Mímir Kristjánsson:

«Farmen»-Mímir: - Livredd for å finne mamma død

Ti år gammel fikk Mímir Kristjánsson en rystende beskjed. Hans kreftsyke mor hadde bare to måneder igjen å leve.

KREFTSYK: Mímir Kristjánssons barndom var sterkt preget av morens kreftdiagnoser. Foto: Espen Solli/ Se og Hør
KREFTSYK: Mímir Kristjánssons barndom var sterkt preget av morens kreftdiagnoser. Foto: Espen Solli/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rødt-politikeren Mímir Kristjánsson (33) er blitt godt mottatt av både seere og konkurrenter i årets utgave av TV 2s «Farmen kjendis». Han lar seg nemlig ikke vippe av pinnen av spill og intriger. Til det har virkeligheten langt overgått dramatikken som oppstår i en realityserie med kjendiser.

NY ROLLE: Mens flere av partikollegene advarte ham mot å bli med i «Farmen kjendis», anbefalte moren det stikk motsatte. Politikeren fant seg godt til rette på gården under innspillingen som ble ledet av Tiril Sjåstad Christiansen (24). Foto: Espen Solli/ Se og Hør
NY ROLLE: Mens flere av partikollegene advarte ham mot å bli med i «Farmen kjendis», anbefalte moren det stikk motsatte. Politikeren fant seg godt til rette på gården under innspillingen som ble ledet av Tiril Sjåstad Christiansen (24). Foto: Espen Solli/ Se og Hør Vis mer

Til Se og Hør forteller Mímir om sommerdagen for 23 år siden, da hele familiens liv ble snudd på hodet.

Fant mammas svulst

På hytta på Helgøysund nord for Stavanger peker da ti år gamle Mímir på morens bikini, og sier «se pappa, så rar bikinien til mamma ser ut, det er som om det stikker noe ut av den!».

Det den unge gutten pekte på sommeren 1996, viste seg å være en ondartet svulst på størrelse med en plomme. Kort tid senere oppdaget legene at kreften hadde spredt seg fra brystet og videre til lymfesystemet.

GODE STUNDER: I oppveksten var Mímir Kristjánsson veldig bekymret for moren, men de delte også mange fine stunder samme Foto: Espen Solli/ Se og Hør
GODE STUNDER: I oppveksten var Mímir Kristjánsson veldig bekymret for moren, men de delte også mange fine stunder samme Foto: Espen Solli/ Se og Hør Vis mer

Marit Wilhelmsen (66) fikk cellegift og stråling. For å skåne sønnen i den verste perioden, sendte hun Mímir og faren hans på togreise rundt i Europa. Etter hvert fikk han likevel høre den brutale prognosen.

Legene mente at moren bare hadde to måneder igjen å leve.

- Det var slutt på verden slik jeg kjente den. Jeg var livredd for å finne mamma død hjemme. Derfor ventet jeg under en busk i hagen til pappa kom hjem, så han kunne gå inn først, minnes Kristjánsson om den tunge perioden.

HØYLYTT: Per Sandberg settes ut av snorkingen til «Farmen»-kameraten Mímir Kristjánsson. Video TV 2 Sumo Vis mer

Fikk barn med ukjent mann

Barndommen, som frem til da stort sett hadde dreid seg om fotball, skole og kamerater, ble brått alvorsfull og dyster for 10-åringen. De vonde tankene og bekymringen for mamma tok opp stadig mer av hverdagen.

- Enormt mye av livet mitt begynte å handle om død og sykdom. Veggen i familien raste sammen, og jeg gråt meg helt tom, forteller Mímir alvorlig.

Se og Hør møter ham og moren blant bøker og bilder hjemme i hennes leilighet i Stavanger sentrum. Vakre malerier pryder veggene, og stuen er dekorert med kinesisk kunst.

GAMLE MINNER: I barndommen ble Rødt-politikeren flau av bildet moren hadde av ham på veggen hjemme – iført fullt fekteutstyr. Foto: Espen Solli/ Se og Hør
GAMLE MINNER: I barndommen ble Rødt-politikeren flau av bildet moren hadde av ham på veggen hjemme – iført fullt fekteutstyr. Foto: Espen Solli/ Se og Hør Vis mer

Før sykdomsmarerittet startet for alvor, jobbet Marit som lærer. Hun studerte språk og kunst ved universitetet i Beijing.

Der fikk hun sitt første møte med kreftsykdom. 30 år gammel oppdaget legene at hun hadde kreft i livmorhalsen. Dersom hun skulle bli mor, begynte det å haste. På bussen hjem fra legekontoret i den kinesiske hovedstaden, fikk hun øye på en islandsk mann med tynt hår og isblå øyne.

Freidig, og med lite tid å miste, prikket hun den fremmede mannen på skulderen, og spurte om han ville bli far til barnet hennes. Slik kom Mímir til verden.

SKREV BOK: I boken «Mamma er trygda» skildrer 33-åringen oppveksten i Stavanger og forholdet til sin syke mor. Foto: Privat
SKREV BOK: I boken «Mamma er trygda» skildrer 33-åringen oppveksten i Stavanger og forholdet til sin syke mor. Foto: Privat Vis mer

Kjøpte hasj til moren

Kreften ble behandlet etter fødselen, og sjokket var derfor stort da hun mange år senere ble rammet av en ny type - brystkreft. Legens spådom om kun uker igjen å leve gjorde hun likevel til skamme, men tilværelsen ble aldri den samme. Kreften kom tilbake i stadig nye former.

Den spredte seg til stemmebåndet, lymfekjertlene og skjelettet. Mens moren var under behandling, skrev sønnen særoppgaver om kreft på skolen.

- «Mammaen min har mange krefter», pleide jeg å si da jeg var liten, forteller Rødt-politikeren og smiler litt vemodig ved minnet.

STERKE SAMMEN: – «Mammaen min har mange krefter», pleide jeg å si da jeg var liten, forteller Mímir. Her med mamma i tenårene. Foto: Privat
STERKE SAMMEN: – «Mammaen min har mange krefter», pleide jeg å si da jeg var liten, forteller Mímir. Her med mamma i tenårene. Foto: Privat Vis mer

Til slutt ble han lei av å se moren i smerter, og på videregående tok han grep. I friminuttet kjøpte han ett gram hasj. Tenåringen hadde lest at det narkotiske stoffet kunne lindre smertene, og ville hjelpe moren.

- Mamma hadde allerede gått på sterk morfin, derfor syntes jeg ikke det var så rart å kjøpe hasj. Det var et desperat påfunn for å bidra med noe, forteller han.

Hjernesvulst

38 år er nå gått siden Marit fikk kreft første gang. Siden er den kommet og gått i forskjellige forkledninger. I dag er hun kreftfri, men lever med sukkersyke, sviktende nyrer og en svulst i hjernen, som truer med å gjøre henne både blind og lam.

Det gjør at 66-åringen i dag er svært utsatt for å bli smittet av det mye omtalte, og potensielt dødelige, coronaviruset. Hun befinner seg nemlig i risikogruppen, og Kristjánsson er i dag redd for at moren skal bli smittet.

- Hun er jo i alle mulige slags risikogrupper. Det hadde vært så jævlig teit om hun døde av influensa etter å ha hatt kreft i så mange år. Jeg skjønner at det er farlig, men det hadde bare vært så bittert, sier han, og legger til:

- Hennes helsesituasjon er jo alltid veldig opp og ned, men akkurat nå er det ikke så ille på helsefronten. Selv om hun som vanlig er ganske redusert, så er det som er mest ille for henne at hun verken kan gå ut eller ha noe besøk. Hun, i likhet med mange andre, har ikke så mye sosialt liv i utgangspunktet, men nå er jo alle forbindelser til omverdenen avskåret.

Det er noe 33-åringen tenker særlig mye på i disse dager. Spesielt ønsker han at datteren skal få være sosial med Marit. Dermed må man finne kreative løsninger.

- Vi tenker spesielt på det med datteren vår, og at hun savner henne veldig. Her om dagen var vi innom, da kom mamma ut på balkongen med en ispinne som hun stakk ned til oss.

Sterke kurer med cellegift og hormonbehandlinger har gjort at 66-åringen skjelver ukontrollert. Å taste på telefonen, eller dekke et bord er vanskelig, og Marit blir fort utslitt.

- En tur innom nærbutikken, er for mamma som å være en uke på Roskilde-festivalen, sier Mímir med et smil.

UT I NATUREN: Som deltaker i TV 2s «Farmen kjendis» får Mímir nye utfordringer. Her sammen med Per Sandberg. Foto: TV2
UT I NATUREN: Som deltaker i TV 2s «Farmen kjendis» får Mímir nye utfordringer. Her sammen med Per Sandberg. Foto: TV2 Vis mer

Mor og sønn har klart å holde humøret oppe midt i alt mørket. Galgenhumor og selvironi har vært viktige verktøy når det stormer som verst. Døden er for lengst blitt dagligdags, og samtalen er brutalt ærlig.

- At mamma en gang skal dø, oppleves ikke lenger skremmende. Det er klart det hadde vært trist om hun gikk bort, men jeg gråt meg ferdig i barndommen, forteller «Farmen kjendis»-profilen.

Skrev bok

Enkelte dager orker han ikke besøke moren, eller prate på telefonen. 33-åringen mener det er mange aspekter ved å leve med alvorlig sykdom, som aldri blir snakket om, og som ennå er tabu for mange. Dette skriver han om i boken «Mamma er trygda».

Moren hadde lenge ymtet frempå om at sønnen kunne skrive en bok om hennes liv, men så ikke for seg den rå fortellingen som ble resultatet.

OPP- OG NEDTURER: Mor og sønn-forholdet har vært gjennom store prøvelser, men Mímir og mamma Marit er veldig glade i hverandre. Foto: Espen Solli/ Se og Hør
OPP- OG NEDTURER: Mor og sønn-forholdet har vært gjennom store prøvelser, men Mímir og mamma Marit er veldig glade i hverandre. Foto: Espen Solli/ Se og Hør Vis mer

- Først var jeg litt skeptisk, men Mímir måtte få ut all jævelskapen han har opplevd, sier Marit og tar et langt drag av sigaretten.

Marit er enormt stolt av sønnen som tidligere arbeidet som journalist i Klassekampen, og senere vendte tilbake til hjembyen som politiker i partiet Rødt. Hun synes det er fint å ha sitt eneste barn i umiddelbar nærhet, og er også stolt farmor til Mímirs datter Ásta (3).

- Hun er min store glede. Ásta gir meg lykke og livskraft, sier Marit, og et stort smil brer seg over fjeset.

TØFF OPPVEKST: Det handlet om kreft og død i Mímir Kristjánssons barndom hjemme i Stavanger. Moren Marit ble stadig rammet av nye kreftformer, og levde med store smerter da sønnen var ung. Det er nå 38 år siden hun fikk kreft første gang. Foto: Espen Solli/ Se og Hør
TØFF OPPVEKST: Det handlet om kreft og død i Mímir Kristjánssons barndom hjemme i Stavanger. Moren Marit ble stadig rammet av nye kreftformer, og levde med store smerter da sønnen var ung. Det er nå 38 år siden hun fikk kreft første gang. Foto: Espen Solli/ Se og Hør Vis mer

For Mímir var det stort å bli far for første gang, og en stor omveltning i livet. Selv om han har hatt døden hengende over seg, har han ikke selv vært redd for å bli syk. Tvert imot har det gjort ham mer opptatt av å leve.

- Det har gjort meg grenseløs. Små ting er ikke lenger så farlig, og går man på trynet, så reiser man seg igjen.

LES OGSÅ: Avslører babynyhet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer