Vanessa Rudjord og Synnøve Skarbøs podkast:

Etter diabetes-prat: - Tar selvkritikk

Synnøve Skarbø trodde hun hadde fått diabetes type 1, og så raskt for seg hvordan livet nå kom til å bli.

PODKAST: Vanessa Rudjord og Synnøve Skarbø snakker om diabetes type 1 i den nyeste episoden av podkasten «Synnøve og Vanessa». Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
PODKAST: Vanessa Rudjord og Synnøve Skarbø snakker om diabetes type 1 i den nyeste episoden av podkasten «Synnøve og Vanessa». Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den kjente podkast-duoen Synnøve Skarbø (51) og Vanessa Rudjord (46) er ikke redde for å by på seg selv i podkasten «Synnøve og Vanessa».

Forrige uke kunne Skarbø avsløre at hun oppdaget et urovekkende lavt insulinnivå på en blodprøve, noe som medførte mistanke om diabetes type 1.

TV-profilen ringte legen og fikk en time for utredning av den autoimmune sykdommen.

Det er en kjent sak at det prates ufiltrert i podkaster, men det er likevel noen som har bitt seg merke i podkast-duoens påstander om livet til personer med diabetes type 1.

- Da kan du nesten ikke spise noen ting. Da er det TABXTRA, sier Rudjord i episoden.

BRUDEKJOLE: Forfatter og motejournalist Vanessa Rudjord ankom Petter Stordalens halloweenfest i en lekker brudekjole. Reporter: Thea Hope. Video: Madeleine Liereng Vis mer

Videre forteller moteinfluenseren at hennes far hadde diabetes, og legger til:

- Det er sprøyter i låret hver eneste dag, tre ganger om dagen eller noe sånt. Og man kan ikke spise snop, ingenting. Du må bare holde blodsukkeret helt stabilt. Så du har ikke lov til å spise sukker.

Flere ganger har Skarbø snakket i podkasten om det hun beskriver som en «sukkeravhengighet» og hvordan hun ikke klarer å motstå søtsaker. Det kommer klart frem i podkasten at hun ble stresset av tanken på at hun kanskje hadde fått sykdommen.

- Jeg så for meg å alltid ha med sprøyte i vesken. Alltid sjekke blodsukkeret. Jeg leste også om alle andre skumle sykdommer som de med diabetes kan få, forteller hun.

ÅPNER OPP: Da Synnøve Skarbø og programmet hennes «Synnøve rydder opp - Kjendis» besøker Per Sandberg og Bahareh Letnes, viser Sandberg stolt fram undertøysskuffen. Video: Dplay / TVNorge Vis mer

Stemmer ikke

Livet til mennesker med diabetes type 1 er dog ikke akkurat slik Skarbø og Rudjord ser for seg.

- Er dette misvisende for hvordan hverdagen til personer med diabetes type 1 ser ut?

- For de fleste er det nok det. Tidligere var diabetes type 1 forbundet med sultekurer og totalt avhold fra sukker. I dag har vi for eksempel hurtigvirkende insulin, sensorer som måler blodsukkeret kontinuerlig og insulinpumper. Det gjør at de fleste med diabetes type 1 kan leve og spise omtrent som alle andre, så lenge de justerer med insulin, sier Anne-Grete Skjellanger, generalsekretær i Diabetesforbundet, til Se og Hør.

Skjellanger understreker imidlertid at det ikke nødvendigvis er en enkel oppgave.

- Mange strever fortsatt med veldig ustabilt blodsukker og det er en utfordrende jobb å alltid måtte ta hensyn til og behandle sin egen sykdom, sier hun videre.

SKAL BLI GIFT! Vanessa Rudjord på vei ut av hotellet for å gifte seg! Video: Anders Johan Stavseng Klipp: Jakob Geir Grimsmo Vis mer

Tar selvkritikk

Selv om behandlingen av diabetes har utviklet seg er det fremdeles en sykdom som må tas på alvor.

Synnøve Skarbø fikk imidlertid raskt svar på utredningen og fortalte lytterne at hun ikke hadde diabetes likevel, og at det lave insulinnivået faktisk skyldtes at hun hadde spist lite sukker.

- Først og fremst er det kjempebra at Skarbø tok dette på alvor og fikk undersøkt at det ikke var snakk om diabetes type 1. Har man symptomer – som for eksempel at man er veldig tørst, tisser mye, føler seg slapp og uvel – kan det være tegn på diabetes type 1 og da bør man oppsøke lege, oppklarer Skjellanger, og legger til:

- Så er det noen ting som sies i podkasten som bedre beskriver hvordan det var å leve med diabetes type 1 tidligere, slik Rudjords far gjorde. Heldigvis har måten vi behandler diabetes på blitt mye bedre.

UKJENT FORTID: I lørdagens episode av «Kåss til Kvelds», avslører Synnøve Skarbø at hun og Aune Sand, som også er gjest i programmet, har klint. Men Sand er ikke helt enig. Video: NRK Vis mer

Skarbø har følgende å si når Se og Hør tar kontakt om omtalen av diabetes type 1 i podkasten:

- Her tar jeg selvkritikk på at jeg ikke kan nok om diabetes. Jeg vil for ordens skyld klargjøre at mine tanker om diabetes ene og alene er basert på egen hypokondri og googlesøk. Så jeg håper for all del ikke noen tar helseråd fra meg, jeg er tross alt ikke lege, forteller Skarbø til Se og Hør, og legger til at hun er glad for å høre at behandlingen har blitt bedre.

Se og Hør har forsøkt å komme i kontakt med Vanessa Rudjord, men har foreløpig ikke lykkes.

Er mer utsatt

Selv om personer med diabetes type 1 faktisk kan spise sukker så sant de også da setter mer insulin, er det spesielt én ting som kommer fram i podkasten som virkelig stemmer - også i dag.

Nemlig det at personer med diabetes i større grad er utsatt for visse sykdommer.

- Ja, dessverre, og særlig hvis du har problemer med å holde et jevnt blodsukker. Risikoen for blant annet hjerte- og karsykdommer, amputasjoner og redusert syn er større hos dem med diabetes enn andre. Derfor er det så viktig at vi har gode behandlingsmåter og bra oppfølging i helsevesenet, avslutter Skjellanger.

LES OGSÅ: Stjernen (64) kaster klærne

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer