Coronaviruset

Eurovision er avlyst

Konkurransen vil ikke finne sted i mai som planlagt.

AVLYST: Norges Eurovison-håp Ulrikke Brandstorp får ikke representere Norge i den europeiske finalen. Onsdag ble konkurransen avlyst. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet.
AVLYST: Norges Eurovison-håp Ulrikke Brandstorp får ikke representere Norge i den europeiske finalen. Onsdag ble konkurransen avlyst. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag meldte EBU at Eurovision Song Contest, som skulle finne sted i Rotterdam, Nederland i mai nå er avlyst.

Flere europeiske nyhetsmedier har meldt denne uken at konkurransen er avlyst, men det har ikke før nå vært bekreftet av EBU.

- Det er med stor sorg at vi må avlyse konkurransen. På grunn av usikkerheten som følge av spredningen av covid-19 rundt om i Europa, og restriksjonene fra myndigheter i deltakerlandene og nederlandske myndigheter, har vi tatt den vanskelige avgjørelsen om at det er umulig å avholde arrangementet som planlagt, skriver Den europeiske kringkastingsunion (EBU) i en uttalelse på Twitter.

Ifølge Eurovison selv er alle årets låter vraket. Artistene blir invitert tilbake neste år, men må delta med nytt materiale.

Konkurransen vil finne sted i Rotterdam, Nederland i 2021, men landene må som sagt stille med helt nye låter.

SYNGER OM VIRUSET: Norges Eurovision-finalist Ulrikke Brandstorp ser det lyse i hverdagen, som for tiden og i likhet med andre nordmenn er preget av coronaviruset COVID-19. Video: Instagram / @Ulrikkeofficial Vis mer

- Naturligvis leit

- Nå har vi akkurat blitt kjent med avgjørelsen til EBU, og vi trenger derfor noe tid til å se nærmere på hva det betyr. Dette er naturligvis leit for alle som har gledet seg til Eurovision og ikke minst Ulrikke som var klar for avreise for å representere Norge. Vi vil komme tilbake med informasjon så fort vi har noe å dele, sier MGP-sjef Stig Karlsen i en pressemelding.

MGP-vinner Ulrikke Brandstorp (24) har forståelse for avgjørelsen.

- Vi har gledet oss helt ekstremt mye til å kunne representere Norge i Rotterdam, men akkurat nå handler det om viktigere ting enn en musikkonkurranse, det står om liv og helse. Jeg har full forståelse for at arrangørene har kommet til denne avgjørelsen, slik at fokuset nå er på å stoppe koronaviruset verden rundt. Jeg er naturligvis også lei meg, men nå må jeg sette meg ned sammen med NRK og finne ut mer om hva dette betyr, skriver Ulrikke Brandstorp på Instagram.

Flere alternativer

EBU skal, ifølge Eurovision-bloggen Wiwibloggs, ha diskutert tre scenarioer når det kom til avgjørelsen om konkurransen.

  • Utsette til mai 2021
  • Avholde konkurrrasen uten publikum
  • Utsette til slutten av sommeren 2020

- I løpet av de siste ukene har vi utforsket mange alternativer for å avholde konkurransen. Usikkerheten som er skapt av spredningen av COVID-19 over hele Europa - og begrensningene som er satt av myndighetene til de deltagende kringkasterne og de nederlandske myndighetene - betyr imidlertid at EBU har tatt den vanskelige beslutningen at det er umulig å arrangere konkurransen i år, skriver Eurovision.

VARMT: KEiiNO troppet opp i nasjonaldrakt på nasjonaldagsfeiring, kun timer etter at de sto på Eurovision-scenen i Tel Aviv. Vis mer

- Helsa kommer før paljetter

Per Sundnes, som i en årrekke har jobbet både med Eurovision og MGP, er ikke overrasket over avgjørelsen.

- Det hadde vært galskap å gjennomføre og jeg synes dette er en klok avgjørelse. Kloke folk tar kloke avgjørelser, sier han til Se og Hør, og fortsetter:

- Man skal ikke tulle med helsa og det er «lockdown» i hele verden. Selv om det blir feil å si det, så er Eurovision det minst viktige akkurat nå. Det vi må jobbe sammen om nå er å få dette viruset til å forsvinne, sier han.

Per Sundnes hadde håpet at musikkonkurransen kunne ha blitt gjennomført på en alternativ måte, men har innsett at dette ikke kommer til å skje i år. På spørsmål om hva han tenker om at årets vinnere kan få komme tilbake neste år, men med nytt materiale, svarer Sundnes følgende:

- Det får bli opp til hver enkelt nasjon, men det er klart at dette er trist. Tenk så mye forberedelser som er lagt ned for å skulle representere landet sitt.

- Men helsa kommer før paljetter, sier han avslutningsvis.

VANT I FJOR: KEiiNO, bestående av Tom Hugo, Alexandra Rotan og Fred Buljo, vant MGP i 2019 og representerte Norge i Eurovision-finalen til Tel Aviv. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VANT I FJOR: KEiiNO, bestående av Tom Hugo, Alexandra Rotan og Fred Buljo, vant MGP i 2019 og representerte Norge i Eurovision-finalen til Tel Aviv. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Alexandra Rotan representerte Norge i Eurovison i fjor med gruppa Keiino. Hun har forståelse for avgjørelsen.

- Jeg fikk akkurat nyheten selv, men det kom ikke som et sjokk. I den vanskelige situasjonen verden står overfor er det naturlig at slike arrangementer avlyses, sier hun til Se og Hør.

SEX: Musikkgruppa Keiino er ute med ny låt, «Black Leather» og til låta følger en ganske drøy musikkvideo. Video: Keiino/ Rød Løper Vis mer

Det samme har Elisabeth «Bettan» Andreassen, som selv har representert og vunnet for Norge.

- Vi hadde ikke noe valg, sier hun til Dagbladet, og fortsetter:

- Jeg tenker i utgangspunktet at det er fint at artistene blir invitert tilbake neste år, og så må de bare lage en enda bedre låt.

Andreassen påpeker riktignok at Ulrikke Brandstorp på mange måter har vunnet selv om hun ikke får framført låta i Nederland i år.

TIL TOPPS: Elisabeth og Hanne Krogh, eller Bobbysocks som de kalte seg, gikk til topps i Eurovision i 1985. Foto: NTB Scanpix
TIL TOPPS: Elisabeth og Hanne Krogh, eller Bobbysocks som de kalte seg, gikk til topps i Eurovision i 1985. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hun er en svært kreativ dame, hun har flere millioner streams fra utlandet og vil få en enorm boost videre. Jeg er sikker på at låta hennes vil bli en hit. Jeg tror med andre ord at Ulrikke ikke vil ta så mye skade av dette her, og hun har nådd mye allerede. Jeg vil si at hun er den som har kommet best ut av det til nå og vil ønske henne masse lykke til.

Avslutningsvis trekker artisten også fram låtskriverne bak låta til Brandstorp, og mener at de må se det positive i hvor bra låta allerede har gjort og gjør det.

Kritisk

Det har lenge vært spekulasjoner om konkurransen kommer til å finne sted eller ikke.

Den nederlandske viruseksperten Ab Osterhaus satte tidlig spørsmålstegn ved hvor lurt det er å arrangere konkurransen.

- Alt kommer an på hvordan viruset sprer seg i tiden som kommer, men det er naturlig å se for seg et scenario hvor arrangment som Eurovision avlyses, sa Osterhaus til den nederlandske avisen AD.

- Ikke forsvarlig

Også i Norge har EBUs manglende avgjørelse om konkurransen vil finne sted vekket reaksjoner.

Bjørg Marit Andersen er professor i medisin og var tidligere avdelingsoverlege og smittevernoverlege ved Ullevål sykehus. Den pensjonerte smittevernseksperten sa tidligere denne måneden at det er uansvarlig å arrangere konkurransen.

BEKLAGER: De siste dagene har det stormet mot komiker og tv-profil Herman Flesvig etter at det ble kjent at han i helga hadde reist på hyttetur. Nå beklager han. Video: Instagram/@hermanflesvig Vis mer

- Jeg anbefaler helsemyndigheter å avlyse slike arrangement. Det er ikke forsvarlig når vi vet at coronaviruset er veldig smittsomt, sa Andersen til Dagbladet.

Hun mente da at NRK og Norge bør gå foran som et godt eksempel og trekke seg fra konkurransen.

- Jeg vil råde NRK til å ikke delta, og oppfordrer publikummere til å holde seg hjemme, sa Andersen.

LES OGSÅ: Fikk corona-sjokk: - Ufattelig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer