ROTTERDAM, NEDERLAND (Dagbladet): Tunge regnskyer ligger over Rotterdam, vertsbyen for årets Eurovision Song Contest. I dag skal Andreas «Tix» Haukeland (28) vise hva han er god for, mens hele Europa ser på om han kvalifiserer seg til den store Grand Prix-finalen. Men i motsetning til været stråler unge herr Haukeland.
- Jeg har det så fint her! Uavhengig av resultatet skal jeg komme hjem til Norge blid og fornøyd og vite at jeg utgjorde en viktig forskjell i mange menneskers liv. Vi begynner å merke at budskapet treffer, og responsen har vært enorm, sier Haukeland til Dagbladet med et stort smil om munnen.
Selv om Tix sier hans hovedformål i Nederland er å formidle aksept av psykisk sykdom til hele kontinentet, er ikke Eurovision en lek for ham. Den knappe uken han har vært her er det søvn og mat som har blitt dedikert minst tid.
- Jeg gjør ekstremt mange intervjuer. Jeg står opp klokka seks og legger meg klokka to på natten. Jeg er heldig om jeg får fire timers søvn. Når jeg tenker meg om så har jeg vel ikke spist siden frokosten i går. Jeg har et fantastisk apparat rundt meg, men jeg har så enormt mye å gjøre og vil være med på alt, fortsetter han.

- Jeg gråt bak brillene
Stemmen
Haukeland håper han vil høste fruktene av alle intervjuene og den beinharde jobbingen. Foreløpig ligger Norge på 15. plass på bettinglistenes spådom av resultatet av den store finalen.
Tix beskriver seg selv som en «dark horse» og tror Norge enten kan havne helt sist eller gå av med seieren.

Men all jobbingen kan også bli faktoren som gjør at Tix ryker ut. Mangelen på søvn og bruken av munnbind har gått hardt utover stemmen.
- Det mest kritiske er stemmen. Jeg sliter virkelig med de maskene, fordi jeg får ikke pustet skikkelig gjennom dem. Jeg har jo tics, og en av dem er at jeg må tømme lungene mine helt for luft, og med maske på blir det som å trekke luft mens noen holder en neve over munnen min. Det generelt tungt for meg å puste, og det går hardt utover stemmen. Det jeg frykter mest er å miste stemmen, forklarer han.
Møtte unge med Tourettes
Den nederlandske stiftelsen Gilles de la Tourettes i samarbeid med Norges ambassadør tok initiativ til en samtale mellom ungdom med Tourettes og Tix.
Fire unge personer mellom 12 og 29 fikk stille spørsmål til den norske artisten. Et av spørsmålene var om Tix trodde han ville vært artist dersom han ikke hadde hatt Tourettes.

- Helt ærlig, nei, det tror jeg ikke. En stor del av motivasjonen var å motbevise folk og stå opp for noe jeg virkelig tror på. Jeg kjempet og kjempet for aksept, og om jeg ikke hadde hatt den motivasjonen, tror jeg ikke at jeg ville ha blitt den artisten jeg er i dag, svarte Tix.
Til Dagbladet beskriver Haukeland opplevelsen som veldig givende.
- Vi nordmenn er et innesluttet folk, og er for dårlige til å snakke om psykisk helse. Men så kommer vi ut i Europa, og møter folk som kommer fra land hvor psykisk helse ikke er satt på agendaen i det hele tatt. Noen av jeg har møtt har aldri hørt noen som meg snakke om det jeg har gått gjennom, og mange deler historier med meg som de trygler og ber om at jeg ikke må si videre. De er redde for å bli forfulgt. Mitt oppdrag er å tilrettelegge for åpenhet, og det har vist seg å være viktigere i Europa, sier han.
Corona
Det er ikke til å stikke under stol at Andreas Haukeland skal konkurrere under en svært merkelig tid. Selv om Dagbladets journalister kom seg lekende lett gjennom Schiphol flyplass, uten verken passkontroll eller karantenekrav, er både artister og journalister er under et strengt regime.
Covid-testing foregår jevnlig og Ahoy-arena har rustet opp sin kapasitet for å kunne ta mot 3500 publikummere under semifinalene og finalen. NRKs MGP-general, Stig Karlsen, hyller både EBU og de nederlandske myndighetene for sin håndtering av arrangementet.

- For det første er det en euforisk stemning fordi vi er så glade for å være her. At dette etter kan skje, tross en pandemi, vitner om et utrolig dyktig nederlandsk team. Det har vært et ekstremt tungt arbeid for Nederland og EBU å navigere seg gjennom usikkerheten som har vært knyttet til avholdelse av konkurransen, og jeg vil berømme dem for at de har fått det til, sier Karlsen til Dagbladet.

Selv om Nederland og Rotterdam by tilsynelatende er godt forberedt på dagene som kommer, har Eurovision under corona allerede bydd på noen skremmende hendelser. Deltakere fra både den polske og islandske delegasjonene har testet positivt på viruset, og den ukrainske artisten måtte i isolasjon da hun hadde vært i en smittesituasjon.
- Heldigvis har vi alle backup-planer og en backup-plan for backup-planen. EBU og den nederlandske kringkasteren har god kontroll, og vi er fornøyd med å være under deres vinger, sier Karlsen.
Flørt med Aserbajdsjan
Hvis alt går som planlagt skal Tix ut som nummer ni i den første semifinalen. Han har allerede blitt godt kjent med de andre deltakerne, og har fått et spesielt godt forhold representanten fra Sverige, Tusse.
- Vi bor på samme hotell, og har blitt veldig gode venner. Vi heier på hverandre, sier Tix.

Rørt av responsen: - Jeg elsker dere
Men om han kunne gitt bort sin finaleplass til en heldig deltaker, ville nok den gått til Efendi fra Aserbajdsjan. De siste dagene har Tix-fans fått se en enorm flørt mellom de to utspille seg på sosiale medier.
Det har vært alt fra roseblader på sengen til kjærlighetserklæringer satt til musikken fra Pokémon. Men til Dagbladet er den ellers åpne artisten oppsiktsvekkende tyst.
- Ingen kommentar, dere får se hva som skjer, sier han med et lurt smil om munnen.
Denne saken ble først publisert på Dagbladet.no
LES OGSÅ: Coronadrama i Eurovision: - Trist