STOLT: Erna Solberg og familien flyttet inn til statministerboligen for to måneder siden. Hun forteller til VG at hun er sikker på at faren ville vært stolt av henne. Han døde i 1989. Se og Hør ble med til Ernas nye hjem da hun tidligere i desember pyntet boligen for jul. Foto: Werner Juvik / Se og Hør
STOLT: Erna Solberg og familien flyttet inn til statministerboligen for to måneder siden. Hun forteller til VG at hun er sikker på at faren ville vært stolt av henne. Han døde i 1989. Se og Hør ble med til Ernas nye hjem da hun tidligere i desember pyntet boligen for jul. Foto: Werner Juvik / Se og HørVis mer

- Far ville vært stolt og litt overrasket

Statsminister Erna Solberg mistet faren da hun var 28 år.

SEOGHØR.NO: Statsminister Erna Solberg (52) mistet faren da hun bare var 28 år. Han døde av hjertesvikt etter lengre tids sykdom.

Til VG forteller 52-åringen at hun er sikker på at faren Asbjørn Solberg ville vært stolt av henne:

- Far ville vært stolt og litt overrasket. Han ville i hvert fall vært fornøyd med at det finnes en pensjonsordning for politikere. For da jeg begynte som ansatt i Operasjon Dagsverk, var hans første spørsmål om det var en pensjonsordning. Han var ansatt i kommunen, og opptatt av sikkerhet, minnes Solberg.

Hun forteller videre til avisen om savnet etter sin far:

- Det kunne vært fint å se igjen min far. For jeg var 28 år da han døde. Og selv om jeg sånn rasjonelt var til stede da han døde, og han hadde vært syk, og alternativet var at han hadde blitt sengeliggende og pleiepasient, så er det lenge siden. Det hadde vært fint å se ham igjen.

Se og Hør møtte tidligere i desember statsministeren i hennes og familiens nye bolig - statsministerboligen - hvor hun var travelt opptatt med å pynte til jul. Til Se og Hør fortalte Erna om familiens juleplaner.

STOLTE AV MOR: Ektemannen Sindre Finnes og deres to barn Ingrid (16) og Erik (14) ventet stolt på mamma Erna da hun tok over statsministerens kontor og møtte pressen og velgerne under en folkefeiring utenfor slottet i Oslo i midten av oktober. Foto: Arne-Petter Lorentzen / Se og Hør
STOLTE AV MOR: Ektemannen Sindre Finnes og deres to barn Ingrid (16) og Erik (14) ventet stolt på mamma Erna da hun tok over statsministerens kontor og møtte pressen og velgerne under en folkefeiring utenfor slottet i Oslo i midten av oktober. Foto: Arne-Petter Lorentzen / Se og Hør Vis mer

Denne julen har nemlig Erna, ektemannen Sindre Finnes (49), og barna Ingrid (16) og Erik (14) feiret sammen med familien hjemme i Bergen.

Et av de viktigste gjøremålene på selve julaften for familien Solberg/Finnes er å tenne lys på morfar Asbjørns grav:

– Siden min far hviler under en flat naturstein, har det vært år vi har måttet grave den fram fra snøen. Det er rart med det, selv om du tror du vet hvor de ligger, ser kirkegården annerledes ut i snøvær. Det har vært mange år vi har brukt lang tid på å lete fram  gravene, men i år tror vi at vi er sikre på at vi vet akkurat hvor de er!

– Men vi er ikke alene om å lete rundt på kirkegården. Siden dette er like før det store juleselskapet, treffer vi som regel igjen de samme folkene som leter etter sine graver, og de har akkurat det samme mønsteret som oss, fortalte hun til Se og Hør i julen.

LES OGSÅ: Hyller Mandela med armbånd