Jon Øigarden:

«Exit»-stjernen om tilstanden: - Takknemlig

Jon Øigarden åpner seg om hvordan det er å leve med Tourettes.

TOURETTES SYNDROM: Skuespiller Jon Øigarden (midten) deler åpenhjertig om sitt Tourettes syndrom og hvordan det påvirker han i hverdagen. Her er han avbildet i en scene fra «Exit» sesong to. Foto: Fremantle/ NRK
TOURETTES SYNDROM: Skuespiller Jon Øigarden (midten) deler åpenhjertig om sitt Tourettes syndrom og hvordan det påvirker han i hverdagen. Her er han avbildet i en scene fra «Exit» sesong to. Foto: Fremantle/ NRK Vis mer
Publisert

Siden han gikk ut av Teaterhøgskolen for 25 år siden har Jon Øigarden (49) etablert seg som en av Norges fremste skuespillere. Han har vært å se i flerfoldige dramaproduksjoner som «Lilyhammer», «Vikingane» og «Mammon».

I disse dager bærer han rollen som den kyniske finansmannen Jeppe i sesong to av suksesserien «Exit».

HEVN: Jon Øigardens karakter Jeppe blir ikke blid når han kommer hjem og buster kona i å være utro i «Exit»-premieren. Video: Rød Løper/NRK Vis mer

- Lært meg å leve med det

Skuespillerens fremgangsrike karriere kan også skyldes litt av syndromet han har, ifølge ham selv.

I podkasten «Stormkast med Valebrokk & Stordalen» ledet av Per Valebrokk (49) og Petter Stordalen (58), forteller Øigarden åpenhjertig om Tourettes syndrom, hvordan det påvirker livet og skuespillerarbeidet hans.

Ifølge Helsenorge er Tourettes syndrom en tilstand med tilbakevendende tics. Et tic er en ufrivillig, plutselig, rask, gjentagende, ikke-rytmisk bevegelse eller lyd.

- Jeg har liten grad av det. Jeg kan kontrollere det i stor grad og har lært meg å leve med det, forteller han i podkasten.

ÅPNER SEG: Jon Øigarden takler fint Tourettes syndrom i hverdagen, og er takknemlig for ticsene og uvanene han har. Foto: Vidar Ruud / NTB
ÅPNER SEG: Jon Øigarden takler fint Tourettes syndrom i hverdagen, og er takknemlig for ticsene og uvanene han har. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

49-åringen minnes da han var skoleelev og måtte hanskes med kommentarer fra de andre barna om ticsene sine.

- Jeg ble litt ertet på skolen: «Hvorfor gjør du sånn?» og «Hvorfor sitter du sånn?». Jeg ble kalt «blue knees» fordi jeg slo knærne mot hverandre. Jeg måtte - jeg kunne ikke stoppe opp. Du får signaler fra hjernen om å gjøre ting, og hvis du gjør det, så skapes det en viss ro. Derfor må du gjøre det ticset, eller så fortsetter det bare.

Likevel mener «Exit»-stjernen at syndromet har gitt ham mye som skuespiller, og at han på et tidspunkt tenkte at han måtte bruke det til sin fordel.

«EXIT»-GUTTA: Jon Øigarden spiller karakteren Jeppe, den eldste finansmannen i en gjeng på fire. Her med Tobias Santelmann (f.v.), Simon Berger og Pål Sverre Hagen. Foto: Fremantle / NRK
«EXIT»-GUTTA: Jon Øigarden spiller karakteren Jeppe, den eldste finansmannen i en gjeng på fire. Her med Tobias Santelmann (f.v.), Simon Berger og Pål Sverre Hagen. Foto: Fremantle / NRK Vis mer

Øigarden forteller imidlertid videre at når han befinner seg på scenen eller foran kameraet blir han svært konsentrert om oppgaven, og lar ikke ticsene stoppe ham.

- Jeg kan omstille meg kjapt. Jeg er egentlig takknemlig for at jeg har det. Jeg kunne ikke vært uten de små ticsene og uvanene, avslutter skuespilleren.

Se og Hør har vært i kontakt med Jon Øigarden som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Var ikke interessert i kona

Som nevnt har Øigarden medvirket i flere TV- og filmproduksjoner. På hjemmebane har han vært gift med Caroline Giertsen Øigarden i 21 år, som for øvrig er søsteren til komiker Thomas Giertsen (49).

FAMILIELIV: Jon Øigarden lever et etablert familieliv med kona Caroline og tre barn. Foto: Tore Skaar / Se og Hør
FAMILIELIV: Jon Øigarden lever et etablert familieliv med kona Caroline og tre barn. Foto: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer

Sammen har de fått tre barn, Filip, Mirella og Thea. Øigarden har tidligere uttalt til Dagbladet at det å få barn er altoppslukende.

- Jeg håper og tror jeg er en god pappa. Samtidig kan jeg nok kjenne litt på dårlig samvittighet for at jeg ikke gjør en bra nok innsats, har han sagt.

Øigarden og kona har holdt sammen i en årrekke, men i et intervju med Se og Hør i 2012, avslørte skuespilleren at han i utgangspunktet ikke var interessert i kona - blant annet fordi det var lillesøsteren til kameraten Thomas Giertsen.

Likevel ble det dem - etter at Giertsen hadde introdusert dem for hverandre.

LES OGSÅ: - Fikk på meg løstissen til Tobias

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer