«Lindmo»:

Får kritikk for venninneprat

Anne Lindmo møter motstand for intervjuet med venninnen Sigrid Bonde Tusvik.

- URYDDIG: At det ikke stilles noen kritiske spørsmål, all den tid det foregår en debatt, er rart, mener presseekspert Eva Sannum. Foto: Julia Marie Naglestad/ NRK
- URYDDIG: At det ikke stilles noen kritiske spørsmål, all den tid det foregår en debatt, er rart, mener presseekspert Eva Sannum. Foto: Julia Marie Naglestad/ NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Når Lindmo inviterer en venninne til scenen, er det ryddig å informere om koblingen. Det gjorde hun også. Det som derimot er rart, all den tid det foregår en debatt, er at det ikke stilles noen kritiske spørsmål. Dette blir enda rarere når man først er informert om at de er bekjente, sier Eva Sannum til Dagbladet.

PR- og kommunikasjonsveteranen Sannum utgjør en tredjedel av den ukentlige mediepodkasten «Tut & Mediekjør».

Kritiserer «Lindmo»

Etter fredagens «Lindmo» gikk podkasttrioen Sannum, Svein Tore Bergestuen og Christian Marstrander ut i et Facebook-innlegg og kritiserte både den profilerte programlederen og NRK for slapp spørsmålsstilling.

De etterlyser blant annet kritiske spørsmål om Bonde Tusviks rolleforståelse, ytringsansvar, etikk eller folkeskikk i podkasten «Tusvik og Tønne».

Kritikken kommer etter at komiker Sigrid Bonde Tusvik stilte opp i «Lindmo» sammen med søsteren Ane Tusvik Bonde for å prate om familien og forholdet til søsteren. Anne Lindmo introduserer Bonde Tusvik som «min gode venninne».

SVARER PÅ KRITIKKEN: Tirsdag 17. oktober tar Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne bladet fra munnen om kritikken de fikk da de omtalte Ari Behn i deres podkast. Her kan du høre hva de sier. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

«Skammelig og hensynsløs»

I forkant var det knyttet spenning til om komikeren skulle snakke om debatten som har oppstått etter at kjendismanager Erland Bakke tok et hardt oppgjør med henne og humormakker Lisa Tønne i et innlegg i Dagbladet.

Bakke raste fordi de, i podkasten «Tusvik og Tønne», kom med svært lite flatterende omtale av Ari Behn. Behn-familiens talsperson kom seinere på banen og mente overfor Dagbladet at podkastpratingen om avdøde Behn var «skammelig og hensynsløs».

Komikerne har selv beklaget uttalelsen i etterkant, men har sagt lite om kritikken de har høstet, blant annet fra nettopp podkasten «Tut & Mediekjør» og Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten, om ansvarsfraskrivelse og manglende rolleforståelse.

Sigrid Bonde Tusvik unnskyldte fredag nok en gang for hva hun og Tønne sa om Behn, men Anne Lindmo stilte ikke spørsmål om den prinsipielle debatten som har oppstått i etterkant, blant annet om etiske kjøreregler for podkaster. Det får Sannum til å reagere.

MEDIEEKSPERT: Eva Sannum (t.h.) har blant annet etisk erfaring fra over ti år i Pressens faglige utvalg (PFU). Foto: Marit Hommedal / NTB
MEDIEEKSPERT: Eva Sannum (t.h.) har blant annet etisk erfaring fra over ti år i Pressens faglige utvalg (PFU). Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

- Et kritisk spørsmål ville i så fall være å spørre Tusvik hvorfor hun sier noe ganske annet i «Lindmo», enn hun sier i sin egen podkast, hvor hun egentlig skylder på Dagbladet for at dette ble en sak, sier hun.

Når det inviteres gjester som ikke har lyst til å prate om et aktuelt tema, bør redaksjonen finne en måte å fortelle hvorfor det ikke snakkes om, mener Sannum.

- Konseptets kjøreregler bør sette seeren i fokus, sier hun, og fortsetter:

- Seeren blir sittende og lure på om det er kokt sammen en PR-plan mellom to venninner. Det er jo helt sikkert ikke det, men at man blir sittende igjen å lure på det, blir i seg selv veldig uryddig.

- Skuffende

Sannum forteller at hun synes Bonde Tusvik er en dyktig og god gjest, og at «Lindmo» er et bra program med en faglig sterk programleder.

- Derfor blir mangelen på kritiske spørsmål skuffende. Jeg stiller spørsmål ved om det var bra journalistisk håndverk av Anne Lindmo denne fredagskvelden. Og om det ikke er noen i NRK-systemet, i all tida som gikk mellom opptak og publisering, som stiller seg spørsmål ved dette? Det finner jeg merkelig, sier Sannum.

- Konseptets kjøreregler bør sette seeren i fokus, sier hun, og fortsetter:

- Seeren blir sittende og lure på om det er kokt sammen en PR-plan mellom to venninner. Det er jo helt sikkert ikke det, men at man blir sittende igjen å lure på det, blir i seg selv veldig uryddig.

Ville lage søsterportrett

Prosjektleder for «Lindmo» i NRK, Trine Sollie, sier til Dagbladet at hun har forståelse for at det er ulike forventninger til intervjuene på «Lindmo».

- Vi valgte å invitere Bonde Tusvik og søsteren Tusvik Bonde fordi vi ville lage et søsterportrett, skriver Sollie i en e-post til Dagbladet.

- Uttalelsene det refereres til i mediepodkasten ligger noen uker tilbake i tid, de er allerede kommentert, kritisert og beklaget andre steder, fortsetter hun.

GJEST: Sigrid Bonde Tusvik ble intervjuet i «Lindmo» forrige fredag. Foto: NRK
GJEST: Sigrid Bonde Tusvik ble intervjuet i «Lindmo» forrige fredag. Foto: NRK Vis mer

Ifølge Sollie var ikke primært ytringsansvar, etikk og rolleforståelse målet med fredagens intervju.

- Vi ønsker en slik samtale velkommen, men den vil nok kanskje fungere enda bedre i et annet format enn vårt. At Sannum ønsker seg et mer kritisk intervju har jeg forståelse for, og vi tar dette til oss. Vi hadde laget avtalen med søstrene for lenge siden. Når saken om Ari Behn-kommentarene dukker opp så er det naturlig for oss å berøre det i vårt intervju. Jeg kan avkrefte at dette er et velregissert pr-stunt, skriver hun.

Det er ikke første gang talkshowet «Lindmo» får kritikk. I fjor var jusprofessor Olav Torvund svært kritisk til da Haddy Njie gjestet programmet. Han mente at «NRK lar henne få koseprate uimotsagt sammen med Anne Lindmo som et ledd i sin boklansering».

LES OGSÅ: - Jeg kjenner ikke meg selv igjen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer