«Farmen» 2018:

«Farmen»-øyeblikkene vi aldri glemmer

- Det er først når det begynner på tv at det smeller, sier fjorårets «Farmen»-vinner.

NY SESONG I KVELD: Laila Lochert, Lasse Bergseter, Helgi Ágústsson og Eunike Hoksrød har alle skapt store overskrifter for sitt «Farmen»-opphold. Tirsdag har den fjortende, ordinære sesongen premiere på TV 2. Foto: TV 2, Dagbladet
NY SESONG I KVELD: Laila Lochert, Lasse Bergseter, Helgi Ágústsson og Eunike Hoksrød har alle skapt store overskrifter for sitt «Farmen»-opphold. Tirsdag har den fjortende, ordinære sesongen premiere på TV 2. Foto: TV 2, Dagbladet Vis mer

Til tross for at Frank Løke (38) og «Skal vi danse» nærmest har dominert overskriftene den siste tiden, er TV 2s tv-høst bare såvidt sparket i gang.

I kveld har kanalen premiere på nok en sesong av sitt mest innbringende realityprogram, når 14 nye fjes dukker opp i det veletablerte «Farmen»-landskapet.

Skal vi tro den tv-klare casten er det igjen lagt opp til dramatikk, intriger, nye vennskap og romantikk - elementer som for lengst er blitt en del av programmets oppskrift.

Klippe-kjeft

Med tretten tilbakelagte «Farmen»-sesonger er det nok uforglemmelige øyeblikk å ta av. Noen av dem tilhører fjorårets sesong, der særlig navn som Geir Magne Haukås, Eunike Hoksrød, Halvor Sveen og Amalie Snøløs gjorde seg bemerket.

Sistnevnte, som for tiden er å se i «Skal vi danse», skapte tidlig overskrifter for måten hun ble framstilt i programmet.

Enkelte mente nemlig at TV 2 var i overkant fokusert på å forevige 21-åringen i bikini, noe kanalen senere måtte avvise gjentatte ganger.

- Jeg synes det er litt trist at de velger å fronte kroppen min, når jeg selv vet at jeg har mer å by på. Men greit, de lager tv - og gir kanskje folket det de vil ha? Det må jo være en grunn til at de har tatt med de få sekundene der jeg faktisk har på bikini, fortalte Snøløs selv om oppstyret.

I ukene som fulgte var det gnisningene mellom Geir Magne Haukås og Eunike Hoksrød som overtok medieoppmerksomheten. Duoen havnet stadig i opphetede diskusjoner, der særlig deres forskjellige syn på religion ble et gjennomgående tema.

VENNER: «Farmen»-deltagerne Eunike Hoksrød og Geir Magne Haukås har skværet opp. Nå er de så gode venner at Eunike har tatt med Geir Magne på homseklubb. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Nakenbråk

Blant de mange diskusjonene er det likevel Hoksrøds puppeprotest som står igjen som et av de mest minneverdige øyeblikkene fra fjorårets sesong.

I et forsøk på å provosere reality-motpolen valgte Tønsberg-kvinnen like greit å kaste klærne idet et prestefølge ankom tv-gården, til stor misnøye fra nettopp Haukås.

Heller ikke hedmarkingen Halvor Sveen (48), deltakeren som sto igjen som vinneren, slapp helt unna intrigemakeriet. Nøyaktig et år etter sin egen «Farmen»-premiere er ikke 48-åringen i tvil om hvilke råd han vil gi til sine etterfølgere.

- Vær mot andre slik du vil at andre skal være mot deg. Det å være med på «Farmen» er mye tøffere psykisk enn man tror, men det viktigste er å ikke spille noen andre enn seg selv, sier han, og legger til:

- Det er først når det begynner på tv at det smeller. For meg har deltakelsen vært en utelukkende positiv opplevelse, men det går aldri an å bli forberedt på den oppmerksomheten som venter deg.

- Tårene bare rant

I 2016 var det Laila Lochert (42) og Lasse Bergseter (51) som sammen sørget for et av «Farmen»-årets mest omtalte tv-øyeblikk. Etter diverse uoverensstemmelser endte kranglefantene i en særs høylytt konfrontasjon, som igjen resulterte i at førstnevnte vurderte å trekke seg fra programmet.

HØY TEMPERATUR: Det oppsto heftig munnhoggeri mellom «Farmen»-deltakerne Laila Lochert og Lasse Bergseter i 2016. Foto: TV 2
HØY TEMPERATUR: Det oppsto heftig munnhoggeri mellom «Farmen»-deltakerne Laila Lochert og Lasse Bergseter i 2016. Foto: TV 2 Vis mer

- Jeg var sikker på at han skulle skalle meg ned. Tårene bare rant, fortalte Lochert, som senere stakk av med tv-seieren, til Dagbladet etter hendelsen.

I likhet med de ovennevnte endte også denne situasjonen godt, med oppskværing under påfølgende finalefest.

Å se «Farmen»-deltakere som ryker i tottene på hverandre er intet nytt fenomen. Mange husker kanskje den langvarige feiden mellom kranglefantene Finn Olav Odde og Olav Harald Ulstein i 2014, som endte i oppvaskmøter og overskrifter om mobbe-tv.

Gikk amok

Bedre var det ikke da islendingen Helgi Ágústsson gikk amok foran kamera i 2004, da han angrep meddeltakeren Bente Naglestad. Hendelsen ble så voldsom at TV 2 senere valgte å sensurere store deler av opptaket.

- Hele greia varte i sikkert ti minutter. Jeg var fullstendig psykopat mens det sto på, fortalte Ágústsson til Dagbladet i ettertid.

GIKK AMOK: Helgi Ágústsson gikk amok foran kamera og skjelt ut meddeltaker Bente Naglestad i 2004. Foto: Kristin Svorte
GIKK AMOK: Helgi Ágústsson gikk amok foran kamera og skjelt ut meddeltaker Bente Naglestad i 2004. Foto: Kristin Svorte Vis mer

TV 2 valgte altså å forkorte det voldsomme sammenstøtet mellom Ágústsson og Naglestad, slik at bare omlag ett minutt ble vist på skjermen. Noen av de verste kommentarene hans ble også utelatt.

- Det falt flere og verre ord enn de seerne blir vitne til i kveld. Jeg tiltet fullstendig, sa Ágústsson.

Samme år ble flere av deltakerne sendt ut av reality-gården etter å ha blitt tatt for juks - der Eskil Fagerbakk var blant deltakerne som hadde fått mat av en tilfeldig forbipasserende fotturist.

Spaghetti og sigaretter

Det var idet han og to andre deltakere var i ferd med å koke opp spaghetti, at «Farmen»-produsentene tok dem med buksene nede.

OMVISNING: Programleder Gaute Grøtta Grav tar oss med på en omvisning på den nye «Farmen»-gården i Finnskogen. Video: Miriam Bakkejord / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Samme sesong måtte også Live Nelvik reise hjem fra «Farmen», etter å ha jukset til seg bananer, kjeks, noen brødskiver og et par sigaretter.

- Jeg ble rasende og følte dette som svært urettferdig, sa Nelvik til Dagbladet den gang.

Også i 2011 brøt et aldri så lite helvete løs, etter at storbonden Ståle Bjørnvåg beskyldte meddeltakeren Bjørnar Skogstad for å ha tuppet til ei ku.

- Akkurat da var Ståle en hestkuk, uttalte Skogstad til TV 2 etter episoden.

Helt stille var det heller ikke i 2015, da deltakeren André Fredriksson ble dyttet over bålet etter et sabotasjeforsøk.

Dramatisk tvekamp

Det har også vært flere uhell og nesten-ulykker på «Farmen»-gårdene. I 2013 pådro Anne Beate Rye Teigen seg en kraftig hjernerystelse og flere blodige sår i ansiktet, etter at hun ble sparket av en vilter hest da hun skulle føre hoppa og føllet inn i stallen.

Det ble også dramatisk under en tvekamp mellom Anja Jenssen og Charlotte Jacobsen i sesongen året etter.

FINALEFEST: Ikke tegn til forsoning da «Farmen»-deltakerne samlet seg til finalefest i Oslo. Video: Miriam Bakkejord / Sveinung U. Ystad Vis mer Vis mer Vis mer

I øsende regn skulle de to konkurrere i tømmerstokk-rulling, da Anja mistet grepet, falt av stokken og vred kneet. Oppløst i tårer innså altaværingen at smertene var for store til å fortsette konkurransen, og måtte ta det vanskelige valget om å trekke seg.

Vi må heller ikke glemme øyeblikket da Daniel Godø fra Ålesund sto fram som homofil foran hele Norge i 2014-sesongen, eller 2012-deltakeren Andreas Nørstrud (34), som både fascinerte og provoserte med sitt konservative syn på kjønnsroller og religion.

Det er riktignok ikke bare selve deltakerne som har skapt overskrifter i «Farmen»-sammenheng. I 2013 fikk gården, som mangle kanskje husker, besøk av ubudne gjester.

Ikledd kamuflasje snek nemlig komikerbrødrene Bård (36) og Vegard (39) Ylvisåker seg inn på «Farmen»-gården i Berli, for å lage et innslag til «I kveld med Ylvis» på TVNorge.

LES OGSÅ: Raser etter pengebråk med eksen