Eurovision:

- «Faket» Tix ticsene?

Artisten overrasket alle da han tok av solbrillene under tirsdagens semifinale. NRK-kjendis Steinar Sagen undrer seg om ticsene på scenen kan ha vært falske.

IKKE TILFELDIG: Andreas «Tix» Haukeland gikk videre fra tirsdagens Eurovision-semifinale, og hylles nå for solbrille-stuntet han gjorde under sin fremførelse av låten «Fallen Angel». VIDEO: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble et minneverdig øyeblikk da Andreas «Tix» Haukeland (28) tok av seg solbrillene og viste frem opprinnelsen bak artistnavnet sitt, foran hele Europa under Eurovision-semien tirsdag kveld.

Artisten har lenge vært åpen om at han lider av tourettes syndrom, og har gjort det til sitt prosjekt å spre åpenhet om mental helse generelt, og tourettes spesielt, under årets Eurovision i Nederland.

Da Tix tok av seg solbrillene kunne man tydelig se at han fikk såkalte tics i ansiktet, og for mange seere var nok opptredenen den første gangen de fikk se plagene til artisten med sine egne øyne.

Blant disse var komiker og tidligere NRK-profil Steinar Sagen (46).

FINALE: NRKs kommentator Marte Stokstad skvatt til da Andreas Tix Haukeland ble ropt opp først da finaleplassene skulle tildeles under tirsdagens semifinale av Eurovision. VIDEO: NRK Vis mer

- Faket Tix tics?

I et Instagram-innlegg onsdag, hvor Sagen går rundt i skogen og filosoferer over Eurovision-sirkuset, spør han seg selv om MGP-vinneren kan ha «faket» ticsene for showets skyld.

- Det jeg lurer på, er om Tix faket tics da han tok av seg solbrillene? Det er bare en teori jeg har, sier Sagen, og legger til at han vet at artisten har slitt med dette gjennom oppveksten.

- Men jeg bare lurer, for jeg har også sett intervjuer med ham, hvor han ikke har hatt tics. Så hvis han faket det, er det greit?, spør Sagen i videoen.

Sagen mener for øvrig at Haukeland gjorde en «fantastisk innsats», og at «alt satt» på tirsdagskvelden - englevinger, demoner, og lysshow inkludert.

Han omtaler det som «et etisk dilemma», men etter å ha «gått noen mil» har han klart å lande på en konklusjon, sier han:

- Det må være greit.

EUROVISION-FLØRT: Aserbajdsjanske Efendi har bitt seg merke i Andreas «Tix» Haukeland før Eurovision 2021 går av stabelen i Rotterdam, Nederland. VIDEO: Elias Kristian Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Derfor har Tix på solbriller

Under semifinale-opptredenen overrasket altså Tix da han tok av seg brillene under mellomspillet på låten, og tirsdag kveld forklarte han hvorfor:

- Hele poenget med sceneshowet er å vise denne falne engelen som ikke kjenner sin plass i denne verdenen her. Men som åpenbart har mye indre skjønnhet. Men ut ifra hvordan sceneshowet ser ut, kan det være vanskelig å skjønne hvorfor dette er en fallen engel, fordi han ser helt vanlig ut. Det viser jeg når jeg tar av solbrillene. Dette har jeg planlagt siden 2016.

FALLEN ANGEL: Andreas «TIX» Haukeland har sluppet den offisielle musikkvideoen til låta «Fallen Angel». Eurovision finner sted i Rotterdam 18.-22. mai. Video: Rød Løper/Universal Vis mer

- Jeg har hatt Tourettes siden barneskolen. Det er faktisk grunnen til at jeg alltid har på solbriller, sa Haukeland til Dagbladet i 2018.

- Alle visste at jeg lagde rare lyder og gjorde brå bevegelser av og til, men de forsto ikke hva det var før barneskolen. Først da begynte symptomene å bli enklere å tolke. Veldig få vet hvor ille det er på tomannshånd, for jeg er ekstremt flink til å kamuflere det. Med en gang jeg kommer hjem og er alene, eller med mine nærmeste, slapper jeg av og slipper alt. Man hører og ser det. Det er mye lyder og veldig mye energi. Jeg har en veldig belastende Tourettes. Den krever mye å styre, sa han den gangen.

TRYGT: Tix snakker med Dagbladet på 17. mai i russedress. Det er det tryggeste stedet i verden, sier han om oppholdet i Rotterdam der årets Eurovision skal arrangeres. Video: Elias Kr. Zahl-Pettesen Reporter: Lars Barreto Dønvold-Myhre Vis mer

Overfor NRK svarer Haukeland på Sagens spørsmål om han faket ticsene:

- Nei, overhodet ikke, jeg prøvde å dempe det så mye jeg kunne. På prøvene ticset jeg så mye at jeg slet med å synge.

Til dette svarer Sagen til statskanalen:

- Jeg er veldig glad for at vi nå har feid all tvil av banen, og jeg skjønner at det sikkert er den mest stressende situasjonen han noensinne har vært i.

Ekspert: - Individuelt

Egil Midtlyng er psykologspesialist ved Nevsom, som er nasjonalt kompetansesenter for Tourettes syndrom. Han forklarer overfor Dagbladet at hvor og når personer med Tourettes opplever tics er høyst individuelt.

- Stress kan øke intensiteten på tics, så en som er tilsynelatende tics-fri kan derfor få mer tics hvis han blir satt under press.

TAR TIL TÅRENE: Artisten Andreas «Tix» Haukeland forteller om en svært vanskelig tid når han gjester ukens «Lindmo» på NRK. Video: NRK Vis mer

Midtlyng forteller samtidig at særlig når det kommer til kreative uttrykksformer som musikk eller idrett, så kan disse tingene noen ganger føre til at ticsene demper seg og «går litt under overflaten».

- Men dette er avhengig av personen, og selvfølgelig også omstendighetene vedkommende står i, sier han.

Se og Hør har forsøkt å få kommentar fra både Tix og Sagen, uten hell.

«Håper du vinner»

Torsdag kveld skriver Steinar Sagen dette på Instagram:

Selv har Tix svart følgende på Sagens innlegg i kommentarfeltet:

«Jeg synes hele greia med å stille spørsmål rundt dette har vært veldig fint og ryddig jeg, @steinarsagen. Og helt fair! Tusen takk», skriver han etterfulgt av et rødt hjerte.

Sagen svarer ham slik tilbake:

«Godt å høre! Håper du vinner, og låta har vokst veldig på meg siden jeg la ut «Hvis Tix vinner den internasjonale finalen skal jeg spise skinnjakka til Anders Grønneberg». Fikk melding fra dagblad-journalist i dag om at jeg må være forberedt... Lykke til på lørdag!».

LES OGSÅ: - Jeg gråt bak brillene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer