Finn Christian Jagge er død:

- Får en til å innse at livet er skjørt

Dag Erik Pedersen mener «Finken» var en av de aller beste.

DØDE 8. JULI: Den tidligere alpinisten ble 54 år gammel. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag døde tidligere alpinist og OL-vinner Finn Christian «Finken» Jagge. Han ble 54 år gammel, og døde ifølge familien av akutt sykdom.

Etter at dødsfallet ble kjent på ettermiddagen, har flere av 54-åringens nærmeste venner og kolleger delt sine kondolanser, om det de omtaler som et «nitrist» og «sjokkerende» dødsfall.

Blant andre har flere av idrettsutøverne Jagge konkurrerte mot under «Mesternes mester» i 2011, deriblant Ailo Gaup og Frode Estil, delt sine kondolanser. De berømmet ham for innsatsen han la inn, for det var tross alt Jagge som stakk av med seieren den gang da.

Finn Christian Jagge sammen med Trine Haltvik og programleder Dag Erik Pedersen etter seieren i «Mesternes mester» i 2011. Foto: Morten Eik/ Se og Hør
Finn Christian Jagge sammen med Trine Haltvik og programleder Dag Erik Pedersen etter seieren i «Mesternes mester» i 2011. Foto: Morten Eik/ Se og Hør Vis mer

Én av dem som trolig husker seieren best, er programleder Dag Erik Pedersen. Han var til stede på Kypros under hele innspillingsperioden, og sitter utelukkende igjen med gode minner om 54-åringen. Dødsfallet tar han tungt.

- Livet er skjørt

- Først vil jeg kondolere til alle som har et forhold til ham som idrettsmann eller venn. Dette er veldig trist. Jeg husker ham spesielt godt som en av elleve mestere, i og med at han vant den tredje sesongen, sier Pedersen.

Programlederen er full av lovord om den avdøde idrettshelten. «Kjapp i replikken, masse energi, vinnerinstinkt og livslyst» er bare noen av beskrivelsene han ramser opp. Samtidig har dødsfallet fått Pedersen til å tenke.

- I sesongen hvor «Finken» var med, var også Halvard Hanevold en av deltakerne.Han ble nummer fire. Nå er de begge borte. Idrettsheltene våre begynner å forsvinne. Det får en til å innse at livet er skjørt, og at man aldri vet hva som kan skje. Derfor må man leve i nuet, noe Finn Christian absolutt gjorde, sier Pedersen.

Pedersen referer til den tidligere skiskytteren Halvard Hanevold, som døde i september i fjor. I løpet av sin karriere tok han tre OL-gull og fem VM-gull. Verdenscupen vant han også ni ganger.

- EN TRØST: Jahn Teigens datter og ekskone gjestet ukens «Lindmo», hvor de åpner opp om tiden etter hans død. Video med tillatelse: NRK Vis mer

- En mester

Lenge før Pedersen og «Finken» møttes til innspilling på Kypros, hadde veiene deres krysset flere ganger.

Pedersen visste selvsagt hvem Jagge var, på grunn av de store idrettsprestasjonene han hadde fått til, men de møttes også på forskjellige arrangementer opp gjennom årene.

- EN MESTER: - Han vant, og ble det jeg vil beskrive som en verdig mester. Nå kan jeg bare se tilbake på minnene jeg har med ham, sier Pedersen om Jagge. Her er sistnevnte fotografert under innspilling i 2011. Foto: NRK
- EN MESTER: - Han vant, og ble det jeg vil beskrive som en verdig mester. Nå kan jeg bare se tilbake på minnene jeg har med ham, sier Pedersen om Jagge. Her er sistnevnte fotografert under innspilling i 2011. Foto: NRK Vis mer

- Vi møttes her og der opp gjennom, og det var alltid hyggelig. Men jeg sitter nok mest av alt igjen med respekt for det idrettsmennesket han altså var. Han klarte å vinne gull i slalåm, noe bare én annen nordmann har klart etterpå. Det er helt ellevilt, sier han, og fortsetter:

- Det betydde alt for ham å vinne. Det husker jeg selv fra innspillingen. Han vant, og ble det jeg vil beskrive som en verdig mester. Nå kan jeg bare se tilbake på minnene jeg har med ham, men jeg vil alltid huske ham som en vinner, sier Pedersen.

Flere høydepunkter

Og en mester, det var han. Da Jagge satte utfor i smoking i sitt aller siste renn i Bormio i 2000, kunne han se tilbake på en lang og innholdsrik karriere.

«Finken» fikk med seg fire OL mellom 1988 og 1998 - og teknikeren opplevde karrierens høydepunkt da han ble olympisk mester i slalåm i Albertville i 1992.

STOLT: OL-gullet i 1992 var utvilsomt et av karrierens store høydepunkt. Foto: NTB Scanpix
STOLT: OL-gullet i 1992 var utvilsomt et av karrierens store høydepunkt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jagge, som konkurrerte mot kjente utøvere som Alberto Tomba, Thomas Sykora og Jure Košir, tok også syv verdenscupseire. Slalåmeksperten klatret også opp til tredjeplassen i verdenscupen i slalåm i 1992, 1997 og 1999.

Han har i tillegg åtte NM-gull og to kongepokaler på cven. I 1992 ble han dessuten tildelt Morgenbladets gullmedalje (i dag Aftenpostens gullmedalje, journ.anm.), en av de høyeste utmerkelsene som blir utdelt innenfor norsk idrett. Medaljen tildeles for «årets største idrettsbragd»

LES OGSÅ: I sorg etter farens bortgang

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer