Signe Tynning:

Etter TV 2: - Måtte finne meg selv

Da Signe Tynning sa opp jobben i TV 2, måtte hun stille seg selv tre avgjørende spørsmål.

NY TILVÆRELSE: Etter 23 år i TV 2, som ukependler fra Porsgrunn, var Signe Tynning klar for noe nytt. Foto: Privat
NY TILVÆRELSE: Etter 23 år i TV 2, som ukependler fra Porsgrunn, var Signe Tynning klar for noe nytt. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Etter 23 år i TV 2 og hele 15 år som en av «God morgen Norges» faste programledere, tok Signe Tynning (56) fatt på et helt nytt kapittel i livet.

Grytidlige morgener, kameraer og telepromptere ble byttet ut med kafédrift og vintagebutikk i hjembyen Porsgrunn - da den kjente tv-profilen startet i ny jobb hos Kirkens Bymisjon.

Angret aldri

Den tidligere TV 2-profilen innrømmer at det ikke var noen lett avgjørelse. Det å forlate et arbeidssted etter 23 år, kommer nemlig ikke uten en god dose vemod.

Likevel har hun aldri angret.

I 2016 gjennomgikk kanalen en større nedbemanningsrunde, og i forkant hadde Tynning bestemt seg for å ta imot en sluttpakke, dersom det ble aktuelt.

- Jeg tenkte jo at: «Hva skal jeg liksom ellers gjøre?» Men jeg var 54 år, og når jeg forsøkte å se inn i glasskula på tiden framover, så kunne jeg ikke se noe jeg likte, forklarer hun til Dagbladet.

HILSEN TIL BARNA; Denne rørende julehilsenen lagde prins Harry til barn som har mistet foreldre i militærtjeneste. Video: Scotty’s Little Soldiers Vis mer

Tynning beskriver de 23 årene i TV 2 som fantastiske år, hvor hun har fått tatt del i en utrolig reise. Hun har blant annet vært både sportsanker og nyhetsanker i kanalen, men i sine 15 siste år av TV 2-karrieren har hun hatt gleden av å lede nordmenn gjennom tusenvis av morgensendinger i «God morgen Norge».

Dermed vil hun for mange alltid også være «God morgen Norge-Signe».

Hvert eneste av de 23 årene har likevel vært tilbrakt i en pendlertilværelse mellom et arbeidsliv i Oslo og et privatliv i telemarksbyen Porsgrunn, omkring to timers kjøring fra hovedstaden. En tilværelse Tynning sammenligner med en nordsjøarbeider.

Hun kjente at det fristet med et mer helhetlig liv i Porsgrunn, med bedre tid til de rundt seg.

- Vanskelig å finne tilbake

Én ting var hun likevel sikker på. Sluttet hun i TV 2, skulle hun finne på noe helt annet, langt utenfor tv- og mediebransjen. Men etter 23 år i samme bedrift, er det ikke nødvendigvis lett å finne ut av hva annet og nytt man skal gjøre.

- Jeg stilte meg tre spørsmål: «Hvem er jeg?», «Hva vil jeg?» og «Hva kan jeg?»

DANSER JULA INN: Hugh Grant som dansende statsminister i «Love Actually». Reporter: Marte Nyløkken Helseth Vis mer

Telemarkingen beskriver nemlig programlederrollen som en unaturlig jobb. Fire år etter sin siste tv-sending er hun fortsatt «God morgen Norge-Signe» for folk flest, og selv om hun understreker at akkurat det er veldig hyggelig, «gjør det noe med en», som hun selv sier.

- Da jeg sluttet var det vanskelig å finne tilbake til meg selv, og den jeg var før tv-jobben. En slik prosess skaper en del tanker, og ikke alle disse tankene er alltid like gode. Man må røske litt opp i seg selv, sier hun og fortsetter:

- Endringer, av alle slag, kan være krevende, men samtidig veldig nyttige. Det kommer som regel noe godt ut av det.

- Givende arbeid

Det gjorde det for Tynning, også.

På denne tida etablerte Kirkens Bymisjon seg i Porsgrunn, og for første gang på så lenge hun kunne huske, hadde hun tid til både det å være lokalpolitiker for Arbeiderpartiet - og til å jobbe som frivillig.

Tynning hadde god kjennskap til Kirkens Bymisjon fra programlederjobben, og visste at organisasjonens verdier var noe hun brant for. Når det etter hvert åpnet seg en mulighet for 56-åringen til å bruke gründeren i seg, da det nye senteret skulle utvikles, gikk rollen som frivillig over i fast ansettelse.

- Jeg elsker denne typen arbeid. Her er det «alle mann til pumpene», både frivillige og ansatte, og det er rett og slett et utrolig givende arbeid, forklarer hun til Dagbladet.

Det var i nettopp denne rollen at Signe Tynning fant tilbake til sitt gamle jeg, i en aktiv jobb med mening.

- Jeg er så glad i konseptet. Kirkens Bymisjons slagord er «Ingen er bare det du ser», og handler om raushet, toleranse og en takhøyde. Det øver jeg meg på i livet, og det mener jeg alle bør gjøre.

- Vanskelig for mange

Få tidspunkt passer bedre til nettopp omtanke og raushet, enn i juletiden. Selv om bymisjonens Porsgrunn-senter åpnet i august, har de ansatte og frivillige likevel jobbet på for at de som ønsket og meldte seg på, skulle ha et sted å feire julen allerede i år.

- Til tross for alt det fine med julen, er denne tiden også veldig vanskelig for mange. Og det gjelder så veldig mange av oss, uavhengig av hvordan det har gått med oss i livet, sier Tynning.

På bymisjonssenteret i Porsgrunn er det både en rusfri kafé med en sosial profil, samt en vintagebutikk. Godt både for miljøet og lommeboken, som Tynning understreker. Her er det rom for alle, enten man sliter med psykiske problemer, rus, eller har helt andre utfordringer.

Som mange andre frivillige organisasjoner, merker senteret en økt giverglede akkurat i julen, noe Tynning synes er flott. Folk er nemlig litt flinkere til å gi i julen, og bymisjonen har et stort fokus på å gi en hyggeligere jul til dem av oss som har minst, blant annet gjennom kampanjen «Gled en som gruer seg til jul».

JULELÅT: Jan Thomas fortsetter å overraske - nå har han gitt ut julelåt. Video: Norway Media/Rød Løper Vis mer

I Kirkens Bymisjon kommer Tynning ekstra tett på mennesker, og én ting har i denne jobben blitt tydeligere enn noen gang før. Nemlig at det slett ikke er alle som gleder seg til høytiden vi nå er inne i.

- Det er så mange årsaker til at julen kan være vanskelig. Kanskje har du ingen å feire med, kanskje har du nettopp mistet noen du er glad i, kanskje er du skilt og barna er hos den andre parten, kanskje kjenner du på utenforskap, sier Tynning og fortsetter:

- Det er så mangt som kan være årsak til at julen er ekstra tung for mange. Da er godt at det finnes et sted å gå, og Kirkens Bymisjonen har et sted i mange av landets byer.

LES OGSÅ: Dette får ikke værmelderne ha på seg på TV

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer