avsluttet i juli 2018. Ut over det har vi ingen kommentar til dommen, sier han.

På kant med loven

Dette er langt fra første gang 51-åringen, opprinnelig fra Kongsvinger, er i rettslig trøbbel. Senest i november skrev VG at han var anmeldt for trusler mot en journalist, og for ulovlig bildebruk av den fornærmede reporteren. Denne saken ble imidlertid henlagt.

I 2014 ble han dessuten dømt til to måneders fengsel for brudd på regnskapsloven, en dom han sonet med fotlenke hjemme. Han ble også dømt for lignende forhold i 2011, da han i flere år hadde unngått å betale husleie for en leilighet i Stockholm.

To år etterpå skapte han nok en gang overskrifter, da han ble dømt til å betale nærmere en halv million kroner til det amerikanske selskapet On Strategies, som følge av pengerot.

Saken fortsetter nedenfor.

Kjendisene avslører hva de prøvde å smugle med seg inn på farmen. Vis mer

Søgaard var også involvert i en pengekrangel i 2009, der han blant annet troppet opp i en bryllupsbutikk og pøste 13 000 femtiøringer ut på gulvet.

I 1995 ble han politianmeldt etter at han skal ha skutt et rådyr fra vinduet i hans og ekskonas villa utenfor Uppsala, og både våpen og våpenlisensen ble inndratt. Saken ble anket, og Søgaard gikk seirende ut av rettssalen

Runar Søgaard var gift med Sveriges største popstjerne Carola Häggkvist (52) fra 1990 til 2000. De har sønnen Amadeus (21) sammen. I tillegg har han to barn fra ekteskap nummer to.

LES OGSÅ: - Vi skal ikke gifte oss

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer