«Farmen» 2016:

«Farmen»-deltakere raste ned i vekt

Ernæringsfysiolog er skeptisk til «Farmen»-helsa.

INGEN KJÆRE MOR: Et «Farmen»-opphold gjør noe med helsa, på godt og vondt. Mange av årets deltakere har opplevd store kroppslige forandringer. Foto: Espen Solli / TV 2
INGEN KJÆRE MOR: Et «Farmen»-opphold gjør noe med helsa, på godt og vondt. Mange av årets deltakere har opplevd store kroppslige forandringer. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer
Publisert

Som en del av visjonen om å gjenskape 1916, var årets «Farmen»-gjeng pent nødt til å finne seg i våre forfedres levekår.

Det innebærer trangere perioder - med lange arbeidsdager, enklere bo- og hygieneforhold og mindre mat. Ikke minst mindre variert mat.

Det er ingen tvil om at omstillingen fra nåtidas langt mer fordringsfulle hverdag har vært stor for realitydeltakerne - på godt og vondt.

La om kostholdet

Begrenset mattilgang og mye fysisk arbeid har gjort at mange av deltakerne har rast ned i vekt. Og mens noen sliter med å komme tilbake i formen de ønsker etter «Farmen», opplever andre at tv-oppholdet har gitt helseeffekter.

Fembarnsmora Kari-Lise Vangen (51) fikk bare ei uke på «Farmen», men har lagt om livvstilen totalt etter den korte realitydeltakelsen.

- «Farmen» ble en skikkelig helsekur. Jeg har lenge hatt lyst til å gå litt ned i vekt, og gikk ned nærmere fem kilo der inne. Nå har jeg tatt av fem til, og er der jeg vil være, sier Vangen til Dagbladet.

Sukker og salt er mangelvare på «Farmen». Kjøtt og fisk er vanskelig å få tak i. I all hovedsak består kostholdet av selvforsynte grønnsaker, og korn.

- Søtsuget forsvant underveis, og i dag har jeg kutta ut mye sukker. Jeg spiser nesten ikke brød lenger, og får i meg mye mer grønnsaker, sier Vangen.

- Slankeprogram

Også sykepleieren Åsta Hølmo (23), som er blant de gjenværende deltakerne i finaleuka, har gjort endringer i kostholdet etter at hun kom hjem.

- Når jeg skulle bygge opp kroppen igjen etter vekttapet, ville jeg legge på meg «sunnere» kilo. Men jeg har faktisk hatt problemer med å spise søte ting, eller for søte matvarer, og klarer rett og slett ikke å kose meg med det, sier Hølmo, som mistet syv kilo i løpet av oppholdet.

- Kyllingbrystet kom fram, ja, sier hun og ler.

Deltakeren som trolig hadde den største vektnedgangen på «Farmen», er tv-bølla Lasse Bergseter (49). På seks uker gikk han ned hele elleve kilo.

- Ja, det var et slankeprogram det her. Sånt skjer når man bare spiser suppegrøt. Nei, jeg hadde en del å tære på, så det var ikke så rart at jeg gikk ned. I dag har jeg gått noen kilo opp igjen, men jeg bryr meg ikke så mye om vekta, sier Bergseter.

Slapp og utmattet

Nordlendingen Laila Lochert (40), også hun i finaleuka, er også blant dem som har mistet mange kilo etter «Farmen».

- Jeg har gått ned ti kilo, og det er jo fantastisk i seg selv. Jeg har tenkt at det skal forbli sånn, sier hun.

Ikke alle er like fornøyde med vekttapet. Kajakkpadleren Lars Magne Ullvang (22) rakk å miste syv kilo i løpet av tre «Farmen»-uker, og sleit med å finne tilbake til treningsrutinene etterpå.

- Kroppen var veldig slapp og utmattet etterpå, så det tok tid, sier han.

Simen Amandus Haug Henriksen (34), som røyk ut av «Farmen» i uke åtte, deler Ullvangs oppfatning.

- Jeg gikk ned åtte kilo, og det meste var muskelmasse. Etterpå var jeg litt for hissig på treninga, og det funka dårlig. Alt gikk så treigt, akkurat som inne på «Farmen». Bare det å blunke ble slitsomt etter hvert, sier han.

Blødde fra tannkjøttet

Det var ikke før etter at «klarsynte» Anita Kallestad (43) røyk ut av «Farmen», i uke fire, at hun innså hvor sliten hun var.

- Energimessig var det ekstremt tungt, og i dagene etterpå måtte jeg bare ta det med ro og ikke planlegge så mye. Det handler jo om den næringsfattige maten vi spiste der inne - kroppen var helt på bånn, sier hun.

Inne på «Farmen» opplevde Kallestad å blø fra tannkjøttet da hun skulle pusse tenna.

- Jeg vet ikke om det var noe med tannkremen, eller om det var et tegn på at kroppen manglet noe, sier hun.

Saltmangel

Mens vi i dag spiser dobbelt så mye salt som anbefalt, hadde «Farmen»-deltakerne, som nevnt, knapt noe salt tilgjengelig. Saltinntaket var faktisk så redusert at det ble vanskelig å holde på vannet i kroppen. Antall dobesøk ble derfor det dobbelte, forteller Trond Øverlier (51).

- Det rant tvers gjennom. Folk var på do flere ganger om natta, sier hotelleieren, som fikk to uker på «Farmen».

Og når vi er inne på å gjøre sitt fornødne: Skal vi tro 51-åringen, endret avføringen farge.

- Ja, den ble grønnere, sier han.

Deltakerne tydde til desperate løsninger for å øke salt- og det generelle matinntaket. Stine Hartmann (31) oppdaget flere «godsaker» i fjøset.

- Vi stjal litt saltstein fra hestene, men det var ikke så populært hos produksjonen. Ikke vet jeg om det var helsemessig forsvarlig heller. Også spiste jeg litt kraftfôr, sier hun.

Mistet menstruasjonen

Flere av jentene opplevde for øvrig at menstruasjonen forsvant i løpet av tv-oppholdet.

- Det skjedde nesten med en gang vi kom inn. Når jeg var ferdig med «Farmen», tok det en hel måned før jeg fikk det tilbake. Det har begynt å normalisere seg litt nå, men det henger fortsatt igjen, forteller Åsta Hølmo.

Sophie Therese Lindberg (25), som i likhet med «Farmen»-venninna fortsatt er igjen i konkurransen, la merke til en annen pussig helseforandring.

- Det begynte å vokse ut mengder av småhår rundt hårfestet. Det er jo sånt man hører er knyttet til for eksempel spiseforstyrrelser, uten at jeg vet for mye om det. Men med tanke på at jeg gikk ned seks kilo, var jeg helt sikkert underernært, sier hun.

Måtte klippe håret

Og apropos hår - da Stine Hartmann kom hjem, så hun ingen annen utvei enn å klippe vekk sine lange lokker. Deler av håret var rett og slett blitt ødelagt.

- Jeg hadde ikke hårstrikker der inne, og håret ble som en eneste stor tyggegummi. Etter anbefaling fra frisøren, gikk det rett av når jeg kom hjem.

Tv-favoritten Oddvar Jenssen opplevde, i motseting til resten av gjengen, særs få helseendringer etter «Farmen».

- Jeg merket selvfølgelig at det var mindre energi i maten, men totalt sett gikk det veldig greit. Nå er jeg helt som var jeg var før «Farmen», og jeg brukte ikke mange dagene på å finne tilbake, sier Jenssen.

Dette sier eksperten

Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog, forteller til Dagbladet at noen av helseforandringene «Farmen»-deltakerne forteller om, potensielt kan være farlige hvis de hadde opprettholdt livvstilen over enda lengre tid.

- Vi snakker om at saltinntaket må reduseres, men det er viktig å huske på at det samtidig er helt livsnødvendig å få i seg nok salt. Salt inneholder natrium som er viktig for blant annet overføring av nervesignaler, og man må faktisk ha salt for at hjertet skal slå. Får man innimellom i seg litt kjøtt, speka mat eller liknende, skal det gå bra - men man må passe på å opprettholde inntaket. Jeg håper «Farmen»-deltakerne får medisinsk oppfølging.

Grunnen til at deltakerne oftere måtte på toalettet, handler om at kroppen prøver å øke natriumkonsentrasjonen, og vil kvitte seg med væske, forklarer Sundfør.

Kraftigere hårvekst, for eksempel ved ansiktet, er et klart tegn på underernæring, fortsetter hun.

- Når det gjelder å miste menstruasjonen, så handler det om generelt lavere fettprosent og/eller energinntak. Det er en forsvarsmekanisme, og kroppens måte å fortelle at det ikke er en passende tid å bli gravid.

At mange opplever kostholdsforandringer på utsiden, skyldes kroppens reaksjon på et lavere matinntak.

- Når vi ikke får i oss alle næringsstoffene vi trenger, dempes matlysten. Det er gunstig for å «holde ut», men kan være en utfordring etterpå. Mennesker kan fint overleve selv om en del kilo forsvinner, men kroppen vil etter hvert på inn i sparebluss og bli mer energiøkonomisk.

Ernæringsfysiologen vil ikke fraråde noen å være med på «Farmen», men understreker at det ikke bør gjøres for helsas skyld.

- Du er ikke med på «Farmen» for å få bedre helse, sier hun.

TV 2 har ingen kommentar til saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer