Per Inge Torkelsen:

- Etterlater seg et stort tomrom

Per Inge Torkelsen døde 22. juni, 68 år gammel. Torsdag ble han bisatt.

BISETTELSE: Per Inge Torkelsen ble bisatt fra Stavanger krematorium torsdag klokken 13.00. Foto: Jan Inge Haga / Stavanger Aftenblad / NTB
BISETTELSE: Per Inge Torkelsen ble bisatt fra Stavanger krematorium torsdag klokken 13.00. Foto: Jan Inge Haga / Stavanger Aftenblad / NTB Vis mer
Publisert

22. juni døde humorkongen, forfatteren og politikeren Per Inge Torkelsen etter vedvarende komplikasjoner som følge av en operasjon i fjor høst. Torkelsen døde på Radiumhospitalet, 68 år gammel.

- På vegne av familien meddeler vi det triste budskap om at Per Inge Torkelsen døde i kveld, tirsdag 22. juni, sa politikerne Gunnar Kvassheim og Per A. Thorbjørnsen til nyhetsbyrået.

Torkelsen ble bisatt fra Stavanger krematorium torsdag klokken 13.00. På grunn av coronarestriksjoner og smittevern var det bare den nærmeste familien og spesielt inviterte som fikk ta del i seremonien. Bisettelsen ble imidlertid direktesendt på nett.

2009: Per Inge Torkelsen og kona Anne Mette Hestad på premiere i 2009. Foto: Jon-Michael Josefsen / NTB
2009: Per Inge Torkelsen og kona Anne Mette Hestad på premiere i 2009. Foto: Jon-Michael Josefsen / NTB Vis mer

Per Inge Torkelsen var kjent for sin humor og snertne kommentarer, og hadde også et heller utradisjonelt ønske for sin egen bisettelse. Komikeren ønsket at sangen «Gøy på landet» skulle være en av sangene - og slik ble det. Hele kapellet sang med på den kjente og tradisjonsrike barnesangen.

Stavanger-trubaduren Svein Tang-Wa framførte blant annet låten «Skikkelige sjømann». Komikerkollegaene Dag Schreiner og Rune Andersen bidro også med musikalske innslag.

Torkelsen etterlater seg kona Anne Mette Hestad, fire barn og to barnebarn.

DØD: Gro Ottesen, kjent fra TV3-programmet «Charterfeber», gikk bort. Video: Viaplay Vis mer

Lei av sykdom

Finn E. Våga var gravferdstaler, og innledet seremonien med å fortelle om humoristens siste tid.

- Noen dager før Per Inge døde, sa han til Anne Mette at han var lei av å være syk, oppgitt over alle operasjonene og inngrepene, og de lange og tøffe sykehusoppholdene. Han sa han ville ta på seg «trefrakken», som var hans beskrivelse på det å dø.

Våga sa videre:

- Nå har han ikledd seg trefrakken, det er bare så synd han ikke får opplevd all rosen, all varmen og godordene som vil bli fremført her. Han ville elsket hvert sekund av denne seremonien. For en mann som levde et liv i oppmerksomhet og storkoste seg i den, ville nok denne seremonien vært en høytsvevende, personlig opptur.

Venstre-statsrådene Guri Melbye og Abid Raja deltok i seremonien. Torkelsen var selv aktiv i partiet. Kulturminister Raja holdt minneord i kapellet.

- Kjære familie. Kjære venner av Per Inge. Dere har min og regjeringens dypeste medfølelse. Vi er samlet i dag for å markere en av Norges fremste formidlere, en av våre modigste, var blant det Raja sa.

GRÅTER: I en episode av «Helt Harald» var det Solveig Kloppen som er gjest. Og når Solveig forteller om hvor mye hytten betyr for henne begynner hun å gråte. Vis mer

- Tøft å gå videre

Komiker og kamerat Pål Mangor Kvammen mintes en kjær venn i bisettelsen torsdag, og beskrev ham som kunnskapsrik, snill, alvorlig, fargerik, klok - og mye, mye mer.

- Per Inge var en god kollega og en enda bedre venn. Noen har sagt at det er en vegg som er borte i Stavanger nå. For meg er det fire vegger, tak og gulv som er borte. Og i tillegg alle fargene, sa Kvammen i sin tale.

- Per Inge etterlater seg et stort tomrom, og det blir tøft å gå videre uten ham, sa han videre.

Kameraten, tryllekunstneren Tor Arnesen, hedret sin avdøde venn ved å gjennomføre et trylletriks for forsamlingen. Torkelsen drev selv med trylling hele livet.

- Du ga oss alle inspirasjon. Du var en coach og mentor. Du bidro til å gjøre tryllingen vår bedre, du sa alltid ja til å være med på et show, senest på humorfestivalen i 2019, sa Arnesen i sitt minneord.

NY SIDE: Adrian Sellevoll var ute med låten «Se hvordan vi lever», der han tar et oppgjør med sitt gamle jeg, og hyller kameraten som han mistet for et halvt år siden. Video: Sony Music / Rød Løper Vis mer

Stavangers ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) mintes en ivrig Per Inge Torkelsen som bystyrerepresentant for Venstre i Stavanger byråd fra 2007 til 2019.

- Det var aldri noe å si på engasjementet og sakskunnskapene som Per Inge viste når han sto på talerstolen. Og selvfølgelig var det ofte et glimt i øyet og humor i innleggene og replikkene hans, sa ordføreren tydelig beveget i sitt minneord.

Mot slutten av seremonien reiste alle i kapellet seg mens det ble avholdt ett minutts stillhet.

LES OGSÅ: - Jeg ser ingen mening i det som har skjedd

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer