«Ex on the Beach»:

Faren ble drept: - Jævligste dagen i livet mitt

«Ex on the Beach»-profilen preges fortsatt av den mørke familiehistorien.

ÅPEN: John Sammol Kemi har denne våren vært å se på norsk tv, i «Ex on the Beach». Nå forteller han åpent om den vanskelige familiehistorien. For selv om 24-åringen både virker og er blid og utadvent, bærer han på noe han aldri kommer til å glemme. Foto: Toke Mathias Riskjær / Discovery
ÅPEN: John Sammol Kemi har denne våren vært å se på norsk tv, i «Ex on the Beach». Nå forteller han åpent om den vanskelige familiehistorien. For selv om 24-åringen både virker og er blid og utadvent, bærer han på noe han aldri kommer til å glemme. Foto: Toke Mathias Riskjær / Discovery Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det heter at man ikke skal skue hunden på hårene, noe norsk reality til stadighet viser er et ordtak med opphav i sannhet. Hvert år er det alltid både en og to «Paradise Hotel»- eller «Ex on the Beach»-deltakere som velger å stå fram med historiene sine om livet, som både kan inspirere og overraske fans og uvitende.

John Sammol Kemi (24), fra sistnevnte program, har i hele sitt voksenliv båret på en slik historie - som han nå vil fortelle. Den ligner tvilsomt på noe man har hørt før, og preger den 24 år gamle finnmarkingen den dag i dag.

GLADGUTT: Kemi framstår på skjermen som en gledesspreder. Få kan trolig ikke ved det blotte øyet skue at 24-åringen har gått gjennom nok for en hel livstid. Foto: Privat
GLADGUTT: Kemi framstår på skjermen som en gledesspreder. Få kan trolig ikke ved det blotte øyet skue at 24-åringen har gått gjennom nok for en hel livstid. Foto: Privat Vis mer

- Jeg synes det er fint å prate om det, men det gjør fortsatt vondt. Jeg har akseptert det, men kan aldri tilgi, sier han til Se og Hør på telefon, med tidvis bristende stemme.

DRAMA I KULISSENE: Håvard kom ganske dårlig ut av det på tv, da eksen hans sjekket inn på «Ex on the beach». Nå forteller de hele historien om hva som egentlig skjedde. Video: Dplay/Rød Løper Vis mer

- Jævligste dagen

I 2003 skjedde noe som forandret familien for alltid. I september hadde realitydeltakerens far, 29 år gamle Samuel Aslak Henrik Kemi, vært ute på byen i bygda Mieron i Kautokeino. Ifølge NRK havnet han i en krangel med en 23 år gammel mann på et utested, før han reiste hjem. Det kunne blitt med det, og alle kunne gått videre i livene sine.

Slik ble det ikke.

På denne tiden hadde Johns mor og far gått fra hverandre. Han hadde vokst opp i Kautokeino sammen med begge to, men ble boende hos faren da foreldrene flyttet fra hverandre. Han beskriver i dag oppveksten som fin, med turer i skogen, råning på snøscooter og alt annet en gutt kan ønske seg. At bestemoren på farssiden bodde i nærheten var også et stort pluss.

BLE DREPT: Johns pappa ble høsten 2003 drept på sin egen terrasse. Her er han fotografert med sønnen og dattera før den fatale kvelden. Foto: Privat
BLE DREPT: Johns pappa ble høsten 2003 drept på sin egen terrasse. Her er han fotografert med sønnen og dattera før den fatale kvelden. Foto: Privat Vis mer

- Men i 2003 endret alt seg. Det var nok den jævligste dagen i hele mitt liv, sier han til Se og Hør.

Den aktuelle kvelden var han og søsteren hos moren sin, fordi faren skulle ut og av åpenbare årsaker ikke kunne passe på dem. Han var sju år gammel.

«Ex on the beach»-profilen var ikke til stede da faren ble «tatt av dage med sin egen hagle», som NRK skrev etter rettssaken i 2004.

- Klokka var vel rundt fem på morgenen, og jeg våknet av at mamma skrek. Jeg løp ut, og da fortalte hun at «pappa var død». Jeg trodde det var bestefar, altså faren hennes, som hadde gått bort. «Nei, John. Din far er død», sa hun. Da klikket det totalt i hodet mitt, sier 24-åringen.

MYE SINNE: John forteller at hendelsen påvirket ham i stor grad. Han ble sint, og måtte bli voksen mye tidligere enn sine jevnaldrede. Foto: Privat
MYE SINNE: John forteller at hendelsen påvirket ham i stor grad. Han ble sint, og måtte bli voksen mye tidligere enn sine jevnaldrede. Foto: Privat Vis mer

Faren var hjemme med sin nye kjæreste da 23-åringen han hadde kranglet med tidligere på kvelden, kom til Kemis hus med flere andre. 29-åringen, kjent under navnet Allen Bals, bestemte seg for å skyte skremmeskudd i lufta - for at de oppmøtte skulle forsvinne.

Han ble til slutt skutt med sin egen hagle etter en fysisk krangel. Skuddene traff i høyre overarm, i brystkassa og i korsryggen. Han døde på sin egen veranda i Mieronjavri. John sier hendelsen har påvirket ham i stor grad.

Tidlig voksen

- Jeg måtte bli voksen i ung alder etter at pappa ble drept, og tok på meg å bli den nye mannen i huset. Jeg følte at det var min plikt å ta over. Det var tøft som faen, konstaterer han i dag.

RIKSDEKKENDE: Drapet ble omtalt i flere av de største mediene. Faksimile: Dagbladet
RIKSDEKKENDE: Drapet ble omtalt i flere av de største mediene. Faksimile: Dagbladet Vis mer

Dødsfallet ble dekket i flere riksdekkende medier. Dagbladet hadde overskriften «Tobarnsfar drept med hagle», mens VG slo opp «Drept med egen hagle». Den påfølgende rettssaken fikk også mye oppmerksomhet. I dag husker John bruddstykker av det, selv om familien forsøkte å skjerme ham.

- Jeg hadde såpass mye sinne i meg at det trolig var best for alle parter at jeg ble skjermet. Jeg er generelt sett en veldig positiv person, som prøver å tenke gode tanker, men det er vanskelig i denne saken, sier han, og fortsetter:

- Jeg tror jeg har mye å takke bestemor, onkel og søskenbarn for. Det kunne gått mye verre med meg om det ikke var for dem. De tok meg med på ting. Onkelen min ga meg en snøscooter året etter at pappa døde. De fylte opp timeplanen min så jeg ikke skulle bli alene med tankene.

REVET BORT: For John og søsteren er faren uerstattelig. Nå har de bare barndomsminnene å gå på. Foto: Privat
REVET BORT: For John og søsteren er faren uerstattelig. Nå har de bare barndomsminnene å gå på. Foto: Privat Vis mer

Møtte drapsmannen

Drapsmannen ble dømt til ti års fengsel for drapet. Saken ble anket til lagmannsretten, men dommen forble den samme da den falt i november 2004. Drapsmannen måtte også betale 736 000 kroner til de etterlatte.

Dommen er ferdig sonet, og Kemi forteller at han i stor grad prøver å unngå stedene der han vet farens drapsmann vanker. Det har derimot skjedd at de har møttes ute på byen.

- Jeg ble så sint at jeg kastet en øl på ham da jeg så ham som 18-åring. Det var dumt, men det svartnet for meg. Jeg mistet liksom sidesynet. Nå prøver jeg å unngå ham, og de andre som var involvert, i så stor grad som mulig.

Ved flere anledninger har Kemi fått tilbud om hjelp, men han valgte å ikke benytte seg av så mye av det. I ettertid innser han at psykologhjelp trolig hadde hjulpet. I dag har han derimot reflektert nok rundt situasjonen til at han mener det går bra med ham.

- Jeg har hatt så mange syke tanker, men jeg tror det viktigste for meg har vært å akseptere hva som faktisk har skjedd. Jeg måtte få fred med meg selv, og det har jeg nå, mener han.

Det hjelper også å prate om de faktiske forholdene. Når man møter kompisene til faren blir den skjebnesvangre kvelden for 17 år siden fort et samtaleemne. I tillegg hjelper det å prate med venner og familie om dødsfallet.

Med til Brasil

Er Kemi hjemme, hender det også at han tar turen innom farens grav. Han tror faren hadde ledd av at han proklamerte å være «Norges kjekkeste same» i beste sendetid.

- Jeg drar dit ganske ofte. Der forteller jeg om hva som skjer i livet mitt og hvordan det går. Jeg fortalte ham blant annet at jeg skulle på tv, og at det alltid har vært noe jeg har hatt lyst til. Jeg tror han hadde vært stolt av meg. Jeg får høre at jeg er ganske lik ham, flirer han.

HILSER PÅ: Realityprofilen forteller at han ofte drar innom graven til faren. Før innspilling i januar fortalte han blant annet at han skulle være med. Han tror faren hadde vært stolt. Foto: Privat
HILSER PÅ: Realityprofilen forteller at han ofte drar innom graven til faren. Før innspilling i januar fortalte han blant annet at han skulle være med. Han tror faren hadde vært stolt. Foto: Privat Vis mer

Da han var på innspillingen i Brasil i januar, var faren også med. Familien hadde nemlig lagt et bilde av ham i kofferten til 24-åringen. Det var først etter at han sjekket ut at han fant bildet.

- Han fikk være med på mye rart, men det er fint å tenke på at han faktisk var der. Selv om det bare var et bilde, er det mye symbolikk i det.

Med sine 24 år under sola, skulle en tro at det å miste sin far til drap var prøvelse nok for hele livet. Men i 2016 fikk familien seg nok et sjokk, da mamma Turid Irene fikk påvist kreft. Moren holdt det hemmelig i et år for barna. Kemi forteller at han umiddelbart kjente på følelsene han som barn måtte bære på.

- VAR REDD: Da Johns mamma fikk påvist kreft, ble han livredd. Han ville ikke miste henne, og. I dag er hun friskmeldt, og mor og sønn har et godt forhold. Dette bildet la John på Instagram nylig, der han til sine 20 000 følgere skrev «Kvinnen i mitt liv». Foto: Privat
- VAR REDD: Da Johns mamma fikk påvist kreft, ble han livredd. Han ville ikke miste henne, og. I dag er hun friskmeldt, og mor og sønn har et godt forhold. Dette bildet la John på Instagram nylig, der han til sine 20 000 følgere skrev «Kvinnen i mitt liv». Foto: Privat Vis mer

- Jeg har vært så redd for å miste henne. De følelsene er så utrolig tunge å bære på. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort om hun døde. Hun er heldigvis friskmeldt nå, men det var en grusom periode for alle i familien. Jeg prøvde å finne noe positivt i det der og da. Jeg ville ikke være han som hang med hodet, sier han, og fortsetter:

DØDE: Det har vært stille fra countrystjernen Granger Smith og hans kone Amber etter at deres tre år gamle sønn mistet livet. Nå takker de for støtten de har fått. Vis mer

- Selv om jeg framstår blid, glad og sosial, trenger jeg pustepauser i ny og ne. Noen minutter for meg selv hjelper veldig på - da får jeg satt ting i perspektiv. Det gjorde jeg under innspillingen, og det gjør jeg fortsatt. Det er terapi i seg selv, sier han.

Familien er kjent med at Se og Hør omtaler saken.

LES OGSÅ: - Jeg har kuttet ut giftige folk fra livet mitt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer