Leonardo DiCaprio

Får skylda for Amazonas-branner

Brasils president Jair Bolsonaro mener Leonardo DiCaprio er blant de ansvarlige for de rekordmange skogbrannene i landet.

FÅR SKYLDA: Skuespiller Leonardo DiCaprio er blant dem Brasils president mener har skylden for de rekordmange skogbrannene som herjet Amazonas i august. Foto: NTB Scanpix
FÅR SKYLDA: Skuespiller Leonardo DiCaprio er blant dem Brasils president mener har skylden for de rekordmange skogbrannene som herjet Amazonas i august. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Brasils president Jair Bolsonaro skaper overskrifter etter hans siste utspill. Han beskylder nemlig skuespiller Leonardo DiCaprio for å ha donert penger til organisasjoner som han mener er ansvarlig for noen av de voldsomme brannene i Amazonas i auust.

- DiCaprio er en kul fyr, er han ikke? Gir penger for å sette regnskogen i brann, sa Bolsonaro til sine tilhengere fredag, ifølge The Guardian.

DiCaprios miljøorganisasjon har donert over 46 millioner kroner for å beskytte regnskogen etter de voldsomme brannene som ødela store områder.

Ut mot NGOer

Utallelsene fra presidenten kommer etter politirazziaer i hovedkvarterene til to frivillige organisasjoner i delstaten Pará, hvor flere frivillige brannmenn ble pågrepet og siden løslatt. De nekter for å ha gjort noe galt.

Filmstjernen Leonardo DiCaprio og den danske undertøysmodellen fra Victoria Secret Nina Agdal var på strand-date i Malibu i California. Video licensed from Bulls Vis mer

Lokalt politi sier at organisasjonene mistenkes for å ha stiftet branner for å skaffe seg selv midler. Den føderale påtalemyndigheten sier imidlertid at deres etterforskning av brannene tyder på at det er lokale utbyggere som står bak.

Det er ikke første gang at Bolsonaro legger skylden for brannene på ikke-statlige organisasjoner.

Også under en tale som ble sendt på brasiliansk TV mens brannene herjet som verst i august, hevdet presidenten at skogbrannene var påsatt, og at det var ikke-statlige miljøvernorganisasjoner som sto bak.

- Mitt inntrykk er at brannene er påsatt av de ikke-statlige organisasjonene (NGOer), fordi de har bedt om penger. Hva er deres intensjon? Å forårsake problemer for Brasil, sa Bolsonaro.

ØDELA STORE OMRÅDER: De voldsomme brannene herjet i Amazones i august. Foto: NTB scanpix
ØDELA STORE OMRÅDER: De voldsomme brannene herjet i Amazones i august. Foto: NTB scanpix Vis mer

Da Bolsonaro ble spurt om å dokumentere sin påstand, kunne han ikke det, ifølge BBC.

- Dette er en forskrudd uttalelse, en ynkelig uttalelse, sa Marcio Astrini i Greenpeace Brasil til BBC, og la til:

- Økt avskoging og branner er resultatet av Bolsonaros anti-miljøpolitikk.

Ut mot pressen

Da brannene herjet, takket Bolsonaro nei til de omkring 180 millioner kronene G7-landene ønsket å bevilge, og beskyldte blant annet Frankrikes Emmanuel Macron for å ønske mer «kolonialisme og imperialisme».

Da Bolsonaro i slutten av september talte under FNs høynivåuke, langet han også ut mot verdenssamfunnet på grunn av den kollektive fordømmelsen som har kommet på brannene.

Vis mer

- Branner er en del av urbefolkningens kultur. Angrepene vi har opplevd fra verdenssamfunnet på grunn av Amazonas-brannene har økt vår patriotisme. Verden har opptrådt på en respektløs måte. De har opptrådt som kolonialister. Vi kan ikke miste får fremste egenskap, som er vår selvstendighet, sa Bolsonaro fra talerstolen.

Han mente også at pressen har vært løgnaktig i sin dekning av brannene, men skrøt av Donald Trumps reaksjon. Han anklaget videre frivillige organisasjoner for å degradere Brasils urfolk til «huleboere» og mente verden har en agenda om å sørge for at urbefolkningen forblir fattige ved å hindre utvikling i Amazonas.

- Det er en feilslutning å si at Amazonas er en del av verdensarven, og det er misoppfatning bekreftet av forskere å si at Amazonas-regnskogen er verdens lunger, sa Bolsonaro.

LES OGSÅ: Letter på sløret om det spesielle vennskapet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer