Woody Harrelson:

Faren var leiemorder

Hollywood-stjernen var i tiårsalderen da han fikk høre farens navn på radio. Da sto Charles V. Harrelson tiltalt for drap.

SKUESPILLER: Woody Harrelson slo igjennom omtrent samtidig som faren hans, Charles V. Harrelson, ble dømt for mord. Foto: NTB
SKUESPILLER: Woody Harrelson slo igjennom omtrent samtidig som faren hans, Charles V. Harrelson, ble dømt for mord. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Woody Harrelson (61) har hatt en lang karriere i Hollywoods toppsjikt. Fra gjennombruddsrollen som bare «Woody» i «Cheers» til hovedroller i filmer som «Natural Born Killers», «No Country for Old Men» og «The People vs. Larry Flynt».

SITCOM: Rollen som den naive bartenderen Woody i «Cheers« ble Woody Harrelsons gjennombrudd. Han spilte i serien fra 1985 til 1993. Foto: NTB
SITCOM: Rollen som den naive bartenderen Woody i «Cheers« ble Woody Harrelsons gjennombrudd. Han spilte i serien fra 1985 til 1993. Foto: NTB Vis mer

Etter å ha hatt en litt utagerende livsstil i yngre år, bor Woody Harrelson i dag på Hawaii med kone og barn. Han går i miljøvennlige klær, er vegetarianer og opptatt av miljøsaker.

Harrelson har fortalt om en oppvekst med sterke kvinner rundt seg. Faren Charles forlot familien da Woody var syv år gammel.

Noen år senere hørte Woody farens navn bli nevnt på radio.

- Jeg satt i bilen og ventet på en kvinne som skulle skysse meg hjem fra skolen, og radioen sto på. De pratet om Charles V. Harrelson og en drapsrettssak og bla-bla-bla, og jeg bare sitter der og tenker at det kan jo ikke finnes en annen Charles V. Harrelson. Det må jo være pappaen min. Det var helt sinnssykt, sa Woody Harrelson til avisen The Guardian i 2012.

KRIMDRAMA: Woody Harrelson i «Natural Born Killers» sammen med Juliette Lewis i 1994.
KRIMDRAMA: Woody Harrelson i «Natural Born Killers» sammen med Juliette Lewis i 1994. Vis mer

Største CIA-jakten på lang tid

Rettssaken den unge Woody hørte om, gjaldt et leiemord på kornhandleren Sam Degelia i 1973. Charles V. Harrelson ble dømt til 15 års fengsel, men ble løslatt etter fem år på grunn av god oppførsel.

I 1981 røk han inn igjen. Da ble Charles dømt for drapet på den føderale dommeren John Wood i San Antonio.

DOKUMENTAR: Historien om det rystende drapet på journalist Kim Wall har blitt til Netflix-dokumentar. Video: Netflix Vis mer

Wood, også kalt «Maximum John», var gått ut døren hjemme og skulle ta bilen til domstolen. Et dekk var punktert, og da dommeren bøyde seg ned for å ta skaden i øyesyn, ble han truffet av et skudd i ryggen.

På vei til retten: Charles V. Harrelson døde i fengsel, 69 år gammel. Helt til det siste hevdet han at han var uskyldig i drapet på dommer John Wood. Bildet er fra 1982. Foto: NTB
På vei til retten: Charles V. Harrelson døde i fengsel, 69 år gammel. Helt til det siste hevdet han at han var uskyldig i drapet på dommer John Wood. Bildet er fra 1982. Foto: NTB Vis mer

Drapet på dommeren hadde høyeste prioritet. Det var den største CIA-jakten på lang tid. Under etterforskningen forsøkte man til og med å hypnotisere vitner. Men etter to års arbeid fant man at sporene ledet til den allerede beryktede leiemorderen Charles V. Harrelson.

Ifølge ryktene hadde Harrelson en lukrativ jobb på gang vestpå ved tidspunktet for drapet. Oppdragsgiveren skulle være Jimmy Chagra. En av datidens største narkotikasmuglere, som skulle for retten og risikerte årevis i fengsel. Det var den rettssaken John Wood hadde vært på vei til.

DRAPSDØMT: Johanna Möller ble dømt for drapet på sin egen far. Her stiller hun opp i en dokumentarserie. Video: Viaplay Vis mer

Et vitne sa at han hadde sett Charles i nærheten den dagen, og en gullfarget Oldsmobile var blitt sett idet den kjørte fort vekk.

Chagras telefon ble avlyttet i flere tusen timer. Senere ble det funnet en geværkolbe i en grøft i området. Kolben knyttet man senere til et gevær som Charles’ daværende kone hadde kjøpt to år tidligere.

Fengslet da sønnen slo gjennom

Charles, som innimellom utga seg for å jobbe med tannlege-utstyr, nektet for anklagene. Forsvaret ordnet vitner som skulle gi ham alibi. Blant annet en frisør som oppga at han hadde sittet i frisørstolen i Dallas den dagen.

Det skulle vise seg at han hadde rotet med datoene. Charles kunne knyttes til den gullfargede bilen og hadde ifølge påtalemakten gjort jobben for 250.000 dollar. En jury fant ham skyldig, og Charles havnet i fengsel omtrent samtidig med at sønnen Woody slo gjennom.

AKTUELL: Woody Harrelson har mye krim på filmografien sin. Sist i rollen som leiemorder i actionkomedien Mannen fra Toronto (2022) på Netflix. Foto: Netflix
AKTUELL: Woody Harrelson har mye krim på filmografien sin. Sist i rollen som leiemorder i actionkomedien Mannen fra Toronto (2022) på Netflix. Foto: Netflix Vis mer

De fikk en slags kontakt, og sønnen spanderte atskillige dollar på å forsøke å få i stand en ny rettssak om drapet på dommer Wood. Ingen av forsøkene lyktes, og i 2007 døde Charles V. Harrelson i fengsel. Han holdt fast ved at han var uskyldig helt til det siste.

I podkastserien «Son of a hitman» har journalist Justin Cavanagh gått gjennom de drapene Charles både var mistenkt og dømt for. Woodys lillebror Brett mener at familien ikke har noen illusjoner om faren.

HELE HISTORIEN: I ABC-programmet «20/20» fortelles hele historien om drapsdømte Robert Bierenbaum og hans avdøde kone Gail Katz. Video: ABC/«20/20» Vis mer

– Tror jeg at han drepte mennesker i sin tid her på jorden? Absolutt! Men hvor mange kan jeg bare spekulere om.

Brett er den eneste av sønnene som bodde sammen med faren. Det var i fire måneder da han var 16. Hans oppfatning er at faren, som alltid var bevæpnet, tjente til livets opphold som profesjonell gambler.

Et mulig drap til

Til historien om Charles V. Harrelsons hører også drapet på Alan Berg i 1968. Berg var en teppeselger som hadde satt seg i gjeld.

Ifølge påtalemakten ble han lokket til en bar av en kvinne, kjæresten til Charles. Berg skal deretter ha blitt lurt med ut til en grøft, der Charles Harrelson skal ha skutt og drept ham.

Levningene ble ikke funnet før seks måneder senere, men aktors bevis ble smuldret i stykker av Harrelsons forsvar.

SKUTT: Ana Abulaban ble skutt av mannen sin, Ali Abulaban, grunnet sjalusi. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Harrelson-sønnene har alltid vært fullstendig klar over at faren levde et lovløst liv. Men de har også satt spørsmålstegn ved rettssaken der Charles ble dømt for drapet på dommer Wood.

Innsigelsene handler blant annet om at mange av vitnesbyrdene mot Charles kom fra andre kriminelle som fikk strafferabatt mot at de fortalte. Dessuten protesterte forsvaret mot skjulte opptak som ble tatt med i grunnlaget for dommen.

Woody Harrelson har fortalt at han har betalt millioner av dollar til «advokat etter advokat».

– Jeg vet ikke om han fortjente en ny rettssak … Jeg var bare en sønn som forsøkte å hjelpe pappaen sin.

MODENA: Amanda Knox var tilbake i Italia for første gang siden hun ble frikjent for drapet på sin venninne, Meredith Kercher. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

- En kaldblodig drapsmann

Broren Brett er mer sikker på at faren var blitt offer for en større konspirasjon.

– Det er viktig for meg å avsløre rekkevidden av hvor korrupt rettssaken var, og at faren min ikke fikk en rettferdig rettssak.

Blant vitnemålene fra dem som hadde truffet Charles, handlet mye om sjarmen. Han kunne til og med sjarmere kvinner mens hans satt bak lås og slå. Charles var også veldig belest.

Fengselsbetjenter kunne fortelle om en mann som kunne sitere både loven og Bibelen. Andre forteller om en hensynsløs og kald fisk. Ikke minst aktor Ray Jahn, som fikk Charles dømt for drapet på dommer Wood.

– Han var ingenting annet enn en psykopat. En kaldblodig drapsmann.

Kilder: The Guardian, New York Times, The Independent, Oxygen.com, «Son of a hitman» (podkast, Spotify)

LES OGSÅ: Blodig bak sceneteppet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer