Isak Dreyer:

Får massiv kritikk: - Kvalmt

«Ikke kult å fronte dyremishandling».

KRITISERES: Isak Dreyer befinner seg på ekspedisjon på Grønland, og kritiseres nå kraftig for seljakt. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
KRITISERES: Isak Dreyer befinner seg på ekspedisjon på Grønland, og kritiseres nå kraftig for seljakt. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

Tirsdag denne uken publiserte TV-profilen og «Farmen kjendis»-vinner Isak Dreyer (28) et bilde på Instagram som fikk flere til å se blodrødt - bokstavelig talt.

På bildet lener Dreyer, som for tiden er på ekspedisjon på Grønland, seg over et hull i isen med noe som kan ligne et spyd i hendene.

«Driver og jobber med å få opp 17. mai-frokosten. Er ikke alltid man velger sin skjebne, det tenker sikkert selen også», skriver 28-åringen til bildet.

I kommentarfeltet har flere tydelig sagt i fra om hva de mener om saken.

«Unnskyld meg, men hva søren er dette!? Å skryte av dyremishandling burde alle være for gode for, det er så langt ifra macho som det går an», lyder en av kommentarene.

UKJENT FARVANN: Isak Dreyer er beviselig Norges tøffeste. Men hvor tøff er han ute blant folk? Video: Rød Løper/Nina Hansen/Jonas Hammer Vis mer

«KVALMT», skriver en annen.

«Ikke kult å fronte dyremishandling», mener en annen følger.

Se og Hør har vært i kontakt med Dreyer. Etter å ha kuttet telefonsamtalen, skriver han følgende i en SMS:

«Verden er en forferdelig plass! Men det er nå her vi lever. Hadde jeg valgt ville jeg heller vært selen enn jegeren».

Reagerer sterkt

Ifølge veterinær og faglig leder i NOAH, Siri Martinsen, er ikke drap på sel med spyd bare kritikkverdig, men ulovlig i Norge.

Det skal for øvrig nevnes at det ikke er kjent om Dreyer faktisk har drept en sel med et spyd, slik det kan se ut på bildet. Det skal også nevnes at Dreyer befinner seg på Grønland, ikke i Norge.

Dreyer har ikke besvart Se og Hørs spørsmål om hvorvidt han faktisk drepte selen med spyd eller ikke.

- Forskrift om jakt på sel sier tydelig at man kun skal bruke spesifikt angitt skytevåpen. Han promoterer fortsatt en jaktform som er ulovlig i Norge, som «influenser» og «medieprofil» i Norge, sier Martinsen.

Martinsen sier videre at de pleier å anmelde lovbrudd mot dyr som de får tips om, og ulovlig jakt er noe av det de får en del tips om.

- Ofte er det nettopp på denne måten folk oppdager det; de som driver ulovlig jakt nærmest skryter av det selv. Det er svært betenkelig at folk som er mye i offentligheten i forbindelse med jakt gjør noe som kan være ulovlig.

OPPKLART: Endelig får vi vite hva som skjedde mellom Victoria Tolaas og Isak Dreyer etter «Norges tøffeste». Video: Rød Løper/NRK TV Vis mer

- Hører ikke hjemme

NOAH sier at det har vært tilfeller med ulovlig jakt og ulovlig avlivning generelt av selv, men innrømmer at det ikke er veldig vanlig.

- Det er ganske få som i det hele tatt har interesse for å skade og drepe sel, heldigvis. Men det forekommer jo, sier Martinsen, og forsetter:

- Jeg tror de fleste forstår at det å stikke et spyd inn i et levende dyr er veldig smertefullt og selvfølgelig ikke dyrevelferdsmessig forsvarlig. Det er gode grunner til at regelverket rundt jakt har blitt skjerpet. En del av de metodene som man brukte for å drepe dyr før i tida, er selvfølgelig ikke er lov lenger fordi det er unødig lidelse.

Hun påpeker også at NOAH mener det er kritikkverdig med jakt som hobby, fordi «dyr er følende skapninger». Martinsen sier også at man helst ikke skal drive selfangst, både på grunn av beskyttelsen av arten og av hensyn til individet.

BLIR FLAU: Dette svarer Sophie Elise Isachsen på spørsmål om Isak Dreyer. Video: Maja Walberg Vis mer

- Kan havne i fengsel

Martinsen kan også fortelle at ulovlig jakt eller ulovlig avlivning av dyr, kan bety bøter på flere titalls tusen kroner.

- Straffene for ulovlig jakt eller ulovlig avlivning av dyr, har økt etter at vi fikk dyrepoliti. Det er veldig avhengig av situasjonen, men man kan absolutt regne med flere titalls tusen kroner i bot. Det kommer an på hvor mye lidelse dyret har blitt påført, hvor bevisst handlingen var, alle forholdene rundt. Hvis det er grov dyremishandling kan man også havne i fengsel.

Martinsen opplyser også at de vurderer en anmeldelse av saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer