Netta fra Eurovision:

Eurovision-vinneren kan få trøbbel

Mener vinnerlåta ligner på den ikoniske rockelåta «Seven Nation Army».

PLAGIAT?: Universal hevder i et brev at Nettas «Toy» har klare likhetstrekk med «Seven Nation Army» av The White Stripes. Her er Eurovision-vinneren sammen med prins William under hans besøk i Tel Aviv forrige uke. Foto: Reuters/ NTB scanpix
PLAGIAT?: Universal hevder i et brev at Nettas «Toy» har klare likhetstrekk med «Seven Nation Army» av The White Stripes. Her er Eurovision-vinneren sammen med prins William under hans besøk i Tel Aviv forrige uke. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

Da Netta Barzilai (25) fra Israel stakk av med seieren i årets Eurovision-finale, kom det neppe som noe sjokk for noen. Hun var en klar forhåndsfavoritt, og låta «Toy» hadde allerede gått sin seiersgang på Youtube og hos diverse strømmetjenester.

På Spotify har den nå 19 millioner avspillinger, mens musikkvideoen er sett over 80 millioner ganger på Youtube. Derfor er det merkelig at det har tatt så lang tid for plateselskapet Universal å komme fram til at låta angivelig likner på en sang de har rettighetene til.

Men jo da. Plateselskapet mener årets Eurovision-låt har sine likheter med den nærmest ikoniske rockelåta «Seven Nation Army» av The White Stripes.

Den ble utgitt i 2003, og vant blant annet Grammy for beste rockelåt. Samtidig dukker den tidvis opp på nostalgiske kåringer av 2000-tallets beste låter.

PÅ SCENEN: Netta fra Israel fremfører «Toy» under Eurovision-finalen i Lisboa 12. mai. Foto: AP/ NTB scanpix
PÅ SCENEN: Netta fra Israel fremfører «Toy» under Eurovision-finalen i Lisboa 12. mai. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

«Stor krise»

Ifølge det israelske nettstedet Haaretz, som igjen siterer Keshet TV, har Universal nå sendt et brev til de to låtskriverne bak «Toy». Den ble skrevet av Doron Medalie og Stav Beger, og begge skal ha mottatt skrivet fra det internasjonale plateselskapet for om lag to uker siden.

Ifølge Nettas manager, Ofer Menahem, sto det ingenting om økonomiske eller juridiske krav i brevet.

- Det inneholdt ingen krav, men var et foreløpig, forklarende brev om saken, har han uttalt til israelske medier.

Låtskriverne selv ønsker ikke å uttale seg på nåværende tidspunkt på grunn av det juridiske aspektet i saken. Medalie skal ifølge Times of Israel reise til USA for å prøve å løse «denne store krisen».

VANT EUROVISION: Israelske Netta stakk av med seieren i Eurovision Song Contest med låta «Toy». Nå har en nederlandsk TV-kanal laget en parodi som får flere til å reise bust. Video: Eurovision / BNNVARA Vis mer

I Israel er det plateselskapet Teddy Productions som har rettighetene til «Toy», mens det i USA er Sony som står for distribueringen. Dersom Universal velger å gå til sak mot låtskriverne, kan det ende med millionkrav og et svertet omdømme.

Eurovision-reglene sier som kjent at alle bidrag må være originale, og man må ikke langt tilbake i historien for å finne bidrag som er blitt diskvalifisert på grunn av plagiering. Dersom saken havner i retten og låtskriverne taper, kan det sørge for at «Toy» blir strippet for seieren sin.

Det spekuleres på om partene kommer til å inngå et forlik. Likevel kan det også være problematisk for Eurovision-låtas status som original.

IKONISKE: Det er det nå oppløste rockebandet The White Stripes, bestående av Jack og Meg White, som står bak verdenskjente «Seven Nation Army». Her avbildet i Oslo i 2003. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
IKONISKE: Det er det nå oppløste rockebandet The White Stripes, bestående av Jack og Meg White, som står bak verdenskjente «Seven Nation Army». Her avbildet i Oslo i 2003. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Enstemmig vedtatt

Allerede da låta ble anmeldt i starten av mai, påpekte flere musikkjournalister den angivelige likheten Israels bidrag hadde til rockelåta. «La oss håpe Jack White ikke hører denne sangen», skrev blant andre Haaretz' egen musikkritiker.

Dette er ikke det første spørsmålet Israel har møtt på etter seieren. Spørsmålet om finalen skal arrangeres i Jerusalem, slik Netta selv vil, eller i en annen by, som for eksempel Tel Aviv, har vært diskutert flittig.

Tidligere denne uken stemte alle 54 medlemmer av Knesset, Israels nasjonalforsamling, på en lov som sørger for at Israel får arrangere neste års Eurovision-finale.

STORMER SCENEN: Under Storbritannias bidrag stormet en ukjent mann scenen. Nå får SuRie synge igjen. Video: NRK. Foto: AP Photo/Armando Franca Vis mer

Times of Israel skriver at landets rikskringkaster Kan egentlig hadde planer om å dele seg i to deler - en dedikert til nyheter og en annen til underholdning.

Eurovision-reglene sier derimot klart og tydelig at rikskringkasteren i hvert deltakende land må ha en nyhetsavdeling. Derfor ble splittelsen i to nedstemt i Knesset, og sjansene for israelsk Eurovision eksisterer fortsatt.

LES OGSÅ: - Vil delta syv ganger i Eurovision