«113»-serien:

Får frierbrev etter tv-suksess

Single «113»-Christina får mye oppmerksomhet.

BERGTAR: En sniktitt på sesong 2 av NRK-serien «113». Video: NRK Vis mer
Publisert

Andre sesong av «113» på NRK1 nærmer seg slutten. NRK har ennå ikke bestemt om det blir enda en sesong. Det har ikke vært noe å si på interessen, med seertall på opp mot en million som ukentlig har fulgt med på ambulansearbeiderne ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i Tromsø.

Sendetidspunktet for tiende og siste episode av «113 - sesong 2» utsettes.

Episoden vises 20. desember på NRK1 og slippes på nett i NRK TV samme dag. Årsaken er at siste omhandler dagene før jul og selve julaften, opplyser NRK.

ET SOLID TEAM: Ambulansearbeiderne Trine Lynghaug (til venstre) og Christina Rebekka Eriksen er makkere i NRK-serien «113» på NRK1. Foto: Marius Fiskum / NRK
ET SOLID TEAM: Ambulansearbeiderne Trine Lynghaug (til venstre) og Christina Rebekka Eriksen er makkere i NRK-serien «113» på NRK1. Foto: Marius Fiskum / NRK Vis mer

Ung, men erfaren

En av dem vi er blitt kjent med i høst, er ambulansearbeider Christina Rebekka Eriksen (28). Vi har fulgt henne på flere oppdrag. Bak rattet i ambulansen på glatte veier ut til rutineoppdrag eller på akutte utrykninger.

- Jeg har vært ambulansearbeider i ti år allerede. Jeg bestemte meg tidlige, og visste hva jeg ville bli. Gikk i gang med utdannelsen på videregående, og har jobbet på flere steder her i Troms, forteller hun til Dagbladet.

Vi snakker med henne på telefon etter en økt i treningsstudioet. Tidligere på dagen kommer hun fra en ekstravakt på ambulansen ute i distriktet.

- Sårbare situasjoner

- Vi går tolvtimersskift, og av og til blir noen lange dager. Men jeg trives, kunne ikke hatt et bedre yrke. Å være ambulansearbeider, og kanskje spesielt her i Nord-Norge, er veldig variert. Ingen dager er like, og vi vet aldri hva dagen bringer, sier «113»-Christina.

NY HELT: Ambulansearbeider Charles Aune-Lundberg er blitt et kjent ansikt utad for helse og 113-arbeidere i hele landet. Foto: NRK
NY HELT: Ambulansearbeider Charles Aune-Lundberg er blitt et kjent ansikt utad for helse og 113-arbeidere i hele landet. Foto: NRK Vis mer

«113» har gitt tv-seerne et innblikk i hvordan ambulansearbeiderne jobber, og ikke minst hvor nært de kommer syke og skadde.

- Det viktigst for meg, er at jeg som ambulansearbeider får lov til å gjøre en forskjell. Jeg føler at «113»-serien er en slags folkeopplysning. Det fine med den er at vi får vist fram et yrke som kanskje ikke folk flest helt vet så mye om. Vi kommer nært innpå mennesker i sårbare situasjoner.

- Trøste mennesker

«113»-Christina forteller at hverdagen handler om mye mer enn utrykninger og blålys. Hun forteller om transportoppdrag der de kommer tett på mennesker.

- Hva oppfatter du som det mest krevende i din jobb?

- Her er det krevende å kjøre på glatte veier, i dårlig vær – og spesielt med tidskritiske pasienter i dårlig vær og føre.

MICHAEL JACKSON: 25. juni 2019 er det 10 år siden Michael Jackson døde. Slik var nødsamtalen. Vis mer

Hun forteller også at hverdagen består i å trøste mennesker, både syke, skadde og pårørende – slik vi ser i tv-serien.

Hun snakker om det å komme nærmere liv og død. Å kunne være ei hånd å holde i for noen.

- Det er nok det som rører meg mest, sier hun.

Liv og død

Andre utfordringer i hverdagen på ambulansetjenesten ved UNN i Tromsø er naturligvis de barske forholdene, med mye røft klima og variert vær. Store avstander på dårlige veier og uforutsigbare fjelloverganger kan også by på problemer.

Og det at ressursene ikke står i forhold til kravene i hverdagen, er noe hun presiserer.

- Det hender at det er så mye å gjøre at jeg ikke rekker å spise eller gå på do.

DRAMATISK: Adrian Sellevoll havnet på sykehus etter en dramatisk kveld. Video: Private bilder / Rød Løper Vis mer

- Men det går på et vis likevel. Og noe av det aller beste ved jobben, er vennskapet og kollegene. Jeg er mest sammen med Trine, som er min makker i ambulansen, sier Christina Rebekka Eriksen.

Noe av det som er det aller mest rørende ved jobben, er å få være med på fødsler.

- Ute i distriktene er det langt fra jordmor og sykehus, og det er blitt noen fødsler. En gang opplevde jeg at barnet kom i ambulansen. Men det gikk bra, minnes hun.

Får frierbrev

Christina Rebekka Eriksen føler seg ikke som noen kjendis, selv om hun nesten daglig opplever å bli gjenkjent som «113»-Christina. Det er yrket hun er stolt av å vise fram. Ambulansearbeideren legger likevel ikke skjul på at det er blitt noen frierbrev.

– Det er ikke fritt for det. Jeg har fått noen henvendelser fra menn som ønsker kontakt, men jeg står han av. Jo, jeg er singel, og så langt er jeg fornøyd med det.

MERKELIG TIMING: I den svenske versjonen av «Paradise Hotel» er det sykehustema, der flere koblinger minner om virus-situasjonen som foregår i verden i dag. Vis mer

– Alle som kjenner meg igjen eller som tar kontakt, er hyggelige. Jeg har ikke opplevd noe ubehagelige reaksjoner på meg eller på «113»-serien, sier hun.

Aktiv friluftskvinne

Christina er aktiv med mange venner og interesser knyttet til friluftsliv, jakt og fiske. Hun er heller ikke redd for svevende utfordringer. For noen år siden begynte hun med paragliding.

- Det er veldig morsomt og spennende - og det kan være farlig.

- Jeg har alltid vært opptatt av jakt, rypejakt - og fiske, ble introdusert for det i oppveksten i Harstad. Jeg er glad i naturen, og er ofte på turer med venner. Indre Troms er et flott område å være i. Overnatter gjerne i telt eller på DNT-hytter, avslutter Christina Rebekka Eriksen.

LES OGSÅ: Alvorlig syk: - Må skrive avskjedsbrev

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer