MINNEMARKERING: Søndag kveld hadde mange samlet seg i Ari Behns hjemby, Moss, for å minnes ham. Reporter: Marcus Brenden. Video: Langsem. Klipp: Rydning / Dagbladet Vis mer

- Familien er veldig takknemlige

Søndag kveld var flere hundre mennesker samlet i Moss for å hedre Ari Behn.

Publisert
Sist oppdatert

Stemningen var til å ta og føle på i Moss sentrum søndag kveld. Flere hundre mennesker hadde møtt opp til fakkeltog og minnemarkering i Moss kirke for å hedre den avdøde kunstneren og forfatteren Ari Behn, og varme taler og musikalske innslag var en del av programmet.

En av dem som holdt tale i kirka var initiativtaker til fakkeltoget, Arne Kristian Stellander, som kunne fortelle at han hadde vært i kontakt med Behns familie i forkant av søndag kveld.

- Velkommen hit til kirka, takk for at dere er med oss, sa han innledningsvis, og fortsatte:

DØD: Caroline Vagle, kongehusekspert i Se og Hør, hyller Ari Behn, som tok sitt eget liv første juledag. Vis mer

- Jeg har snakket med Olav Bjørshol (Ari Behns far journ.anm.) flere ganger i dag. Familien er veldig takknemlige for initiativet, for engasjementet til dere som har engasjert dere i arrangementet på Facebook. De setter veldig stor pris på dere og oss som har bidratt. Olav ville at dere alle skulle vite hvor høyt de setter pris på at vi er samlet her i kveld for Ari, og for psykisk helse.

Enormt oppmøte

Før fakkeltoget gikk fra Høyvekta i Moss var Stellander tydelig rørt over at så mange hadde tatt til gatene for å minnes kunstneren.

- Det er helt fantastisk å se. Det er folk her jeg aldri har sett før, et nydelig syn, sa han til Dagbladet, tydelig beveget over situasjonen.

På spørsmål om hvordan han mottok den tragiske nyheten som kom første juledag, sier Stellander at han ble sjokkert og at han ikke trodde det kunne stemme.

-Jeg måtte inn og sjekke selv på nettet og kunne fremdeles sikke tro det, men det er sånn det er. Psykisk helse er en vanskelig greie, det er ikke lett å se det på en person at vedkommende sliter. Det er også noe av grunnen til at vi gjør dette her, med det påfølgende arrangementet i kirka, at vi vil sette fokus på nettopp det.

<strong>MINNEMARKERING:</strong> Søndag kveld hadde mange samlet seg i Moss for å minnes Ari Behn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MINNEMARKERING: Søndag kveld hadde mange samlet seg i Moss for å minnes Ari Behn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
<strong>MINNEMARKERING:</strong> Søndag kveld hadde mange samlet seg i Moss for å minnes Ari Behn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MINNEMARKERING: Søndag kveld hadde mange samlet seg i Moss for å minnes Ari Behn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- For de flest av oss var det helt umulig å se at Ari slet og sånn er det med de fleste som sliter, vi kan ikke se det, fortsatte han.

Til stede, sammen med flere hundre andre, var også ordfører i Moss, Hanne Tollerud. Hun fortalte at Behn har satt sine spor og preget hele byen.

<strong>FULL KIRKE:</strong> Mange hadde søndag kveld møtt opp for å minnes Ari Behn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FULL KIRKE: Mange hadde søndag kveld møtt opp for å minnes Ari Behn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
<strong>TIL STEDE:</strong> Ordfører i Moss, Hanne Tollerud, er blant dem som er til stede søndag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TIL STEDE: Ordfører i Moss, Hanne Tollerud, er blant dem som er til stede søndag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er et tydelig behov at mossingene vil komme sammen i fellesskap og vise medfølelse og omsorg for familien og de nærmeste, men også for å hedre Ari, sa hun til Dagbladet før fakkeltoget.

- Han vil nok bli husket som en veldig raus og inkluderende person som alltid så andre, men også for den kunstneren han var, fortsatte hun.

SØRGER: Unni Askeland har knapt vært ute av døra siden hun mottok dødsbudskapet for to dager siden. - Jeg har mistet en av mine beste venner. Det er bare grusomt. Hennes varmeste tanker går til døtrene og Märtha Louise. Foto: Frank Karlsen. Video: Kristoffer Løkås. Klipp: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Psykisk helse

Ordføreren hadde ventet at mange ville møte opp søndag kveld, men innrømmet at hun er rørt over oppmøtet.

I etterkant av dødsfallet har det blitt rettet stor oppmerksomhet mot temaet mental helse.

Trenger du hjelp?

Akutt selvmordsfare: 113

Legevakt: 116117

Kirkens SOS Telefon: 22 40 00 40 // Nettsted: https://www.kirkens-sos.no/

Mental helse Telefon: 116 123 // Nettsted: https://www.sidetmedord.no/

Mer informasjon om krisetelefoner og nettsteder finnes på Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging sine informasjonssider: http://nssfinfo.no/

Familien gikk med en gang ut med at Behn hadde tatt sitt eget liv, noe norske medier valgte å omtale. Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, mener det var riktig avgjørelse av pressen å omtale dette.

- Det er et tydelig uttrykk for at vi har fått større åpenhet, både i samfunnet generelt og i mediene, sa hun til Dagbladet.

Nybø roste også Behns etterlatte for åpenheten deres.

- At de er så åpne fra første stund er prisverdig, sa hun.

Ari Behns bisettelse finner sted i Oslo domkirke fredag 3. januar klokka 13.00.

LES OGSÅ: Aris mor om sønnens død

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer