Kronprins Haakon:

Familieidyllen fikk brå slutt

Kong Haralds «hemmelige» 85-årsdag i utlandet gikk ikke etter planen.

HASTET HJEM: Kronprinsparet nøt en etterlengtet ferie i varmere strøk i forbindelse med kong Haralds 85-årsdag forrige uke. Idyllen ble avbrutt da en ny krig i Europa brått var et faktum. Bildet ble tatt i Accra i Ghana i 2011. Foto: Lise Åserud / NTB
HASTET HJEM: Kronprinsparet nøt en etterlengtet ferie i varmere strøk i forbindelse med kong Haralds 85-årsdag forrige uke. Idyllen ble avbrutt da en ny krig i Europa brått var et faktum. Bildet ble tatt i Accra i Ghana i 2011. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige mandag kunne kong Harald feire en stor merkedag. Han fylte hele 85 år, noe som selvsagt måtte feires med brask og bram. I stedet for å arrangere et privat selskap på Slottet eller på en av de andre eiendommene kongeparet disponerer, skulle det gjøres ekstra stas på ham - i utlandet.

Samlet dro flere høytstående medlemmer av kongefamilien til varmere strøk forrige uke. Av sikkerhetsmessige årsaker kan ikke Se og Hør avsløre hvor familien dro, men det var utvilsomt en etterlengtet ferie etter to år med pandemi.

Alt gikk likevel ikke etter planen. Kronprinsparet måtte brått reise hjem, da krigen i Ukraina var et faktum. Mer om det, om ferien og om hvorfor Durek Verrett ikke var med, kan du lese i Se og Hør Pluss-artikkelen her.

Hastet hjem

Med på turen på paradisøya var kronprinsfamilien og prinsesse Märtha Louise (50) med barn, blant andre. Alt lå til rette for en perfekt uke med hygge og kos for storfamilien.

EKSKLUSIVE BILDER: Les hele saken om kongens utlandsferie i tirsdagens Se og Hør eller på Se og Hør Pluss. Faksimile: Se og Hør
EKSKLUSIVE BILDER: Les hele saken om kongens utlandsferie i tirsdagens Se og Hør eller på Se og Hør Pluss. Faksimile: Se og Hør Vis mer

Den dramatiske utviklingen i Europa var det ingen som hadde regnet med da turen ble planlagt.

Ferien fikk dermed en annen avslutning enn de hadde sett for seg. Kronprinsparet måtte reise hjem før tiden for å «ivareta statoverhodeembetet», og landet i Norge fredag.

GÅR GALT: Midt under Dagsrevyen 22. februar går det galt for flere av NRKs utenrikskorrespondenter idet de skal rapportere om situasjonen i Ukraina. Video: NRK. Vis mer

Allerede lørdag morgen hadde kronprins Haakon (48) audiens med statsminister Jonas Gahr Støre (61). Familieidyllen på paradisøya ble dermed brutt opp, selv om ingen trolig hadde noe å utsette på at kronprinsen reiste hjem for å utføre sin plikt.

Les mer om turen, hjemreisen og se de eksklusive bildene på Se og Hør Pluss.

Se og Hør har spurt Slottet om hvorfor det var kronprinsparet – og ikke kongen, som dro hjem for å «ivareta statoverhodeembetet». Slottet opplyser at de ikke ønsker å kommentere denne saken. Mandag kveld ble det for øvrig klart at kongeparet nå også avbryter ferien og reiser hjem til Norge på grunn av krigen.

Bekymrer kongehusene

Verken konge- eller kronprinsparet har foreløpig uttalt seg om konflikten i Ukraina offentlig. Prinsesse Märtha Louise har imidlertid på sin side delt et dikt av Amanda Gorman på Instagram, sammen med et bilde av det ukrainske flagget. Diktet handler om krig, og det er tydelig at Märtha føler med den krigsrammede befolkningen nå.

Flere andre kongehus har også brutt tausheten om den pågående invasjonen. Søndag kveld kunne danske kronprins Frederik (53) fortelle at den danske kongefamilien påvirkes av krigen.

- Det er klart det bekymrer den vestlige verden enormt mye, sa kronprinsen da han møtte den danske pressen, blant andre BT.

- Det bekymrer også min familie og meg, og vi følger utviklingen, fortsatte han, og la til at deres tanker går til det ukrainske folket.

Mens dette ifølge BT var første gang tronarvingen har kommentert krigen, uttalte hans mor, dronning Margrethe (81), seg tidligere i uken.

- Det er merkelig og sørgelig å se at vi skal oppleve krig i vår del av verden igjen, og det er noe vi alle sammen legger merke til og tenker mye på, sa hun.

Også britiske kongelige som prins William (39) og hertuginne Kate (40) har tatt bladet fra munnen.

«I oktober 2020 møtte vi den ukrainske presidenten Zelenskyj (Volodymyr Zelenskyj journ.anm.) og førstedamen. I dag står vi side om side med presidenten og det ukrainske folk mens de tappert kjemper for sin framtid», skrev hertugparet i sosiale medier.

LES OGSÅ: «Når ble prins George så lang?!»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer