Hilde Skovdahl:

Får kjeft av «Charter-Hilde». Nå svarer Gullruten

Hilde Skovdahl er blant flere som reagerer på at Melina Johnsen vant pris for «Årets deltaker». Nå avslører juryen sin begrunnelse.

REAGERER: I et nytt inlegg på sosiale medier tar Hilde Skovdahl et kraftig oppgjør med krav og forventninger til kroppen - og sender samtidig et stikk i retning Melina Johnsen og Gullruten. Foto: Privat / Andreas Fadum, Se og Hør
REAGERER: I et nytt inlegg på sosiale medier tar Hilde Skovdahl et kraftig oppgjør med krav og forventninger til kroppen - og sender samtidig et stikk i retning Melina Johnsen og Gullruten. Foto: Privat / Andreas Fadum, Se og Hør Vis mer
Publisert

Søndag kveld delte Hilde Skovdahl (50), kanskje best kjent som «Charter-Hilde», et lengre innlegg med følgerne sine på sosiale medier, der hun tar hun et kraftig oppgjør med krav og forventninger til kroppen. 50-åringen engasjerer seg også sterkt rundt presset man kan oppleve om å se «perfekt» ut.

«Ja, jeg vet jeg er overvektig og har min kamp med å gå ned i vekt for helsens skyld, men likevel mener jeg hvert eneste ord. Jeg elsker kroppen min, for det fantastiske underverket den er», skriver hun.

Reagerer på normaliseringen

Skovdahl påpeker at mennesker setter opp regler for hva som er vakkert eller stygt, og for hva som skal være «in».

View this post on Instagram

JEG ELSKER KROPPEN MIN! <3 Ja, man kan si mye om den... men herlighet så mye glede den har gitt og gir meg. Så rart å si det, tenker du stille i ditt sinn..... Ja, jeg vet jeg er overvektig, og har min kamp med å gå ned for helsens skyld. Men likevel mener jeg hvert eneste ord, jeg elsker kroppen min! For dette fantastiske underverk den faktisk er. Vi mennesker setter opp mye regler for hva som er vakkert eller stygt, eller hva som skal være "inn" akkurat nå. Unge menn for lov å si "ingen feite horer tillatt på russe bussen!" uten at noen spesielt reagerer.. Melina Johnsen fra " Ex on the beach" , hylles og får Gullrute prisen , som årets deltaker. Hun som står å skriker ut til et annet menneske " Du er stygg, feit og bleik. Du drar ned håret og leker deilig. Du er ikke en dritt, bitch!". Jipppiiii sånne damer må vi "hylle!" De som krenker andre! Jippppiii vi er så "frimodige,gææærne og kuule!" Men det stakkars Melina ikke vet....er at hun blir mobbet av de som "hyller" henne..... Men har vi egentlig tenkt over hva KROPPEN er? Dette vidunderlige templet som har gitt deg liv, som representerer DEG! Er du egentlig klar over hvor fantastisk den er? Vi tenker ikke på det før vi blir syke eller havner i en ulykke. Da innser vi plutselig hvilken gave vi har 🙏❤️. det å kritisere en kropp er som å som et hån mot mennesket, mot livet, mot de som ville gjort hva som helst for å ha en arm , et ben eller en pupp. Så nå er det på tide å hylle kroppen DIN! ❤️Så derfor legger jeg ut et bilde av min kropp som ikke er perfekt. Slik at du skal bli påminnet over hvor fin du er ! 🙏❤️Visste du forresten at kroppen er 1 cm lengre på morgenen når du våkner enn når du legger deg på kvelden ? Fun fact! 😃😂foto: Espen Solli ❤️#jegelskerkroppenmin #kropp #livet #mitttempel #detskalværeplassforossalle #kroppspress

A post shared by Hilde Skovdahl (@charterhilde) on

«Å kritisere en kropp er som en hån mot mennesket, mot livet, mot dem som ville gjort hva som helst for å få en arm, et ben, en pupp, og så videre», skriver hun videre.

I samme innlegg trekker «Charterfeber»-stjernen også frem «Ex on the Beach»-profil Melina Johnsen (22), og påpeker at det er altfor lett å rakke ned på både hverandre og kroppen.

De fleste minnes sikkert utsagnet «du er stygg, feit og bleik. Du drar ned håret og leker deilig. Du er ikke en dritt, bitch! Bare hør her», som Johnsen meldte i en av de aller første episodene av det mye omtalte realityprogrammet.

Utsagnet gikk sin seiersgang på nettet i ettertid, og har blitt et uttrykk mange bruker i komiske sammenhenger. I fjor høst ble det også til en låt, sunget av hovedpersonen selv.

VANT SIN FØRSTE PRIS: Melina Johnsen Gullruten i kategorien «årets deltaker». Video: Rød Løper Vis mer

- Ikke personangrep

Tidligere denne måneden vant 22-åringen sin første Gullruten-pris, da hun ble kåret til «Årets deltaker». Dette får Skovdahl til å reagere.

«Hun som står og skriker ut til et annet menneske at «du er stygg, feit og bleik. Du drar ned håret og leker deilig. Du er ikke en dritt, bitch!». Jippi, sånne damer må vi «hylle», de som krenker andre».

«Men det stakkars Melina ikke vet, er at hun blir mobbet av de som «hyller» henne», skriver hun videre.

Til Se og Hør forteller charterdronningen at Melina Johnsen i utgangspunktet blir brukt som et eksempel i dette innlegget, og at dette verken handler om dårlig stemning eller personangrep.

- Men det er farlig det som foregår nå, sier Skovdahl, og fortsetter:

- Vi må bruke henne som eksempel. Hun har stått på tv foran enormt mange seere, skreket høyt til en jente om at hun både er stygg, feit og bleik, det er ikke greit. Og det som i hvert fall ikke er ok er at hun seinere blir hyllet for dette med en av de gjeveste prisene man kan få i norsk tv-bransje.

PROGRAMLEDERTALENT: Alt går ikke helt som planlagt når Gullruten-nominerte Melina Johnsen prøver seg som programleder. Vis mer

Som nevnt ønsker ikke Skovdahl at dette skal være et personangrep, men derimot vil hun få frem at det som skjer i dagens samfunn, er feil - man skal ikke hylles for å være slem mot andre, ei heller for å skape usikkerhet rundt andres kropp, sier hun.

- Vi må da heller løfte hverandre opp, være glade for de kroppene vi har fått, og tenke på at det finnes enormt mange som har det så mye verre enn oss, det er budskapet mitt her.

- Hvor dette ender kan bli katastrofalt hvis vi skal kunne rakke ned på hverandre, og at det å fikse på utseendet blir naturlig. Dette gjør jo mange fordi de har komplekser og er usikre. At det skal være løsningen er farlig, man må heller ta vare på utgangspunktet, for vi er alle forskjellige.

HOUSE TOUR: Vi har vært på House Tour hos Charter-Hilde i Fredrikstad. Reporter: Henriette Eilertsen Video: Helén Skogstad Vis mer

Har lagt seg flat

Når Se og Hør legger frem Skovdahls uttalelser for Melina Johnsen, svarer sistnevnte at hun synes det er synd at det ovennevnte sitat blir dratt opp igjen, spesielt med tanke på at hun har beklaget og lagt seg flat flere ganger.

Utover det er 22-åringen enig med Skovdahl i at man må elske kroppen sin, og ikke minst være den man er.

- Men det blir feil å dra opp det igjen, synes jeg.

Skovdahl er ikke alene om å reagere på juryens valg om «Årets deltaker». Lørdag publiserte blogger Line Victoria Husby-Sørensen (36), alias Supporterfrue, en kronikk i VG, der også hun gikk hardt ut mot Gullruten. Hun skrev blant annet: «Jeg klarer ikke å slå meg til ro med at det er greit å kalle noen bitch, feit, stygg og bleik i et TV-program som våre ungdommer følger slavisk, og man atpåtil henter hjem en høythengende pris for oppførselen sin».

FORSVARTE PRISEN: Det er ikke alle som mener at Johnsen burde ha forlatt Bergen med en Gullruten-pris. Her sammen med Anne Berit Valla. Foto: NTB Scanpix
FORSVARTE PRISEN: Det er ikke alle som mener at Johnsen burde ha forlatt Bergen med en Gullruten-pris. Her sammen med Anne Berit Valla. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Johnsen har selv svart på kritikken tidligere, og da prisen ble delt ut, sto produsent Anne Berit Valla (34) ved Johnsens side på scenen og argumenterte for hvorfor prisen var fortjent.

- Ikke på grunn av sitatet

Styreleder i Stiftelsen Gullruten, Torbjørn Urfjell, erkjenner at de har fått sterke reaksjoner fra publikum, og at visse mener juryen burde «skamme seg». Nå avslører han begrunnelsen for valget.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Torbjørn Urfjell, styreleder i Stiftelsen Gullruten. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
SVARER PÅ KRITIKKEN: Torbjørn Urfjell, styreleder i Stiftelsen Gullruten. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

- Det er ikke på grunn av sitatet at Melina Johnsen har mottatt prisen. «Årets deltaker»-pris går til en person som fra før er ukjent og som ikke er profesjonell, men som lar kameraene og seerne komme tett inn på seg. Som deltaker representerer Melina en mennesketype godt, og hun bidrar til at «Ex on the Beach» når sitt mål med mange seere som synes programmet er interessant for folk. Juryen nominerte fire ganske ulike deltakertyper som alle fikk sin heder, sier Urfjell til Se og Hør.

- Har juryen forståelse for kritikken som er kommet i kjølvannet av prisutdelingen?

- Det er flott at det kommer kritikk, for det viser at folk bryr seg om Gullruten. Prisen er imidlertid ikke en hederspris, men et forsøk på å sette pris på menneskers vilje til å være med på å lage godt norsk tv-innhold. Vi tåler de reaksjonene som er kommet.

- Samtidig må vi i Gullruten takke Melina Johnsen og andre for at de stiller opp og jeg må advare mot å angripe henne for prisen vi har gitt henne, fortsetter Urfjell.

Til informasjon kåres vinneren av de ulike Gullruten-prisene av juryer på seks eller sju medlemmer fra norsk TV-bransje som vurderer alle påmeldte bidrag, diskuterer seg imellom og så gir sine poeng.

LES OGSÅ: - Jeg mistet mensen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer