Gunhild Stordalen:

- Får jeg et nytt tilbakefall, er det game over

Gunhild Stordalen ville heller jobbe enn å kaste bort timer på søvn. Så endret alt seg.

NYE VANER: Gunhild Stordalen åpner opp om hvordan meditasjon og søvn har påvirket henne. Foto: Splash News / NTB
NYE VANER: Gunhild Stordalen åpner opp om hvordan meditasjon og søvn har påvirket henne. Foto: Splash News / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klimaforkjemper, lege og EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen (41) har alltid hatt et brennende engasjement for kosthold og ernæring. I mai avslørte Stordalen at hun frivillig deltok på ramadan - altså faste, noe hun mente har en rekke positive helsefordeler.

Nå åpner hun også opp om hvordan hennes syn på søvn har endret seg kraftig den siste tida.

For seks år siden fikk 41-åringen påvist den livstruende sykdommen systemisk sklerose. Hun har ved flere anledninger fortalt åpent om opp- og nedturene som fulgte i kampen mot den svært sjeldne bindevevssykdommen.

ÅPENHJERTIG: I et av sine siste intervjuer før nyheten om bruddet ble kjent, forteller Gunhild Stordalen åpenhjertig om støtten hun har fått av Petter Stordalen gjennom sykdommen. Video: TV Norge. Vis mer

- Så godt som frisk

I desember kunne hun stolt meddele at hun hadde kuttet ut medisiner som hun de siste åra har vært avhengig av.

I et intervju med DN forteller Stordalen nå at hun anser det som et mirakel, og er overbevist om at gode søvnrutiner har hjulpet henne mye på veien til å bli frisk.

- Jeg har vært en streber hele livet og lagt min ære i å jobbe hardt, trene hardt og gi alt. Jo flere arbeidstimer jeg la ned, desto stoltere var jeg. Jeg kunne uten problemer jobbe 12 timer i strekk. Å få mye søvn var bortkastet, mente jeg. For hva var egentlig poenget med å ligge i sjøstjernestilling i åtte timer når jeg heller kunne jobbe? sier hun blant annet til avisa.

En stressende hverdag og tøff behandling mot sykdommen gjorde imidlertid at 41-åringen gikk på en smell, noe som ble starten på et nytt og bedre forhold til meditasjon og søvn.

- I dag er jeg blitt helt religiøs når det kommer til det å få åtte timer søvn. Mange ting prioriteres bort for å få det til, men jeg er hellig overbevist om at et godt søvnmønster har vært en sterk bidragsyter til at jeg nå er så godt som frisk. Selv om helse ikke er alt, er det lite som betyr noe uten god helse. Får jeg et nytt tilbakefall, er det game over. Legene sier at kroppen min ikke tåler en ny runde, sier hun.

AVSLØRER: I et innlegg på Facebook og Instagram skriver Alexander Rybak at han har vært avhengig av antidepressiva og sovemedisin i elleve år. Foto: Thomas Andersen / TV 2 Vis mer

Nyttårsforsett

Stordalen fortalte også tidligere i år at søvn er noe hun virkelig har begynt å prioritere. Det gjorde hun da hun delte nyttårsforsettene sine på Instagram.

«Et stort glass for et stort år som venter. Men et av mine nyttårsforsetter er faktisk å drikke mindre, og ikke for seint», skrev Stordalen, og la til:

«For det andre ødelegger det søvnen min. Selv om en drink eller to før sengetid kan hjelpe oss med å sovne fortere, bidrar det til dårligere søvnkvalitet seinere på natta».

- Tar ikke livet for gitt

41-åringen har som nevnt snakket åpenhjertig om den sjeldne og livstruende sykdommen, og har ikke lagt skjul på at eksmannen Petter Stordalen har vært en god støttespiller.

Etter å ha fått den påvist for seks år siden har hun gjennomgått tøffe og krevende behandlinger, deriblant eksperimentell stamcelletransplantasjon i Nederland.

BRUDD: Petter og Gunhild Stordalen melder at de flytter fra hverandre etter 14 år. Intervju fra Expressen. Vis mer

41-åringen fortalte tidligere i år at hun er innforstått med at livet er en gave man må utnytte hver dag. Det å ta vare på kroppen gjennom trening og meditasjon peker hun på som deler av nøkkelen til en bedre hverdag.

- For hver dag jeg får uten smerter eller symptomer, er jeg takknemlig. Jeg tar ikke lenger en god helse for gitt. Jeg tar ikke livet for gitt, fortalte hun til Hjemmet.

LES OGSÅ: Slik smelter hun fansen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer