Belinda Jakobsen og Vera Simonsen:

Får smykkekritikk: - Føler meg brukt

Hevder influenseren frontet egen kolleksjon med gave.

HALSSMYKKE: Belinda Jakobsen og Vera Simonsen har gitt ut hvert sitt monsterasmykke. Sistnevnte reagerer imidlertid på markedsføringen. Foto: Belinda Jakobsen / Goldstory / Privat
HALSSMYKKE: Belinda Jakobsen og Vera Simonsen har gitt ut hvert sitt monsterasmykke. Sistnevnte reagerer imidlertid på markedsføringen. Foto: Belinda Jakobsen / Goldstory / Privat Vis mer
Publisert

Influenser Belinda Jakobsen (35) har lenge vært en av landets mest kjente planteentusiaster. På Instagram har hun gjennom årene delt en rekke bilder av imponerende planter, deriblant en gigantisk monstera.

Før jul lanserte hun en smykkekolleksjon inspirert av nettopp denne planten. Det tok imidlertid ikke lang tid før reaksjonene kom.

INFLUENSER: Katarina Flatland er både programleder, podkaster og lege, men blogging lot hun ligge på hylla. Reporter: Anniken Aronsen. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer

I et innlegg på gullsmed Vera Simonsens Instagram, delt tidligere denne måneden, kom det nemlig frem at både markedsføringen og promoteringen av Jakobsens kolleksjon skal ha vært en litt annen enn det så ut som utad, ifølge Simonsen.

Det var Tønsbergs Blad som først omtalte saken.

Fikk gave

Vera Simonsen (26) ble ferdig utdannet gullsmed i 2017. I mai 2020 presenterte hun Monsterasmykket for første gang, til stor glede for flere. Kort tid ble hun kontaktet av Jakobsen, som i likhet med flere andre ønsket å ha smykket hengende rundt halsen.

Ifølge Simonsen sendte hun dermed et smykke gratis, som gave.

MONSTERASMYKKE: Vera er utdannet gullsmed, og i 2020 presenterte hun plantesmykket på Instagram. Foto: Privat
MONSTERASMYKKE: Vera er utdannet gullsmed, og i 2020 presenterte hun plantesmykket på Instagram. Foto: Privat Vis mer

Det hun imidlertid ikke hadde regnet med, var at hennes smykke halvannet år etter tilsynelatende skulle bli brukt i markedsføringen av Jakobsens egen smykkekolleksjon.

- Det er mange som spør meg om mitt monsterasmykke. Da kan jeg si at jeg kommer med min egen smykkekolleksjon, og det blir veldig fint, uttalte Jakobsen i en video på Instagram, samtidig som hun viste frem Simonsens smykke.

SLUTT: Influenser Sara Emilie Tandberg og samboeren Robin flytter fra hverandre etter nesten ti år som kjærester. Video: Steffen Pettersen/ TV 2 Vis mer

Se og Hør har sett videoklippet.

«Det er sårende at noe jeg bruker så mye tid på bare overkjøres og tråkkes på på den måten, og at noe jeg lager selv ikke blir husket selv om smykket blir båret i over ett år», skriver 26-åringen på Instagram.

- Jeg føler meg brukt

Jakobsen både bar og viste frem Simonsens smykke i tiden før hennes egen kolleksjon ble lansert. Da skal hun tilsynelatende ha unnlatt å opplyse om at det var Simonsens design hun bar, ikke hennes eget.

- Jeg føler meg brukt for å skape en etterspørsel av Monsterasmykke, og føler samtidig at jeg har blitt brukt i promoteringen og markedsføringen av vedkommendes kommende kolleksjon, sier Simonsen til Se og Hør.

- Når jeg har lest uttalelser fra vedkommende i ettertid, hvor det blir sagt at designprosessen og produksjonen har pågått lenge før mitt smykke ble mottatt, synes jeg det er rart å ta imot og bruke mitt smykke, legger hun til.

26-åringen er tydelig overfor Se og Hør på at hun aldri har anklaget Jakobsen for å stjele eller kopiere hennes design.

Les Belinda Jakobsens svar lenger ned i saken.

REAKSJONER Kristin Gjelsvik gikk hardt ut mot å dele barnebilder i sosiale medier. Det skapte reaksjoner. Video: Kristin Gjelsvik Vis mer

Sårt

Gullsmeden forteller videre at hun har hatt lyst til å dele sin historie helt siden det ble kjent at Jakobsen skulle komme med en egen smykkekolleksjon, med et påfallende likt smykkedesign.

- Jeg synes det har vært veldig sårt å se mitt smykke blitt brukt så mye, og samtidig blitt brukt for å markedsføre egen kolleksjon uten at mitt navn har blitt nevnt. Jeg har følt og føler fortsatt at dette preger meg mye, og har hatt et behov for å samle tankene mine og dele et sted, sier hun.

- Hva slags reaksjoner og tilbakemeldinger har du fått?

- Folk har tydelig mye følelser rundt dette, og jeg har fått gode tilbakemeldinger på innlegget. Jeg har også skjønt at mange har reagert på dette før jeg delte min historie på Instagram. Jeg er veldig glad for å ikke føle meg alene, og sitter igjen med en følelse av at mange støtter meg.

FORFERDELIG TRAUMATISK: I boken «Et planteliv» åpner influenser Belinda Jakobsen om farens dødsfall. Video: Se og Hør Vis mer

Slik svarer hun

Belinda Jakobsen er en av landets første planteinfluensere. Sammen med influenser Kristin Gjelsvik (35) har hun podkasten «SnikkSnakk», i tillegg til «Plantepodden». Hun har også blogget i flere år, og gjort seg godt bemerket på Instagram. I sommer kom også boka «Et planteliv».

På bokas forside bærer hun Simonsens Monsterasmykke. Til Se og Hør forteller influenseren at det stemmer at hun har frontet Simonsens smykke i sine kanaler.

- Jeg brukte smykket jeg fikk i gave i lang tid med stor stolthet og tagget henne på story flere ganger, senest i høst. Jeg har brukt smykket til Vera på forsiden av boken min, og i mange medier, da dette er et smykke jeg var uhyre stolt av og glad i.

- Veras anklagelser refererer til en Instagram-story hvor jeg bar hennes smykke, mens jeg fortalte at jeg kommer med min egen kolleksjon, som har vært i planlegging før jeg i det hele tatt mottok smykket fra Vera. Min intensjon har alltid vært å heie frem Vera og hennes smykke, samt andre smykkedesignere jeg har frontet på mine kanaler, avslutter hun.

GRÅTER: Dennis Poppe, kjæresten til Kristin Gjelsvik, klippet håret, og responsen ble ikke helt som forventet. Vis mer

LES OGSÅ: Ut mot «modellmamma»: - Sjokkert og paff

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer