«Farmen»-Geir langer ut mot Jegertvillingene

- Nei, det er ikke typisk oss nordfra å banne. Det er typisk dem.

IKKE PÅ SPRÅKLIG BØLGELENGDE: Geir Magne Haukås og Jegertvillingene Kristine og Johanne Thybo Hansen har to ting til felles: Alle tre har vært med «Farmen» og er fra Nord-Norge. Ordforråd og språkbruk er en helt annen sak. Foto: Tor Lindseth, Se og Hør
IKKE PÅ SPRÅKLIG BØLGELENGDE: Geir Magne Haukås og Jegertvillingene Kristine og Johanne Thybo Hansen har to ting til felles: Alle tre har vært med «Farmen» og er fra Nord-Norge. Ordforråd og språkbruk er en helt annen sak. Foto: Tor Lindseth, Se og Hør Vis mer

- Jegertvillingene har et ordforråd som ikke er representativt for det nordnorske språket. De har ingen dekning for å si at det å banne er typisk oss nordlendinger, forteller Geir Magne Haukås (47) til Se og Hør.

Etter å ha sett presentasjonsprogrammet for årets kjendisversjon av «Farmen» - tv-konseptet han selv var en del av like før jul - har lofotværingen både én og to høner å plukke med sine nordnorske, kvinnelige realityetterfølgere.

Det var først i et Facebook-innlegg forrige helg at Haukås ga ettertrykkelig uttrykk for hva han syntes om Kristine og Johanne Thybo Hansens noe freidige dagligtale, som på gammel folkemunne muligens hadde resultert i at jentene måtte ha vasket munnen grundig med såpe.

«VI ER NORDLENDINGER, SATAN I HELVETE»: Både Kristine og Johanne Thybo Hansen (25) er kjente for sin rappkjefta og frittalende væremåte. «Farmen»-kollega Geir Magne Haukås (47) reagerer på at tvillingene gir uttrykk for at det er typisk nordnorsk å lire av seg banneord. Foto: TV 2
«VI ER NORDLENDINGER, SATAN I HELVETE»: Både Kristine og Johanne Thybo Hansen (25) er kjente for sin rappkjefta og frittalende væremåte. «Farmen»-kollega Geir Magne Haukås (47) reagerer på at tvillingene gir uttrykk for at det er typisk nordnorsk å lire av seg banneord. Foto: TV 2 Vis mer

- Språklig forsøpling

«At Aune Sand er opptatt av å framstille seg selv som vulgær, er ikke et ukjent fenomen. Det jeg derimot stiller meg litt spørrende til, er disse jakt-tvillingene som løper rundt og forklarer sitt elendige, og lite sofistikerte ordforråd, med at de er nordlendinger, og at det er typisk oss å banne konstant (...) At man glipper en og annen gang er ikke uvanlig, men å gjøre det i annenhver setning er ganske enkelt en stygg forsøpling av det norske språk», skriver 47-åringen blant annet.

Haukås har, helt siden han dukket opp i tv-ruta for litt over tre måneder siden, gjentatte ganger konstatert at han unngår bruk av banneord i sitt eget vokabular.

Den kristne fembarnsfaren, som meldte seg på Norges mest populære realityprogram for å spre diverse filosofier og skape blest rundt egen livscoach-virksomhet, mener blant annet at stygt språkbruk er en fordummende identitetsmarkering.

- Det er min personlige mening. Hvordan Jegertvillingene velger å ordlegge seg er selvfølgelig helt opp til dem, og jeg dømmer ingen. Poenget mitt er at de trekker en generaliserende konklusjon basert på egen karakter, og det blir feil. Hva holder de på med, spør «Farmen»-kjendisen, og fortsetter:

- Nei, det er ikke typisk oss nordfra å banne. Det er typisk dem. Det er som om jeg skulle sagt at det var typisk nordlendinger å løpe rundt med en bibel inne på «Farmen». Nei, det er typisk meg, han gærne predikanten, spøker Haukås, som stadig møtte motbør for å snakke om sin kristne tro på fjorårets tv-gård.​

- Forankret myte

At Norges landsdeler må leve med ulike fordommer og stereotypier, er ikke til å komme unna. Haukås mener likevel det er en forankret myte at folk fra de nordligste fylkene banner mer enn andre.

- Det skyldes selvfølgelig litt historikk, deriblant noen nordnorske humorister, og det er helt forståelig. Jeg synes uansett det er unødvendig av Jegertvillingene å bygge opp under den påstanden i det offentlige rom, sier 47-åringen.

Språkrådet er heller ikke ukjent med at det finnes en sammenheng mellom Nord-Norge og banning, og skriver følgende om fenomenet på sine hjemmesider:

- Det hevdes at banningen er ujevnt geografisk fordelt, slik at det bannes mer nordpå enn sørpå. Det fins ingen undersøkelse av dette, men det samsvarer ganske godt med den generelle oppfatningen at folk på Sørlandet jevnt over er mer religiøse enn folk i Nord-Norge (da en rekke banneord oppfattes som en appell til onde makter, og dermed muligens er mindre brukt lenger sør i landet).

Skylder på media

Kristine Thybo Johansen, en av jegertvillingene, fnyser av Haukås' uttalelser, og forteller til Se og Hør at «Farmen»-kollegaen burde spart seg for «slikt snakk» om mennesker han ikke kjenner.

- Utover det har jeg ingen kommentar, sier hun.

LIKE: Slik ser du forskjell på Jegertvillingene i Farmen Kjendis. Kristine og Johanne Thybo Hansen viser hvordan man ser forskjell. Video: Julie Solberg / Dagbladet Vis mer

Se og Hør har ikke lyktes i å komme i kontakt med tvillingsøster Johanne Thybo Hansen. 25-åringen har riktignok slått tilbake mot Haukås' «moralpreken» i sistnevntes kommentarfelt på Facebook:

«Det er ikke typisk at vi bainner i hvær setning, det er typisk media å ska fremstille oss sånn. Klare fint å ha samtaler uten å bainne. Så ikke påstå noe du ikke vet, Geir! Men eg ønske deg ett riktig godt nyttår til deg å dine​», skriver tv-profilen.

Tilbake til Geir Magne Haukås: Trodde du virkelig at nordlendingen aldri har bannet gjennom sitt 47 år lange liv? Joda, se videoen under:

LES OGSÅ: Ting blir blåst opp når det handler om meg

TI BUD: Geir Magne Haukås sprer det kristne budskap på «Farmen», men lever han etter de ti bud selv? Video: Miriam Bakkejord / Redigering: Marie Røssland / Foto: Preben Hunstad / TV2 Vis mer