Kim Kardashian:

Får refs: - Ikke gjør det!

Både fansen og ekspertene er skeptisk til hvordan Kim Kardashians nye kjæledyr behandles.

KRITISERES: Kim Kardashian anklages for dyremishandling etter at hun og datteren North viste frem deres nye kjæledyr. Foto: New Media Images/ Splash News/ NTB
KRITISERES: Kim Kardashian anklages for dyremishandling etter at hun og datteren North viste frem deres nye kjæledyr. Foto: New Media Images/ Splash News/ NTB Vis mer
Publisert

Det er få som skaper like mye engasjement som Kardashian-familien. Absolutt alt de foretar seg og deler vil noen ha meninger om, og det er ikke sjelden kritikken hagler mot realityfamilien.

Nå er det Kim Kardashian (40) som står i det - etter at hun nylig viste frem familiens nye kjæledyr på Instagram.

Pyntet i klær og diamanter

«Møt det nyeste medlemmet av familien vår ... Speed», åpner Kardashian innlegget med.

Gjennom en rekke bilder ser man 40-åringens eldste datter, North West (7), holde ei øgle, nærmere bestemt en skjeggagam. Den har de kledd i en bitte liten rosa hettegenser.

«Jeg planla virkelig ikke å like Speed så mye som jeg gjør, men hun vokste på meg. Speed var egentlig bestevenninnen min Alison sin og vi skulle passe den i noen uker, men hun dro aldri herfra og det har nå gått flere måneder», skriver realitystjernen videre.

Kardashian forklarer så at øglen er kledd i spesialsydde klær fra stjernens egen kleskolleksjon Skims, i tillegg til at hun viser frem en rosa diamant som er satt på øglens hode.

«North og hennes skjeggagam går overalt sammen, og det er litt søtt», avslutter hun.

SLUTT: Det går mot slutten for realityserien «Keeping up with the Kardashians». Video: Rød Løper Vis mer

Bekymret

Reaksjonene har naturligvis ikke latt vente på seg, og fansen, i likhet med ekspertene, er splittet. Samtidig som noen mener det er det søteste de har sett, har andre uttrykt bekymring.

«Vær så snill, tenk på dyret», «Tror ikke de skal holdes på den måten» og «Dyr er ikke leketøy» er blant kommentarene som er lagt igjen.

«Dyremishandling glamorisert. Vær så snill, ta vare på denne skjeggagamen på riktig vis. Dette er sykt», blir også skrevet.

Flere påpeker også at diamanten på øglens hode kan stenge for viktige funksjoner, og krever at den fjernes.

«Det kan hende dere blokkerer dens tredje øye med den diamanten... bare sier det. Det er søtt, men ikke den beste ideen for øglen din», påpeker en i kommentarfeltet.

Skjeggagam har ifølge Norsk Herpetologisk Forening «et tredje øye» som sitter oppå hodet, midt mellom øynene. I praksis er dette en lysintensitetsmåler som påvirker hormonutskillelsen av melatonin og prolaktin - hormoner som styrer døgnrytmen.

SKILLES: TMZ melder den 19. februar at Kim Kardashian og Kanye West skilles. Se og Hørs kjendisreporter Karoline Pedersen kommenterer. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Avkrefter bekymring

Petter Bøckman er zoolog og universitetslektor ved Naturhistorisk museum. Han sier til Se og Hør at det stemmer at denne øglen har et slikt «tredje øye», et såkalt pinealøyet, men at det sitter lenger bak på hodet. Dermed avkrefter han at Kardashian plager øglen med juggel og pynt.

- Hele pannebeinet skiller diamanten og det tredje øyet. Hadde den blitt klistret lenger bak ville man nok sett at den prøvde å ta den av seg, sier han.

Bøckman forteller videre at skjeggagam er et relativt enkelt dyr å holde, og på mange måter blant de tammeste artene. Han påpeker likevel at det er enkelte ting en bør tenke på - som at det er varmt nok der dyret oppholder seg.

- Dette er dyr som i utgangspunktet lever i Australia, og de skal ha slike temperaturer. Det er også dagdyr, så man bør sørge for at de får en lampe med UV-B-stråling, hvis ikke får de ikke laget B-vitamin - og da klarer de ikke lage skjelett, sier Bøckman.

Hva gjelder hettegenseren Kardashian har kledd øglen i, er ikke det noe han ville anbefalt.

- Jeg ville kanskje droppet å kle den i hettegenser. Man har gjerne en varmelampe som står på ett sted og et litt kaldere sted, slik at de selv kan regulere når de er kalde og når de er varme. De er selv flinkest til å vite hvilken temperatur de selv vil ha, sier han.

HENDA I VÆRET: Den russiske Instagram-modellen Alesya Kafelnikova måtte legge seg flat etter et mislykket stunt med en utrydningstruet sumatrisk elefant. Vis mer

En uting

Hettegenseren ville også tv-veterinær Trude Mostue droppet. Hun gir uttrykk for at hun ikke er noen fan av å kle opp dyr i klær - bortsett fra når det er kaldt og nødvendig.

- Det er en uting å drive å kle på disse dyrene, det er egentlig mest for vår egen del. Den lider nok ikke, men det er jo bare tull å drive å kle på en skjeggagam. Man gjør det mest for morroas skyld, og jeg er ingen stor fan av å bruke dyr verken som «props» eller noe du styler, sier hun til Se og Hør.

IKKE GREIT: Trude Mostue mener man bør holde seg for god til å kle opp dyrene når det ikke er nødvendig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
IKKE GREIT: Trude Mostue mener man bør holde seg for god til å kle opp dyrene når det ikke er nødvendig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Mostue påpeker også at slike dyr kan bli stresset av for mye håndtering, og anbefaler heller ikke å ta med dyret overalt, slik Kardashian hevder datteren gjør med øglen.

- Dette er hobbydyr fremfor et kjæledyr, sier hun.

Til de her hjemme i Norge som skulle la seg friste av å kle opp reptilen sin, er Mostue klar i sin tale:

- Ikke gjør det! Hva er poenget? Dyr skal ikke være den type underholdning. Og jeg vil jo også si til de som lar seg påvirke om at «åh, så kult, en øgle», og ja det er faktisk en del reptiler man kan ha i Norge nå, men det er kjempeviktig å sette seg inn i hva disse reptilene faktisk krever av type mat og type omgivelser, sier hun.

LES OGSÅ: Sender omstridt intervju i Norge

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer