DØMT: I forrige uke ble Åsne Seierstad dømt til å betale 125 000 kroner for krenkelse av privatlivets fred i forbindelse med suksessboka «Bokhandleren i Kabul». Foto: Scanpix
DØMT: I forrige uke ble Åsne Seierstad dømt til å betale 125 000 kroner for krenkelse av privatlivets fred i forbindelse med suksessboka «Bokhandleren i Kabul». Foto: ScanpixVis mer

Får støtte av forfatterkollegaer

Åsne Seierstad forsvarer arbeidsmetodene etter dommen.

SEHER.NO:  Fredag i forrige uke ble suksessforfatter Åsne Seierstad (40) dømt til å betale 125 000 kroner for krenkelse av privatlivets fred i forbindelse med boka «Bokhandleren i Kabul».

Til grunn for dommen legges blant annet at Seierstad har skildret tankene til bokhandlerens kone, Sauraia Rais, og tillagt dem som sanne «uten at Seierstad og Cappelen Damm kan anses for å ha handlet i god tro for å sikre at de er riktige og nøyaktige».
 
Overfor Dagbladet forsvarer nå den verdensberømte forfatteren sine arbeidsmetoder, og forteller at hun er svært glad for støtten hun har mottatt fra kolleger etter dommen.

Avgjørelsen fra tingretten vekker nemlig sterke reaksjoner i deler av det norske forfattermiljøet, og Åsne får støtte av blant andre Thorvald Steen og Anne B. Ragde.

- Jeg setter stor pris på støtten fra kollegaer. Det varmer, sier hun til avisen, og legger til følgende om sine arbeidsmetoder:

- Alle bøkene mine er skrevet i ulike stilarter, men basert på klassisk journalistisk metode når det gjelder å samle inn materiale. 

Ifølge Thorvald Steen er dommen mot Seierstad et klart angrep på ytringsfriheten. 

- Jeg synes det er et helt klart angrep på ytringsfriheten. Hennes metode er omstridt, men det er en metode som journalister og forfattere må få lov til å bruke. For min del veier det tyngst, sier han til Dagbladet.

Seierstad forklarer også at hun har gjort alt hun har kunnet for å etterprøve skildringene i boken.

- I retten gjorde jeg det klart hvordan jeg hadde jobbet, nemlig at dette er basert på det jeg er blitt fortalt. I den grad det har vært mulig har jeg gjort mitt beste for å etterprøve svarene, altså spurt igjen, forsikret meg om at jeg har forstått riktig og intervjuet flere om de samme episodene. Jeg vil hevde at jeg har belegg for bokas ulike avsnitt, sier hun.

Seierstad har fortsatt ikke tatt noen avgjørelse i forhold til om hun vil anke dommen.

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.


LES OGSÅ: - Bokhandleren varsler syv nye søksmål