Michael Nyqvist begraves 21. juli:

Familiens siste hilsen til Michael Nyqvist

Kona og barna kom med poetisk beskjed i dødsannonsen.

GIKK BORT: Den svenske skuespilleren Michael Nyqvist døde av kreft i slutten av juni. Nå har hans enke, Catharina Nyqvist (t.h.), og parets barn kommet med en personlig hilsen i dødsannonsen. Foto: NTB scanpix
GIKK BORT: Den svenske skuespilleren Michael Nyqvist døde av kreft i slutten av juni. Nå har hans enke, Catharina Nyqvist (t.h.), og parets barn kommet med en personlig hilsen i dødsannonsen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Tirsdag den 27. juni kom sjokkbeskjeden om at den svenske skuespilleren Michael Nyqvist (56) hadde gått bort.

Det var familien som bekreftet dødsbudskapet overfor TT, der de skrev at dødsfallet skyldtes en lengre sykdomsperiode.

Nå er det blitt klart at begravelsen vil finne sted den 21. juli i Katarina-kirka på Södermalm i Stockholm. Familien publiserte en dødsannonse i to svenske aviser denne uka, der de kommer med en siste hilsen.

I dødsannonsen står det nemlig et dikt, der navnene på er hans kone Catharina Nyqvist (48) og de to barna Ellen (25) og Arthur (21) nevnes:

«Jeg gikk på toget. Der satt dere i den vakreste kupéen. Ellen Arthur Catharina. Jeg nektet å slippe billetten min. Nå sees vi ved neste stasjon» heter det i diktet, ifølge Aftonbladet.

Takker sykehuset

Dødsannonsen, som Expressen har gjengitt i sin helhet, avsluttes med at familien retter en takk til ASIH ved Ersta sykehus, en avdeling som tilbyr pleie og omsorg i hjemmet i livets sluttfase.

Det var lungekreft som krevde livet til«Millennium»-stjerna, omtrent ett år etter at han fikk kreftdiagnosen, ifølge Variety. Nyqvist holdt sykdommen hemmelig, og fortalte bare de aller nærmeste om dødsdommen han hadde fått.

Filmskaper Susanne Cederberg fulgte livet til skuespilleren i hans siste måneder, for å lage en dokumentar om ham. Hun ble også informert om sykdommen, men Nyqvist ønsket ikke at den skulle få fokus i filmen.

- Det var for rundt et år siden. Da tok jeg det opp med ham og sa, «Det må vi jo ha med på et vis.» Jeg tenkte at om det kom ut at han var syk, ville det vært rart om det ikke var med i filmen, har Cederberg sagt til Aftonbladet.

FILMSTJERNE: Michael Nyqvist spilte mot Noomi Rapace (t.v.) i «Millennium»-serien, og hadde flere roller i Hollywood-filmer. Her på den røde løperen under filmfestivalen i Cannes i 2009. Foto: AFP/ NTB scanpix
FILMSTJERNE: Michael Nyqvist spilte mot Noomi Rapace (t.v.) i «Millennium»-serien, og hadde flere roller i Hollywood-filmer. Her på den røde løperen under filmfestivalen i Cannes i 2009. Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer

Den norsk-samiske skuespilleren Mikkel Gaup (49) spilte mot Nyqvist i storfilmen «Kautokeino-opprøret» (2008).

Etter at dødsbudskapet kom, var Gaup blant dem som uttrykte stor sorg:

- Det er en ufattelig trist beskjed å få. Michael, han var jo en meget dyktig og markant svensk skuespiller. Helt i toppsjiktet gjennom mange, mange år, sa han til Dagbladet.

I Michael Nyqvists dødsannonse oppfordrer familien venner og andre sørgende til å gi penger til den avdøde skuespillerens stiftelse, framfor å gi blomster til begravelsen.

IKON: Artistlegenden David Bowie døde 10. januar 2016, etter en 18 måneder lang hemmelig kamp mot kreft. Video: NTB Scanpix / Svein Dybdahl / DBTV Vis mer Vis mer

Skjuler alvorlig sykdom

Nyqvist er for øvrig ikke alene om å ha skjult kreftsykdommen sin for offentligheten.

Da popikonet David Bowie gikk bort 69 år gammel i januar 2016, kom det som et sjokk på mange. Artisten hadde blitt diagnostisert med leverkreft om lag halvannet år tidligere, men valgte å holde tett om sykdommen.

Få dager etter Bowies død, gikk også den prisbelønte, britiske skuespilleren Alan Rickman bort - også 69 år gammel. «Harry Potter»-stjerna ble diagnostisert med bukspyttkjertelkreft i august 2015, og i likhet med Bowie valgte Rickman å holde dødsdommen skjult.

Etter Rickmans bortgang uttrykte blant andre J.K. Rowling (51), forfatteren av bøkene om Harry Potter, stor sorg og sjokk over hans uventede død:

«Det finnes ikke ord for å uttrykke hvor sjokkert og knust jeg er over å høre om Alan Rickmans bortgang. Han var en fantastisk skuespiller og en vidunderlig mann».

Også Bowies død kom som et stort sjokk, både i musikkbransjen og blant fansen. En knapp måned før han gikk bort, hilste Ziggy Stardust-ikonet på de oppmøtte i forbindelse med premieren på musikalen «Lazarus» - som Bowie var med på å skrive - i New York.

LES OGSÅ: Slik har Dorthe Skappel (54) endret på utseendet sitt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer