OMSTRIDT: Tre personer mistet livet etter å ha vært med på Berserk-ekspedisjonen mot Sydpolen. Nå lages det TV-serie om ferden. Her er Jarle Andhøy avbildet med en bjørn.  Foto: TVNorge/wildvikings.com
OMSTRIDT: Tre personer mistet livet etter å ha vært med på Berserk-ekspedisjonen mot Sydpolen. Nå lages det TV-serie om ferden. Her er Jarle Andhøy avbildet med en bjørn. Foto: TVNorge/wildvikings.com Vis mer

Etterlatte stevner TVNorge

- De etterlatte opplever overhodet ikke å bli hørt av TVNorge og Jarle Andhøy.

Publisert
SEHER.NO: 19. januar er Jarle Andhøy TV-aktuell i den siste reisen med seilbåten Berserk i serien «Berserk mot Sydpolen». Serien har fått mye oppmerksomhet allerede før den er sendt på TV, etter at tre fra besetningen omkom på turen.

Nå mottar TVNorge en stevning fra de etterlatte etter forliset. Det skriver VG.

- De ønsker ikke at denne serien med ulykken til deres sønn skal sendes. Det ligger i sakens natur at de ikke ønsker medieomtale, sier advokat Maria Bergram Aas til avisen.

Bergram Aas jobber med Mette Yvonne Larsen, som representerer familien til to av de omkomne, Tom Gisle Bellika og Leonard J. Banks.

- De etterlatte opplever overhodet ikke å bli hørt av TVNorge og Jarle Andhøy. Vi blir heller ikke hørt når det gjelder oversendelse av dokumentasjon vedrørende eventuelt samtykke som ifølge TVNorge skal foreligge fra Bellika og Banks. I en slik situasjon ser vi ingen annen utvei enn å ta ut stevning.

Da Andhøy snakket med Seher.no i november, sa han at det hadde kommet ut mye feilaktig informasjon om saken.

- Mye av det som har kommet fram er direkte løgnaktige påstander, og det er veldig mye feilaktig informasjon som har blitt distribuert av Polarinstituttet. Det er viktig at det som har skjedd blir fortalt på en grundig måte, sa han til Seher.no.

Sjefsredaktør i TVNorge, Harald Strømme, har forståelse for at de etterlatte synes dette er vanskelig.

- Jeg har stor forståelse for at enkelte av de pårørende opplever dette som belastende.  Jeg har selv snakket med alle de berørte familiene, for å forsikre meg om at jeg har fanget opp de synspunktene de har.  Vi ønsker å behandle dette materialet med respekt, og formidle ekspedisjonsdeltagernes egen versjon av hva de var med på og hvorfor, skriver han i en e-post.

- Det er på rene at det er helt ulike syn blant de pårørende. Flere gir uttrykk for et aktivt ønske om at serien skal lages, andre er kritiske. Vi har særlig vektlagt synspunktene fra familiene til de to norske deltagerne som omkom – det er tross alt i Norge serien skal vises. Her er den ene familien for, mens det i den andre familien er ulike syn – noen negative, noen positive. Det er altså ikke mulig å etterkomme alles ønsker.

- Min vurdering er at hensynet til de omkomne veier minst like tungt som hensynet til de pårørende. Dette var voksne menn som tok selvstendige beslutninger, som visste de utsatte seg selv for stor risiko, og som visste at hensikten med det hele var å produsere en TV-serie. Man drar ikke på tur med Berserk uten å vite det.

- Det er på det rene at Berserk-ekspedisjonen har skapt betydelig offentlig debatt og interesse, og har vært utsatt for flengende kritikk fra flere hold. Jeg mener det har stor offentlig interesse å vise ekspedisjonen fra innsiden.  Hvilke forberedelser ble gjort, hvilke sikkerhetstiltak var på plass, og hvilke tanker gjorde de seg da de la ut i Sørishavet. Dette er en historie som fortjener å bli fortalt.

- La meg også understreke at mesteparten av denne TV-serien foregår i andre deler av verden, og at Tom Gisle Bellika kun er om bord i en liten del av serien. Det er kun siste episode som foregår i Antarktis, skriver Strømme.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: - Det har kommet direkte løgnaktige påstander

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer