Den kjente podkast-duoen Synnøve Skarbø (51) og Vanessa Rudjord (46) er ikke redde for å by på seg selv i podkasten «Synnøve og Vanessa».

Raser: - Altfor retusjert
Forrige uke kunne Skarbø avsløre at hun oppdaget et urovekkende lavt insulinnivå på en blodprøve, noe som medførte mistanke om diabetes type 1.
TV-profilen ringte legen og fikk en time for utredning av den autoimmune sykdommen.

Delte bilder fra bryllupet
Det er en kjent sak at det prates ufiltrert i podkaster, men det er likevel noen som har bitt seg merke i podkast-duoens påstander om livet til personer med diabetes type 1.
- Da kan du nesten ikke spise noen ting. Da er det TABXTRA, sier Rudjord i episoden.
Videre forteller moteinfluenseren at hennes far hadde diabetes, og legger til:
- Det er sprøyter i låret hver eneste dag, tre ganger om dagen eller noe sånt. Og man kan ikke spise snop, ingenting. Du må bare holde blodsukkeret helt stabilt. Så du har ikke lov til å spise sukker.

Gjør som hertuginne Kate
Flere ganger har Skarbø snakket i podkasten om det hun beskriver som en «sukkeravhengighet» og hvordan hun ikke klarer å motstå søtsaker. Det kommer klart frem i podkasten at hun ble stresset av tanken på at hun kanskje hadde fått sykdommen.
- Jeg så for meg å alltid ha med sprøyte i vesken. Alltid sjekke blodsukkeret. Jeg leste også om alle andre skumle sykdommer som de med diabetes kan få, forteller hun.
Stemmer ikke
Livet til mennesker med diabetes type 1 er dog ikke akkurat slik Skarbø og Rudjord ser for seg.
- Er dette misvisende for hvordan hverdagen til personer med diabetes type 1 ser ut?

- Kan være noe ordentlig dritt
- For de fleste er det nok det. Tidligere var diabetes type 1 forbundet med sultekurer og totalt avhold fra sukker. I dag har vi for eksempel hurtigvirkende insulin, sensorer som måler blodsukkeret kontinuerlig og insulinpumper. Det gjør at de fleste med diabetes type 1 kan leve og spise omtrent som alle andre, så lenge de justerer med insulin, sier Anne-Grete Skjellanger, generalsekretær i Diabetesforbundet, til Se og Hør.

Om inngrep: - Begynte å hylgrine
Skjellanger understreker imidlertid at det ikke nødvendigvis er en enkel oppgave.
- Mange strever fortsatt med veldig ustabilt blodsukker og det er en utfordrende jobb å alltid måtte ta hensyn til og behandle sin egen sykdom, sier hun videre.
Tar selvkritikk
Selv om behandlingen av diabetes har utviklet seg er det fremdeles en sykdom som må tas på alvor.
Synnøve Skarbø fikk imidlertid raskt svar på utredningen og fortalte lytterne at hun ikke hadde diabetes likevel, og at det lave insulinnivået faktisk skyldtes at hun hadde spist lite sukker.

Nådde toppen: - Ekstreme påkjenninger
- Først og fremst er det kjempebra at Skarbø tok dette på alvor og fikk undersøkt at det ikke var snakk om diabetes type 1. Har man symptomer – som for eksempel at man er veldig tørst, tisser mye, føler seg slapp og uvel – kan det være tegn på diabetes type 1 og da bør man oppsøke lege, oppklarer Skjellanger, og legger til:
- Så er det noen ting som sies i podkasten som bedre beskriver hvordan det var å leve med diabetes type 1 tidligere, slik Rudjords far gjorde. Heldigvis har måten vi behandler diabetes på blitt mye bedre.
Skarbø har følgende å si når Se og Hør tar kontakt om omtalen av diabetes type 1 i podkasten:
- Her tar jeg selvkritikk på at jeg ikke kan nok om diabetes. Jeg vil for ordens skyld klargjøre at mine tanker om diabetes ene og alene er basert på egen hypokondri og googlesøk. Så jeg håper for all del ikke noen tar helseråd fra meg, jeg er tross alt ikke lege, forteller Skarbø til Se og Hør, og legger til at hun er glad for å høre at behandlingen har blitt bedre.

- Viktig at diagnosen normaliseres
Se og Hør har forsøkt å komme i kontakt med Vanessa Rudjord, men har foreløpig ikke lykkes.
Er mer utsatt
Selv om personer med diabetes type 1 faktisk kan spise sukker så sant de også da setter mer insulin, er det spesielt én ting som kommer fram i podkasten som virkelig stemmer - også i dag.
Nemlig det at personer med diabetes i større grad er utsatt for visse sykdommer.

- Hvordan skal vi overleve dette?
- Ja, dessverre, og særlig hvis du har problemer med å holde et jevnt blodsukker. Risikoen for blant annet hjerte- og karsykdommer, amputasjoner og redusert syn er større hos dem med diabetes enn andre. Derfor er det så viktig at vi har gode behandlingsmåter og bra oppfølging i helsevesenet, avslutter Skjellanger.
LES OGSÅ: Stjernen (64) kaster klærne