Kylie Jenner:

Får krass kritikk etter «støtende» temafest

- Hun vet at det handler om voldtekt og undertrykkelse, ikke sant?

KRITIKK: Kylie Jenner arrangerte i helgen en fest med «The Handmaid's Tale»-tema. Det falt ikke i god jord. Foto: NTB Scanpix
KRITIKK: Kylie Jenner arrangerte i helgen en fest med «The Handmaid's Tale»-tema. Det falt ikke i god jord. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke returnerte den amerikanske dramaserien «The Handmaid's Tale» med en tredje sesong. Serien skildrer livet i Gilead, et samfunn som har vokst frem etter en ny amerikansk borgerkrig. Der blir fruktbare kvinner tvunget til å bære frem barn for diktaturets kommandører.

Den populære serien er basert på den kanadiske forfatteren Margaret Atwoods roman fra 1985 med samme navn.

Video: HBO Nordic Vis mer

Serien har vekket stor oppmerksomhet for sin brutale skildring av både overgrep og kvinneundertrykkelse, og det er nettopp derfor realitystjernen Kylie Jenner (21) nå har havnet i hardt vær - etter at hun i helgen arrangerte en temafest som av flere beskrives som «støtende».

Jenner hadde nemlig latt seg inspirere av ovennevnte serie i forkant av festen, og både hun og gjestene var kledd i de røde «uniformene» som tjenerinnene i Gilead blir tvunget til å bruke hver dag.

- Dette er støtende

Realitystjernen og sminkemogulen delte flere bilder og videosnutter fra helgens festligheter på sin Instagram-story, der man kunne se at hun virkelig hadde lagt seg i selen for å gjennomføre temaet. I tillegg til kostymene var Jenners hus dekorert i rødt, og ifølge People sto drinker med navn som «Praise be Vodka» og «Under his Eye Tequila» på menyen for kvelden.

Mens både Jenner og gjestene så ut til å storkose seg på festen, er det ikke alle som er like fornøyde. De siste dagene har nemlig realitystjernen måttet tåle kritikk fra flere hold, da mange lurer på om hun i det hele tatt har forstått seg på seriens tema.

Flere mener også at Jenners bruk av seriens tema i festlig lag er støtende.

- Kvinner som Kylie Jenner vil aldri miste kontrollen over egen kropp eller tilgangen på abort. Margaret Atwoods historie er ikke en spøk. Dette er støtende, da mennesker hver dag lider uten full tilgang på støtte. Utallige mennesker blir skadet av samfunnsmessige tendenser som de fra «The Handmaid's Tale». Jenner og vennene hennes bruker privilegiene sine, og dypper tærne sine i undertrykkelsens vann, skriver en opprørt fan på Twitter.

- Hvorfor har Kylie Jenner en «Handmaid's Tale»-fest? Hun vet at det handler om voldtekt og undertrykkelse, ikke sant? skriver en annen bruker.

En tredje lurer på hvem som skal fortelle Jenner hva hun faktisk feirer:

- Kylie Jenner har en fest med «The Handmaid's Tale»-tema. Hvem skal fortelle henne at festen hennes bokstavelig talt feirer kvinnelig slaveri for deres biologiske reproduksjon? Hvem??

- Hyklersk

Forfatter og The Washington Post-spaltist Monica Hesse, samt The Guardian-spaltist Arwa Mahdawi har også latt seg engasjere. Sistnevnte beskriver blant annet stuntet som «smakløst».

- Hun har fullstendig mistet poenget med Margaret Atwoods dystopiske roman, skriver Mahdawi, som videre retter kritikk mot serien i seg selv.

- Selv om jeg tror vi alle kan være enige om at Jenners fest var smakløs, framstår det hyklersk å bli rasende over det. Er det å kle seg ut som en av seriens karakterer, bare for moro skyld, virkelig så mye verre enn å følge tv-serien, som ser ut til å meske seg med vold mot kvinner og som har blitt beskrevet som «torturporno»?, fortsetter The Guardian-spaltisten.

Monica Hesse mener på sin side at serien tar opp viktige temaer, og at det må være tillatt å se episodene, diskutere dem, og kle seg ut som seriens karakterer - så lenge det ikke gjøres i underholdningsøyemed.

- Det er dette Kylie Jenner ikke har forstått. Det er det Kylie Jenner gjorde så spektakulært galt, skriver hun.

Symbol verden over

Ifølge USA Today refererte Jenner til de mannlige gjestene som «Commander» under festen, og alle de kvinnelige gjestene fikk lagt til et «Of» foran navnet sitt, slik kvinnene i serien har - slik at man skal vite hvem de tilhører.

For eksempel har hovedpersonen i serien, spilt av Elisabeth Moss (36), gått under navnet «Offred» - da hun «tilhører» en kommandør som går under navnet Fred Waterford (Joseph Fiennes).

Mens enkelte fans har tatt realitystjernen i forsvar, og påpekt at folk til stadighet kler seg ut som karakterer fra tv-serier og filmer, er det andre som mener det er upassende å gjøre det i dette tilfellet.

Den røde kappen fra tv-serien er nemlig blitt brukt som et symbol på protestene mot kvinners undertrykkelse verden over. Her til lands stilte blant andre komiker Sigrid Bonde Tusvik (39) tidligere i år opp utenfor Slottet i Oslo ikledd rødt for å protestere mot abortlovgivningen til KrF.

KARDASHIANS: I disse dager ruller sesong 16 av realityprogrammet «Keeping up with the Kardashians» ut på norske skjermer. Vi møtte Sophie Elise på premieren og hørte om hva hennes forhold til jentene er. Vis mer

USA Today har trukket fram følgende reaksjon fra en fornærmet Twitter-bruker:

- Kylie Jenners fest er så fornærmende når folk kler seg opp som tjenerinner for å kjempe for kontrollen over sine reproduktive rettigheter, skriver en bruker som samtidig beskriver Jenners privilegium og ignoranse som «ekkelt».

Kylie Jenner har foreløpig ikke kommentert kritikken rundt temafesten.

LES OGSÅ: - Føler seg ferdig med programmet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer