Fredrik Solvang:

Etter sletting: - Hva blir konsekvensen

Programlederen ble ikke støtt av «Helt Ramm i Tokyo».

FJERNET: Tre episoder fra "Helt Ramm" har blitt fjernet etter kritikk. VIDEO: Jenny Huse. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

PI går ble tre episoder av Nicolay Ramms NRK-program «Helt Ramm i Tokyo» slettet fra NRKs nettsider.

Det skjedde etter tilbakemeldinger fra publikum om at programleder Ramms fremstilling av en japansk gameshow-vert, i segmentet «Japanese Ramm show», kan oppleves som stigmatiserende og sårende.

- Tvil

I et innlegg på Instagram gir «Debatten»-programleder Fredrik Solvang (44) uttrykk for hva han synes om kritikken programmet har fått.

- Alle må få ha sine egne meninger, så det følgende er bare uttrykk for min tvil. Hva blir konsekvensen av at det ikke er greit å etterape aksenter og populærkulturelle sjangre som japansk gameshow, egentlig? spør Solvang og fortsetter:

LO: Fredrik Solvang forteller at han lo da han så Nicolay Ramms parodi på et japansk gameshow. Foto: NTB
LO: Fredrik Solvang forteller at han lo da han så Nicolay Ramms parodi på et japansk gameshow. Foto: NTB Vis mer

- Hadde Nicolay Ramm sminket seg brun, myst og lagd skjeve øyne, syns jeg, som i utgangspunktet er var for den slags, at saken hadde stilt seg helt annerledes, men det gjorde han ikke. Jeg lo, for jeg syns han nailer det rare med japanske og asiatiske gameshow godt uten å være slem, skriver Solvang.

«Debatten»-programlederen spør om ingen komikere lenger kan herme etter for eksempel dansker.

Solvang har ikke besvart Dagbladets henvendelser onsdag.

SPESIELT: NRK-profil Nicolay Ramm og komiker Espen Lervaag prøver seg på en sport utenom det vanlige i programmet "Helt Ramme sporter." VIDEO: NRK / Rødt Kort. Vis mer

Sterke tilbakemeldinger

NRK fjernet episodene fra sin plattform etter det de kaller sterke, men få tilbakemeldinger.

- Det har foreløpig ikke vært mange negative tilbakemeldinger på episodene, men de har vært såpass sterke at vi i formiddag har vurdert innholdet på nytt og kommet fram til at det er riktig å avpublisere. Vi ønsker verken å såre eller stigmatisere, sa Anders Sårheim, fungerende redaktør i NRK-sporten, i pressemeldingen tirsdag.

Til Dagbladet sa Nicolay Ramm (32) samme dag at de gjorde en vurdering før de publiserte episodene.

TOK KONTAKT: Nicolay Ramm forteller at det var han selv som tok kontakt med redaktøren etter kritikken. Foto: NTB
TOK KONTAKT: Nicolay Ramm forteller at det var han selv som tok kontakt med redaktøren etter kritikken. Foto: NTB Vis mer

- Ja ja, absolutt. Det var noe av det siste vi gjorde før vi publiserte, altså at vi vurderte med redaktøren. Det var et tvilstilfelle, men vi følte selv at dette var en parodi på japansk gameshow-kultur - altså uskyldig moro.

Han fortalte videre at det var han selv som kontaktet redaktøren.

- Jeg fikk en del tilbakemeldinger etter at episodene ble publisert, og det var jeg som tok kontakt med redaktør, og vi kom til avgjørelsen om å fjerne episodene, sa komikeren og understreket:

- Er det ikke gøy, ja, så er det ikke gøy.

TOK HELT AV: Nicolay Ramm, som er aktuell med programmet "Helt Ramme Sporter", får fortsatt meldinger daglig etter denne videoen. I skrivende øyeblikk er den sett av snaut 60 millioner totalt på Facebook, TikTok og YouTube. Video: NRK / Rødt Kort. Vis mer

Kringkastingsrådet har mottatt klager på fjerningen av flere episoder av NRK-programmet «Helt Ramm i Tokyo». Flere er misfornøyd med avpubliseringen.

Selv om to av henvendelsene dreier seg om klager mot innholdet i programmet, har Kringkastingsrådet mottatt fire klager knyttet til avpubliseringen, opplyser rådssekretær Erik Skarrud til Kampanje.

I en av de to klagene som er negative til innholdet i programmet, roser avsenderen NRK for å ha avpublisert innholdet i lys av debatten om rasisme mot norsk-asiater. En annen klager hevder statskanalen har «sensurert» programmet, og kaller det en enorm skam.

MAKEOVER: Komiker Nicolay Ramm måtte ty til drastiske grep før innspillingen av den nye humorserien «Olympiatroppen». Video: Rød Løper/NRK Vis mer

Ut mot programmet

Influenser Jenny Huse er blant dem som har reagert sterkt på programmet, som hun mener er med på å normalisere stereotypien rundt norsk-asiater. Til VG sa Huse følgende om saken:

- Jeg reagerer også på at når de først vil ha den rollen, at de ikke bare ansetter en asiatisk mann. Hvorfor er ikke det bra nok? spør hun, og sier videre:

OVERRASKET: Silje Norendal og Pål André Helland fikk seg en liten overraskelse da de skulle delta på en yogatime med Nicolay Ramm. VIDEO: NRK / Fredrik Filtvedt. Reporter: Melina Pambou Sundfør. Vis mer

- Hadde noen hatt på seg mørk sminke og en mørk parykk, hadde folk reagert kraftigere. Det betyr ikke at det er greit å gjøre det med asiater. De gjør narr av den typen karakter med den stereotypiske aksenten, sier hun til VG.

Denne saken ble først publisert på Dagbladet.no

LES OGSÅ: Åpner seg om det private forholdet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer