Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp)

Får sabelråd fra Elden

Advokat John Christian Elden råder justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) til å ikke ta med seg sabelen som hun vant på «Kompani Lauritzen» på byen. Men hun har hatt lov til å ha den i skapet hjemme, konkluderer ekspertene som Dagbladet har snakket med.

«KOMPANI LAURITZEN»: Emilie Enger Mehl svarer på hva hun skal gjøre med premien hun har vunnet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lenge har justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) skjult en sabel i sitt hjem på Elverum. Mehl mottok sabelen som en premie for at hun vant TV 2-programmet «Kompani Lauritzen».

Under lørdagens finalefest sa hun til Se og Hør at hun vil ta imot smarte tips om hvor hun kan gjøre av sabelen.

Nå har Dagbladet undersøkt om Mehl i det hele tatt har lov til å oppbevare sabelen hjemme i henhold til våpenforskriftens paragraf 3-6. Den fastslår nemlig at det i utgangspunktet ikke er tillatt å «erverve eller ha kniver med bladlengde fra 25 centimeter, medregnet machete».

FLØRTING: Under årets «Kompani Lauritzen» florerte det med romanserykter mellom justisminister Emilie Enger Mehl og programleder Dennis Siva Lie. Video: Steffen Pettersen. Reporter: Celina Morken. Vis mer

Advokat Pål S. Jensen ved Zenit Advokater sier til Dagbladet at utfordringen med denne paragrafen i våpenforskriften er at den inneholder flere uklare begreper som gjør det vanskelig for folk å vite om man gjør noe ulovlig eller ikke.

- Kan Mehl ha brutt våpenforskriften?

- Visse gjenstander som ikke er skytevåpen er forbudt etter våpenforskriftens paragraf 3-6, men verken sverd eller sabel er nevnt her. I tillegg gjelder det et forbud mot kniver med bladlengde fra 25 centimeter, som særlig skulle ramme macheter, men dette sverdet er ingen kniv, sier Jensen og konkluderer med at både sverd og sabler er lovlige.

HJEMME HOS: Da Emilie Enger Mehl vant «Anno» i 2015 var «Se og Hør» hjemme hos henne. Video: TV 2 / Youtube / Se og Hør, Tor Lindset. Reporter: Celina Morken Vis mer

Råd fra Elden

Advokat Jon Christian Elden ved Elden Advokatfirma, som for øvrig er medlem av det politiske partiet Høyre, gir et råd og en juridisk vurdering.

«Jeg ville ikke ha tatt med sverdet på byen, men et trofé fra Forsvaret på veggen hjemme unner jeg henne klart som et aktverdig formål etter våpenforskriften § 3-6 annet ledd - og gratulerer samtidig med seieren og imponerende innsats», skriver Elden i en tekstmelding til Dagbladet.

Trond Ivar Bækken, som er politisk rådgiver for Mehl, uttaler til Dagbladet at hun «mottok denne premien for innsatsen i Kompani Lauritzen, og anser dette for å være en lovlig gjenstand».

TV 2 opplever ikke sabelen som en farlig gjenstand.

«KOMPANI LAURITZEN»: Da Emilie Enger Mehl dro av gårde til TV-innspilling var Senterpartiet i valgkampsinnspurt. Reporter: Jonas Hammer. Video: Rød Løper / Celina Morken Vis mer

- Premien i «Kompani Lauritzen» er en militær sabel som utelukkende har stor symbolverdi. Sabelen er uslipt, og vi vurderer at sabelen ikke anses som en farlig gjenstand i henhold til våpenforskriften, uttaler pressesjef Jan-Petter Dahl til Dagbladet.

POD avklarer

Dagbladet har vært i kontakt med en rekke personer med kunnskap om juridiske spørsmål og blankvåpen, og flere av dem var i utgangspunktet usikre på om sverd eller sabler kunne omfattes av våpenforskriften.

Derfor har Dagbladet bedt Politidirektoratet (POD) om å på generelt grunnlag vurdere om sverd eller sabler kan regnes som kniver med bladlengde fra 25 centimeter.

«KOMPANI LAURITZEN»: Daniel Kvammen glapp taket i tauet, noe som førte til noen dramatiske sekunder for justisminister Emilie Enger Mehl. Video: TV 2 Vis mer

I en e-post til Dagbladet innleder seniorrådgiver Wemunn Aabø i juridisk forvaltningsseksjon ved POD med å fastslå at det «ikke foreligger noe generelt forbud mot å erverve og inneha sverd, sabler og korder, så lenge bruksområdet er lovlig».

«Ifølge våpenforskrifta § 3-6 er det ikke tillatt å erverve, ha, tilvirke, innføre eller omsette særskilt farlige gjenstander som savner et lovlig bruksområde og som fremstår som et voldsprodukt. Som eksempler nevnes springkniver, batangakniver og stiletter. Sverd er ikke opplistet som eksempel i § 3-6 første ledd», skriver Aabø og fortsetter:

«KOMPANI LAURITZEN»: Det har oppstått romanserykter mellom to av deltakerne, og én av dem har kjæreste fra før. Reporter: Celina Morken Vis mer

«Sverd som i utforming kan sies å være nyproduksjoner av klassiske sverd, sabler og korder, vil for eksempel være innenfor lovlig bruksområde om det eksempelvis representerer en utmerkelse for innsats, grad, orden, og liknende. Tilsvarende kan sverd til samling og utstillingsformål utgjøre et lovlig bruksområde».

Avslutningsvis legger POD til grunn at sverd ikke omfattes av begrepet «kniv» i paragraf 3-6 annet ledd.

«Kniver er vesentlig kortere enn sverd og lettere å bære skjult».

- Ville ikke ha dømt Mehl

- Jeg ville ikke ha dømt Mehl for brudd på våpenforskriften, konkluderer professor Asbjørn Strandbakken ved Det juridiske fakultet på Universitetet i Berge overfor Dagbladet.

ELSKET DET: Da Emilie Voe Nereng var på inne på «Kompani Lauritzen» styrte kjæresten Instagram-profilen hennes. Video: Steffen Pettersen. Reporter: Celina Morken. Vis mer

Strandbakken sier at den aktuelle paragrafen retter seg særlig mot farlige gjenstander som savner et lovlig bruksområde, og som framstår som et voldsprodukt. Deretter, forklarer han, gis det elleve eksempler på gjenstander som omfattes av forskriften, og det typiske ved disse gjenstandene er at de gjerne forbindes med voldelige miljøer.

Videre vurderer han at bruken av begrepet «kniv» i denne forskriften ikke kan tolkes til å også omfatte sabler.

- Dessuten vil man i alle tilfeller måtte vurdere om rettsstridsbegrensningen i strafferetten tilsier at våpenforskriften ikke er ment å omfatte en sabel som er mottatt i en slik kontekst som Mehl mottok sin premie i «Kompani Lauritzen», sier Strandbakken og fortsetter:

- Forskriften synes først og fremst å rette seg mot erverv av de aktuelle ting i en voldelig kontekst, som er nokså fjernt fra det som vi opplevde på TV-skjermen sist lørdag.

OBS SPOILER - «KOMPANI LAURITZEN»: Deltakerne måtte klare seg et døgn alene i skogen, og det ble ikke lettere da de fikk utdelt dagens middag. Video: TV 2 Vis mer

Kritisk til forskriften

Advokat Jensen er kritisk til øvrige deler av forskriften. Han mener at problemet knyttet til bruk av uklare begreper særlig oppstår nå begreper tolkes utvidende, og viser til at POD i sitt rundskriv skriver at også dolker skal betraktes som stiletter.

- Politidirektoratet bør ta en kritisk gjennomgang av rundskrivet sitt og ikke legge opp til utvidende tolking uten rettslig grunnlag. Som for eksempel å si at med stilett menes også dolk. Da går det på rettssikkerheten løs, sier Jensen og fortsetter:

«KOMPANI LAURITZEN»: Deltakerne måtte gjennom mange harde øvelser. Det satte sine spor på kroppen. Video: TV 2 Vis mer

- En utfordring er vel også politikere som stadig, og i beste mening, skal forby alt de ikke liker. Det får ofte også konsekvenser som verken er tilsiktede eller ønskelige.

LES OGSÅ: Dette sier hun om dating

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer