Madeleine McCann

- Etterforsker en utenlandsk, pedofil mann

Det er tolv år siden Madeleine McCann forsvant. Nå melder portugisiske medier at politiet etterforsker en ny mistenkt.

FORSVANT: Britiske Madeleine McCann forsvant i Portugal i 2007. Nå skriver lokale medier at politiet undersøker en ny mistenkt. Foto: REX Shutterstock / NTB Scanpix
FORSVANT: Britiske Madeleine McCann forsvant i Portugal i 2007. Nå skriver lokale medier at politiet undersøker en ny mistenkt. Foto: REX Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er få forsvinningssaker som har fått så mye oppmerksomhet som Madeleine McCann-saken. Hele verden fulgte med etter at hun i 2007 forsvant fra en feriebolig i Praia da Luz i Algarve-regionen, sør i Portugal.

Foreldrene har aldri gitt opp håpet om å finne datteren.

Ifølge lokale medier skal portugisisk politi nå etterforske en ny mistenkt. Dette skal angivelig være en utenlandsk, pedofil mann.

Store britiske medier som Sky News og The Telegraph har også omtalt saken.

SPORLØST FORSVUNNET: Fire år gamle Madeleine McCann forsvant sporløst i Portugal i 2007. Nå lanserer Netflix en ny dokumentar om mysteriet. Video: Netflix Vis mer

Politiet vil ikke kommentere

Den nye mistenkte skal ha blitt etterforsket for overgrep mot barn før Madeleine forsvant, skriver lokale medier nå. Informasjonen om vedkommende skal ha blitt gitt videre til Scotland Yard, skriver Sky News.

Da Madeleine forsvant i 2007, foregikk det en intens etterforskning. 15 måneder seinere avsluttet politiet etterforskningen. Saken ble åpnet på nytt i 2012.

Ifølge The Telegraph skal en talsperson for politiet i Portugal ha nektet å kommentere saken, og heller ikke Scotland Yard ville gi «løpende kommentarer» om sin etterforskning.

Scotland Yard satte i gang operasjon Grange, først for å se gjennom bevisene i saken. Denne gruppa etterforsker fortsatt forsvinningen. Scotland Yard har søkt om økonomisk støtte til å fortsette operasjonen.

Saken fortsetter under.

En representant for politiet sier at et «veldig lite team fortsetter å jobbe med denne saken sammen med portugisiske kolleger.»

Oppdiktet?

Heller ikke McCann-parets talsperson Clarence Mitchell vil diskutere denne nye mistenkte.

- Vi vil overhodet ikke kommentere på noen operasjonelle detaljer, verken i Storbritannia eller Portugal.

Derimot forteller en familievenn til The Telegraph at de lurer på om de nye opplysningene ikke stemmer:

- Det er rart at nyhetene om en mulig ny ledetråd har kommet i forbindelse med årsdagen for hennes forsvinning. Vi lurer på om det er oppdiktet.

- Vil bli 16 år

I en uttalelse i forbindelse med 12 års dagen for Madeleines forsvinning, skriver foreldrene at mai er en vanskelig måned for dem.

FOR TO ÅR SIDEN: Kate og Gerry McCann ankommer en minnegudstjeneste i Rothley den 3. mai 2017, ti år etter at datteren Madeleine forsvant. Foto: Reuters/ NTB scanpix
FOR TO ÅR SIDEN: Kate og Gerry McCann ankommer en minnegudstjeneste i Rothley den 3. mai 2017, ti år etter at datteren Madeleine forsvant. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

- Så gjerne som vi skulle spolt over de første ukene i mai, er det ikke til å unngå. Månedene og åra går for fort. Madeleine vil bli 16 år denne måneden.

- Det er trøst og forsikring i å vite at etterforskningen fortsetter og at mange rundt om i verden vil forbli årvåkne.

Samtidig takker ekteparet alle som støtter dem, og skriver at de vil fortsette å lete etter datteren sin.

Forsvant i Portugal

«Maddie»-forsvinningen i 2007 ble de kommende åra Europas mest omtalte forsvinningssak. McCann-paret har innflytelsesrike venner i England, og både politikere og kjendiser engasjerte seg i deres sak.

FORSVANT: Fra leiligheten nederst til høyre i dette komplekset forsvant Madeleine McCann 3. mai 2007. Siden har ingen sett henne. Foto Per Lars Tonstad.
FORSVANT: Fra leiligheten nederst til høyre i dette komplekset forsvant Madeleine McCann 3. mai 2007. Siden har ingen sett henne. Foto Per Lars Tonstad. Vis mer

Det kom inn enorme mengder tips i saken, som har vært gjenstand for omfattende etterforskning og spekulasjoner.

Madeleine (3) forsvant mens foreldrene Kate og Gerry McCann spiste middag med venner på en restaurant 50 meter unna ferieleiligheten. Da moren gikk innom leiligheten for å sjekke om alt sto greit til, oppdaget hun at den eldste datteren var forsvunnet, mens de to yngre tvillingene deres fremdeles sov på værelset.

Trodde på gjenforening

Dagbladet har tidligere skrevet om at McCann-familien to ganger de siste ti åra har trodd de skulle gjenforenes med datteren. Den første gangen var allerede få uker etter forsvinningen. Familiens talsmann, Clarence Mitchell fortalte The Telegraph i april i 2017 at han daglig ble oppringt av det samme telefonnummeret i mai 2007.

Det var alltid den samme herrestemmen som gjentok navnet på en gård der Madeleine skulle være gjemt.

- Det ble gjennomført en ransakelse på gården, men Madeleine var ikke der, sier Mitchell, som også forteller at de aldri fikk noen forklaring på hvorfor mannen hadde kontaktet ham med tipset.

Den andre gangen foreldrene trodde de ville få se datteren igjen var mot slutten av 2007. Spanske privatetterforskere som arbeidet for foreldrene skal på den tiden ha funnet en blond jente som snakket engelsk i Atlasfjellene i Marokko. Det viste seg imidlertid å ikke være Madeleine.

ETTER FORSVINNINGEN: Kate og Gerry McCann avbildet da de holdt en pressekonferanse for portugisisk tv i Praia Da Luz i august 2007 - tre måneder etter at datteren Madeleine forsvant. Foto: AFP/ NTB scanpix
ETTER FORSVINNINGEN: Kate og Gerry McCann avbildet da de holdt en pressekonferanse for portugisisk tv i Praia Da Luz i august 2007 - tre måneder etter at datteren Madeleine forsvant. Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer

Netflix-dokumentar

I mars slapp Netflix den mye omtalte dokumentarserien «The Disappearance of Madeleine McCann», om treåringen som forsvant fra en feriebolig i Praia da Luz i Algarve-regionen, sør i Portugal i 2007.

I dokumentaren følger man historien kronologisk fra McCann forsvinner, og tar opp alle funn og teorier om hva som kan ha skjedd.

The Guardians anmelder beskrev dokumentaren som «moralsk og kreativt konkurs», og gir dokumentaren bare én av fem stjerner.

RØRTE EN HEL VERDEN: Madeleines forsvinning førte til at både medier og privatpersoner engasjerte seg i kampen for å finne henne. Foto: NTB Scanpix
RØRTE EN HEL VERDEN: Madeleines forsvinning førte til at både medier og privatpersoner engasjerte seg i kampen for å finne henne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Netflixs etterlengtede dokumentar om McCann-saken ga ingen nye fakta, ingen ny innsikt og hadde ikke engang et synspunkt.

The Telegraph ga dokumentaren to av fem stjerner og kaller den oppblåst og manipulerende.

- Denne dokumentarserien forteller ikke noe nytt, skrev avisas anmelder.

Madeleines foreldre, Kate og Gerry McCann, ønsket ikke å delta i dokumentaren, og har forsøkt å få den stoppet.

- Kate og Gerry og deres utvidede familie, samt venner, ble kontaktet for noen måneder siden og spurt om de ville delta i dokumentaren. Kate og Gerry ba aldri om dette, og kan ikke se hvordan dette vil bidra til letingen etter Maddie på et praktisk nivå - så de valgte å ikke delta, sier en talsmann for familien til The Guardian.

Denne saken ble først publisert på Dagbladet.no

LES OGSÅ: Viser seg etter den mystiske forsvinningen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer