Risikerer bøter:

«Farmen»-festen kan koste 150 000

Politiet bekrefter at de har startet etterforskning av de 14 deltakerne som samlet seg i Finnmark i helga.

INTIMT: En rekke videoer og bilder på sosiale medier av en fest med tidligere «Farmen»-deltakere har skapt reaksjoner. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag skrev flere medier, deriblant Se og Hør at 14 av fjorårets «Farmen»-deltakere i helga ble gjenforent i Porsanger i Finnmark, der én av dem, Nils Kvalvik, holder til.

Underveis i sammenkomsten ble det lagt ut videoer og bilder i flere sosiale medier, blant annet fra en fest lørdag kveld, der de sto tett i tett og drakk sprit fra samme flaske.

Startet etterforskning

Søndag bekreftet Stein Hugo Jørgensen, operasjonsleder for Finnmark politidistrikt, overfor Se og Hør at Farmen-festen blir en politisak.

- Jeg kan bekrefte at saken blir etterforsket av politiet mandag, uttalte han da.

KORT AVSTAND: Deltakerne tok en rekke forholdsregler, og mener derfor de ikke behøvde å holde avstand til hverandre. Foto: Skjermdump fra Instagram
KORT AVSTAND: Deltakerne tok en rekke forholdsregler, og mener derfor de ikke behøvde å holde avstand til hverandre. Foto: Skjermdump fra Instagram Vis mer

Se og Hør har mandag morgen vært i kontakt med påtaleleder i Finnmark politidistrikt, Morten Daae, som forteller at politiet nå har startet etterforskningen.

- Vi ønsker å få kartlagt hva som har skjedd, og om det foreligger brudd på covid-19-forskriften. Vi må se på om dette er et arrangement som faller inn under forskriftens paragraf 13. Saken etterforskes på vanlig måte, sier påtalelederen.

Risikerer bøter

I de nye nasjonale retningslinjene, som gjaldt fra 23. februar, står det at arrangementer som samler personer fra ulike kommuner, bør utsettes eller avlyses.

En regel som tillater 100 personer å være i samme lokale, gjelder når personene har faste, tilviste plasser. Det er også frarådet å foreta alle unødvendige reiser innenlands.

- Det er viktig at de forskjellige smitteverntiltakene følges, og at vi alle gjør det vi kan for å forhindre at smitte spres. Dette gjelder også i områder hvor det er lite smitte som i Finnmark, fastslår Daae.

TILBAKEMELDINGER: Både Wiktoria Rønning og Sanna Khursheed har mottatt mye rart i innboksen etter at de var med på «Farmen» 2020. Dette er blant det mest spesielle. Video: Henriette Eilertsen / Ingebjørg Iversen Vis mer

Brudd på smittevernforskriftene vil, i henhold til forbudene, innebære 20 000 kroner i bot for arrangøren, i dette tilfellet Nils Kvalvik. Øvrige deltakere vil straffes med bøter på 10 000 kroner.

Om politiet mener smittevernforskriftene er brutt vil de dermed samlet sett måtte risikere å punge ut totalt 150 000 kroner for helgas eskapader.

- Var i karantene

Det bekrefter også påtaleleder morten Daae.

- Hvis etterforskninger viser at covid-19 forskriften er brutt, så vil reaksjonen være bøter, sier han.

«Farmen»-deltaker og arrangør Nils Kvalvik forklarte søndag til Se og Hør at de satte flere tiltak i verk for å kunne gjenforenes trygt.

- De testet seg før de kom opp, var i karantene før de reiste, og ble testet på nytt etter at de ankom. Så har de hatt et helt hotell for seg selv, med hvert sitt rom. Vi har ikke vært sammen med andre folk, og har vært på fjellet hele tida, uttalte Kvalvik, som understreket at begge coronatestene har vært negative for alle sammen.

FIKK BESØK: Nils Kvalvik fikk besøk av 13 «Farmen»-deltakere til Porsanger i helga. Det har skapt reaksjoner, og kan koste dem dyrt om politiet skulle konkludere med at de har brutt smittevernsreglene. Foto: Alex Iversen / TV 2
FIKK BESØK: Nils Kvalvik fikk besøk av 13 «Farmen»-deltakere til Porsanger i helga. Det har skapt reaksjoner, og kan koste dem dyrt om politiet skulle konkludere med at de har brutt smittevernsreglene. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

Han fortsatte:

- Lørdag var vi invitert til idrettslaget, som har lov til å ha 100 stykker i lokalet. Jeg skjønner godt at folk tror det var en vill bygdefest, men gjengen har tatt enda strengere forholdsregler enn TV 2 hadde for at vi skulle være med på «Farmen».

- Vil bli sjokkert

Til Se og Hør mandag forteller Kvalvik at han ikke kommer til å akseptere det dersom deltakerne blir straffet med bøter.

«FARMEN»: Inger Cecilie Grønnerød var ikke å se på finalen. Dette var grunnen. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Ingebjørg Iversen / Se og Hør Vis mer

- Jeg er fast bestemt på at vi var én kohort, det var ikke akkurat en fredagsfest på puben. Det var planlagt og gjennomført med strenge tiltak. Jeg ser ikke for meg at vi blir straffet heller, her snakker vi om en garantert smittefri gjeng.

- Hva tenker du om at dere samlet sett kan risikere å måtte punge ut 150 000 kroner?

- Så langt ønsker jeg ikke tenke, jeg vil ikke ta stilling til det nå. Jeg vil bli sjokkert om det skulle skje, for det setter en presedens for voldsomt mye annet, blant annet tv-produksjoner. Da må de stoppe alt, og jeg vet ikke om jeg ville vært stolt om det skulle skje, sier han til Se og Hør.

TV 2: - Ikke involvert

Se og Hør har mandag også vært i kontakt med TV 2, som understreker at denne reisen er et privat initiativ fra deltakerne, ikke noe kanalen har hatt kjennskap til.

BITTERT: Daniel Viem Årdal gikk tapende ut av «Farmen« 2020. Nå beskylder han TV 2 for å ha hjulpet Per Gunvald Haugen å vinne. Video: TV 2, Ingebjørg Iversen. Bilder: Alex Iversen / Eivind Senneset. Reporter: Ingebjørg Iversen / Henriette Eilertsen Vis mer

- TV 2 har ikke vært involvert verken i planleggingen eller gjennomføringen av denne turen. Vi mener alle bør rette seg etter de tiltak og regler som gjelder under pandemien. Det inkluderer selvsagt også tidligere deltagere på «Farmen», sier pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl.

Se og Hør oppdaterer saken.

LES OGSÅ: Tar forholdet et steg videre

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer