Få vekker flere nostalgiske øyeblikk enn denne mannen

For flere generasjoner av nordmenn blir det ikke jul uten stemmen og ansiktet til Knut Risan. Han har stemmen i Tre nøtter til askepott, men det er ikke det eneste stedet han dukker opp.

POPULÆR KONGE: Slik så det ut da Hanne Krogh og Knut Risan spilte prinsesse Gulltopp og kongen i den norske filmen «Reisen til julestjernen» i 1976. Foto: NRK
POPULÆR KONGE: Slik så det ut da Hanne Krogh og Knut Risan spilte prinsesse Gulltopp og kongen i den norske filmen «Reisen til julestjernen» i 1976. Foto: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Julen er en tid for tradisjoner, og for tusenvis av nordmenn betyr det blant annet å se filmene «Tre nøtter til Askepott» og «Reisen til julestjernen» på julaften.

Sentral i begge filmene er skuespilleren Knut Risan. Han har fortellerstemmen i «Tre nøtter til Askepott» og spiller kongen i «Reisen til julestjernen».

Risan - som også var kjent som en fast skuespiller ved Nationaltheateret i Oslo fra 1956 til 1998 - gikk bort i 2011. Men også i år vil hans mest kjente TV-roller skape juleglede på skjermen.

- Var stort å møte Knut

Hanne Krogh (58), som spilte Risans datter, prinsesse Gulltopp, i filmen fra 1976, har tidligere sagt til Seoghør.no hvor stort det var å få møte ham under innspillingen.

GLEMMER IKKE DET FØRSTE MØTET MED KNUT: - Da jeg møtte han for første gang var jeg en ung jente, og han var en veldig kjent skuespiller. At han da skulle spille faren min var veldig stort for meg, har Hanne Krogh fortalt Seoghør.no. Foto: Werner Juvik, Se og Hør
GLEMMER IKKE DET FØRSTE MØTET MED KNUT: - Da jeg møtte han for første gang var jeg en ung jente, og han var en veldig kjent skuespiller. At han da skulle spille faren min var veldig stort for meg, har Hanne Krogh fortalt Seoghør.no. Foto: Werner Juvik, Se og Hør Vis mer

- Nå er det et øyeblikk fra filmen som står igjen igjen i hodet mitt, og det er etter at Sonja har sunget sin sang til julestjernen.

- «Det var en vakker sang», sier Knut med sin vakre, lune stemme. I det øyeblikket kom Sonja hjem, og jeg følte at jeg kom litt hjem, jeg også.

Blomsterhandler i «Skomakergata»

Risan ble også kjent for mange barn som «blomsterhandler Rosengren» i NRKs julekalender «Jul i skomakergata».

For to år siden reagerte mange seere og den tidligere NRK-profilen Vidar Lønn-Arnesen, da NRK varslet at de ikke ville sende serien om skomaker Jens Petrus Andersen og hans venner på TV igjen.

- Tenk så frekt av NRK å påstå at dette ikke lenger er aktuelt for dagens barn. De har kommer med den ene latterlige unnskyldningen etter den andre.

POPULÆR BLOMSTERHANDLER: Knut Risan gjorde stor suksess som blomsterhandler Rosengren i NRKs «Jul i skomakergata» Foto: NRK
POPULÆR BLOMSTERHANDLER: Knut Risan gjorde stor suksess som blomsterhandler Rosengren i NRKs «Jul i skomakergata» Foto: NRK Vis mer

- Og NRK har i dag tre kanaler pluss internett. Ikke kom her og fortell meg at Skomakergata ikke kunne blitt vist på en av disse kanalene, sa Vidar Lønn-Arnesen til Seoghør.no

Gleden var derfor stor for mange da alle episodene med blomsterhandler Rosengren, skomaker Andersen, politimester Klinke og alle de andre kjente og kjære figurene i år ble gjort tilgjengelig på kanalens nettsider.

Møtte Knut Risan i TV-debuten

FIKK SIN TV-DEBUT I SKOMAKERGATA: Fem år gammel debuterte skuespilleren Henriette Steenstrup foran kamera i «Jul i Skomakergata». I dag er hun en av Norges mest kjente skuespillere. Foto: Henning Jensen, Se og Hør
FIKK SIN TV-DEBUT I SKOMAKERGATA: Fem år gammel debuterte skuespilleren Henriette Steenstrup foran kamera i «Jul i Skomakergata». I dag er hun en av Norges mest kjente skuespillere. Foto: Henning Jensen, Se og Hør Vis mer

En av skuespillerne som husker innspillingen sammen med Risan og de andre voksne skuespillerne med glede, er Henriette Steenstrup (40).

Skuespilleren - som i dag er kjent både fra teaterscenen og TV-programmer som «Torsdag kveld fra Nydalen» og «Dritseint med Edel» - spilte sammen med søsteren Kathinka sin første rolle som ett av barna i serien.

– Jeg syntes det var helt topp. Allerede da var jeg den av oss søstrene som var mest glad i å være på filmsett. Men nå har jeg heldigvis blitt litt flinkere til ikke å pille i nesa og se i kameraet, fortalte Henriette i fjor til Se og Hør.

«Tre nøtter til Askepott» og «Reisen til julestjernen» sendes på NRK1 julaften kl. 11.00  og 12.25.

LES OGSÅ: «Tre nøtter til Askepott»-prinsen: - Vi skjulte forelskelsen i kulissene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer