«Farmen»-festen: Politiet har konkludert

14 deltakere ble etterforsket for brudd på corona-reglene etter en fellessamling i Finnmark. Nå er saken ferdig etterforsket.

TILBAKE I HVERDAGEN: Karianne Vilde Wølner, Kjetil Kirk, Raymond Røskeland, Jostein Grav, Lene Egeland Hogstad, Inger Cecilie Grønnerød, Tove Moss Lohne og Nils Kvalvik var blant deltakerne i «Farmen» i fjor høst. Grønnerød var den eneste av disse som ikke var til stede i Finnmark. Foto: Espen Solli / TV 2
TILBAKE I HVERDAGEN: Karianne Vilde Wølner, Kjetil Kirk, Raymond Røskeland, Jostein Grav, Lene Egeland Hogstad, Inger Cecilie Grønnerød, Tove Moss Lohne og Nils Kvalvik var blant deltakerne i «Farmen» i fjor høst. Grønnerød var den eneste av disse som ikke var til stede i Finnmark. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har blåst kraftig rundt fjorårets «Farmen»-gjeng, som siste helgen i februar gjennomførte en sammenkomst i Porsanger Finnmark, der de blant annet festet sammen uten å virke særlig opptatt av corona-restriksjonene - ut fra dokumentasjonen å regne.

Underveis i sammenkomsten ble det lagt ut videoer og bilder i flere sosiale medier, blant annet fra en fest lørdag kveld, der de sto tett i tett og drakk sprit fra samme flaske.

INTIMT: En rekke videoer og bilder på sosiale medier av en fest med tidligere «Farmen»-deltakere har skapt reaksjoner. Vis mer

Ferdig etterforsket

Etter nesten to måneder med etterforskning har politiet nå konkludert. Overfor Se og Hør bekrefter påtaleleder i Finnmark politidistrikt, Morten Daae, at politiet har kommet frem til at det utskrives to forelegg til arrangøren av festen.

Idrettslaget og en person får et forelegg på 20 000 kroner hver for å ha arrangert festen og brutt Smittevernloven.

- Etter gjeldende nasjonale regler på tidspunktet var det ikke lov å gjennomføre private arrangement innendørs med flere enn 10 personer, opplyser Morten Daae i Finnmark politidistrikt.

KORT AVSTAND: Deltakerne tok en rekke forholdsregler, og mente derfor de ikke behøvde å holde avstand til hverandre. Foto: Skjermdump fra Instagram
KORT AVSTAND: Deltakerne tok en rekke forholdsregler, og mente derfor de ikke behøvde å holde avstand til hverandre. Foto: Skjermdump fra Instagram Vis mer

Festen ble arrangert på et tidspunkt med urovekkende smittespredning i Norge, men med lite smitte i Finnmark. Selv om deltagere testet seg før og etter de ankom Finnmark var det ikke åpning i regelverket for å arrangere slike fester, skriver politiet.

- Etter å ha vurdert saken og forskriften har vi kommet til at det er tvil om at deltakerne på et arrangement av denne type kan straffes slik forskriften nå er. Derfor er forholdet henlagt for deres del, opplyser Daae.

Det var i begynnelsen av mars at Se og Hør kunne avsløre at politiet hadde startet etterforskning av de 14 «Farmen»-deltakernes tur til Finnmark, selv om de involverte selv mener at de satte flere tiltak til verks for å kunne gjenforenes på en trygg måte.

- Alle testet seg før de kom opp, var i karantene før de reiste, og ble testet på nytt etter at de ankom. Så har de hatt et helt hotell for seg selv, med hvert sitt rom. Vi har ikke vært sammen med andre folk, og har vært på fjellet hele tiden, uttalte «Farmen»-deltaker Nils Kvalvik, som samtidig understreket at begge coronatestene har vært negative for samtlige.

- MÅTTE FÅ KONSEKVENSER: Programleder Mads Hansen er svært opprørt over at flere deltakere valgte å bryte reglene under «Farmen»-innspillinga. Vis mer

Risikerte saftige bøter

I de nasjonale retningslinjene, som gjaldt fra 23. februar, sto det at arrangementer som samler personer fra ulike kommuner, bør utsettes eller avlyses.

En regel som tillater 100 personer å være i samme lokale, gjelder når personene har faste, tilviste plasser. Det er også frarådet å foreta alle unødvendige reiser innenlands.

Brudd på smittevernforskriftene vil, i henhold til forbudene, innebære 20 000 kroner i bot for arrangøren, i dette tilfellet Nils Kvalvik. Øvrige deltakere vil straffes med bøter på 10 000 kroner.

Om politiet mente at smittevernforskriftene er brutt vil deltakerne dermed samlet sett risikere å måtte punge ut totalt 150 000 kroner for festlighetene.

«FARMEN»-HYTTA: Tonje Garvik vant Farmen i 2018, nå viser hun og kjæresten Lene Sleperud fram «Farmen»-hytta i programmet «I lomma på Silje». Video: Viaplay Vis mer

- Helt på trynet

Se og Hør har tidligere vært i kontakt med deltakeren Raymond Røskeland, som var én av dem som var til stede i Finnmark. Han mente saken har gått helt ut av proporsjoner.

- Vi har forholdt oss til alle mulige retningslinjer, og turen i seg selv var helt innafor. Middagen vi hadde er det eneste som kanskje kan diskuteres. Men alle involverte parter hadde blitt coronatestet. Alle. Det blir for dumt om dette skal hauses opp til en politianmeldelse. Da når dette hysteriet nye høyder. Det er helt på trynet, sa han da.

Det ble også stor ståhei i fjorårets «Farmen» da flere deltakere brøt coronarestriksjonene under innspillingen, og besøkte andre gårder i området. Dette førte blant annet til at produksjonen på et tidspunkt ble stoppet.

Den gang tok Nils Kvalvik én for laget og trakk seg fra programmet.

LES OGSÅ: - På trynet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer